Zieloności u Zabielki
Re: Zieloności u Zabielki
Witam kochani, znowu potrzebuję pomocy,,,, jutro chciała bym posadzić do ziemi nowe hojki (zdjęcia wkeję jutro, dosyć powszechne z "nakrapianymi" lekko liśćmi,,,) dostałam od siostry co prawda ukorzenione ale pacłam jeszcze dwa kawałki żeby było w doniczce gęściej i mam pytanie czy jest jakaś sznsa że jak wsadzę do ukorzeniacza i doniczki to puszczą korzenie czy eeeeeeee nie??? i czy dać do ziemi węgla drzewnego??? kremazytu niestety nie mam czy zwykłe kamyczki mogą być + torf kwaśny (kupiony do owadożernych) + ziemia uniwersala +piasek??
zastanawiam się własnie,,,,
zastanawiam się własnie,,,,
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy stale wilgotnej ziemi szczepki powinny puścić korzonki. Ja hojki trzymam w zwykłej ziemi kwiatowej i nawet rosną. 

pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
Dziękuję serdecznie Renatko, Wiec uciekam szybciutko do spania i jutro rano biegne po kamyczki,,, i zabieram sie do pracy, mój biedny skrzydłokwiat woła o pomstę do nieba,,,, zdaje sie że nie dość że ma ziemię do niczego to jeszcze a dodatek za dużą doniczke,,,, zobaczymy czy zabierze sie i pokarze mi na co go stać jak przed przesadzeniem.... dobrej nocy wszystkim życzę 

Tak jak pisałam mialam w domciu dziś małą rewolucję kwiatową,,,
mój skrzydłokwiat wyglądał tak: powiem wam że na zdjęciach wygląda "ładnie" a w rzeczywistosci nie było tak kolorowo, mało "zielony" liści ogrom ale strasznie poskręcanych,,,, zaczęło mu się ak od momentu jak w zeszłym roku go przesadziłam,

Uploaded with ImageShack.us
wybrałam najgorsze zdjęcia jakie zrobiłam,,,

poczytałam trochę i stwierdziłam że to przez ziemie, więc zmieniłam,,,
potwierdziło się, ziemia do niczego,

Teraz wygląda to tak,,, dzieci

mamuska czyli "pień" ;)

i dzidziusie
;:67

porównanie z kubusiem

usunełam "chore" i nie ładne liście ale o dziwo było ich może z dziesięć,,, myślałam że jak zajmę sie tym kwiatuszkiem to nic mi z niego nie zostanie, a tu proszę,,,,
powiedzcie mi czy Waszym zdaniem jest dobrze,,, dobre, nie za duże doniczki, ziemia (tam gdzie są duże dzieci. uniwersalna, +troche torfu + piazek i kamyki dla drenażu) w reszcie bez torfu,,,

mamuska czyli "pień" ;)

i dzidziusie

porównanie z kubusiem

usunełam "chore" i nie ładne liście ale o dziwo było ich może z dziesięć,,, myślałam że jak zajmę sie tym kwiatuszkiem to nic mi z niego nie zostanie, a tu proszę,,,,
powiedzcie mi czy Waszym zdaniem jest dobrze,,, dobre, nie za duże doniczki, ziemia (tam gdzie są duże dzieci. uniwersalna, +troche torfu + piazek i kamyki dla drenażu) w reszcie bez torfu,,,
oto hojka o krórej pisałam wczoraj,
zabrana siostrze

teraz chcę wam przedstawić aloesa o którym już pisałam,,,, kwiatuszek siostry,,,

Wiem że to nie wiarygodne ale naprawdę jak brałam od niej swój, były jednego wzrosu,,,
teraz dla porównania jej (w nowym jużdomku i ziemi) i mój razem,,,

możecie wierzyć lub nie ale z mojego(w marcu, zdjęcie robiłam przed chwilą) dostała jeszcze tyle mama,,,

Wiem że to nie wiarygodne ale naprawdę jak brałam od niej swój, były jednego wzrosu,,,
teraz dla porównania jej (w nowym jużdomku i ziemi) i mój razem,,,

możecie wierzyć lub nie ale z mojego(w marcu, zdjęcie robiłam przed chwilą) dostała jeszcze tyle mama,,,

te plamki na kwiatku siostry to nie żadna choroba czy coś,,, jestem pewna trzymała kwiatek w kuchni,,,, (olej, tłuszcze i osady z gotowań,,,) ale w oknie bardzo słonecznym,,, nie wiem co mu nie pasowało,,, (za to grubosz jej ruszył i dorównuje prawie mojemu 
-za to każdy może jej zazdrościć PaPrOcI ma je naprawdę PIęKNe!!! i lubią ją również storczyki,,,

-za to każdy może jej zazdrościć PaPrOcI ma je naprawdę PIęKNe!!! i lubią ją również storczyki,,,

a tutaj ogół mojej dzisiejszej pracy,,, te kwiatuszki mają nowe domeczki
(poza jeszcze jedną hojką, którą tylko przesadziłam do nowego domku,,,)

A pamiętacie moją scheflere??? przypomnę 

odważyłam się i teraz wygląda tak....

odważyłam się i teraz wygląda tak....

- kociara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2011, o 21:37

No,ale jak się ma tyle hektarów balkonu

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
chyba wyrzuce telefon,,,, bo naprawdę Zdjęcia mnie też się podobają niesamowicie, ale w naturze nie jest tak pięknie,,,, shef,,, była strasznie krzywa a jak dostała patylczaka zaczęła gubić dolne liście,,,, teraz wiem dla czego, ziemi miała tyle co 1,5 cm od góry,,, reszta to korzenie,,,, mamuskę zostawię, reszta do rodzinki, bo mam nadzieje że odwdzięczy mi się tym że ją "odciążyłam" i choć troszkę się "rozkrzewi"
z balkonem to tak samo jak z kwiatami,,,, do hektarów mu brakuje, (szczególnie przy moim synu [o jego kolegach nie wspominając] kwiatki które widzieliście wyniosłam tylko do zjęcia grupowego, zanim zniosłam trzy musiałam sadzić od początku,,,, kurczaczek, stały tam pięć minut,,, więc jeśli mogę z balkonu korzystać kwiatowo, to tylko pod stałą opieką,,,

z balkonem to tak samo jak z kwiatami,,,, do hektarów mu brakuje, (szczególnie przy moim synu [o jego kolegach nie wspominając] kwiatki które widzieliście wyniosłam tylko do zjęcia grupowego, zanim zniosłam trzy musiałam sadzić od początku,,,, kurczaczek, stały tam pięć minut,,, więc jeśli mogę z balkonu korzystać kwiatowo, to tylko pod stałą opieką,,,

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Sporo się napracowałaś, ale efekty widac. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Żal takiej pięknej szeflery, też nie pociachałabym tak
. Taka śliczna była
Można było przesadzić do większej doniczki, bo jeśli mamuśka pozostała w niej to tez korzonki mają ciasno już. Nie mniej trzymam mocno kciuki za szybkie nowe przyrosty.

Można było przesadzić do większej doniczki, bo jeśli mamuśka pozostała w niej to tez korzonki mają ciasno już. Nie mniej trzymam mocno kciuki za szybkie nowe przyrosty.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności