Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Eluś, hosty już się zadomowiły, jeszcze raz bardzo dziękuję ;:167
Wiem, o jakiej odmianie rh mówisz, niemniej w tej chwili jej nazwa wyleciała mi z głowy ;:223 Mam ponticum variegatum, ale nie polecam. Odmiany o pstrych liściach są bardzo wrażliwe- stanowisko musi być super osłonięte. Kwiaty niewielkie, jasny fiolet- nic specjalnego. Jeśli chcesz powalczyć z piaskami, lepiej posadzić inną odmianę.
Pięknie u Ciebie!! Bardzo mi się podoba ta kompozycja irysów i host :D ;:63
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich miłych gości :wit

Dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy, które zawsze mi się miło czyta ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iga23 pisze:Witaj Elu, w tym roku krzewuszki bardzo pomarzły, ale już przycięte i myślę, że ładnie dobiją.To nic , rok bez kwiatów. Ważne , że krzew żyje. :lol:
Witaj Igo :wit

U mnie w tym roku prawie nic nie zmarzło (poza macierzankami), przynajmniej w zauważalny sposób....no może jeszcze winobluszcz trójklapowy częściowo trochę zmarzł na ogrodzeniu :roll:
Krzewuszki nie musiałam przycinać, w tym roku, ale kwitnie słabo, może więc mróz wpłynął na kwitnienie :?:
Podobnie perukowiec podolski 'Royal Purple' w poprzednią zimę, mimo okrycia, zmarzł i odbijał z części przy samej ziemi. Prowadziłam go na drzewko, a teraz mam krzak :roll: W tym roku żadna z gałęzi nie zmarzła.
Cyprys nutkajski 'Variegata', który rośnie w moim ogrodzie już kilkanaście lat, a uchodzi za dość wrażliwy na mrozy, zareagował na mróz tylko zbrązowieniem igieł :

Obrazek

Masz rację, ważne, że żyją i się zbierają....może następna zima będzie łaskawsza :?:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Elu, u Ciebie dużo cieplej, ten sam cyprysik u mnie jest do wykopania, tylko ciągle czasu brak. Jedyny czas kiedy mam, to jak jestem w pracy, niezły paradoks. :roll: Ale poserfować na forum można spokojnie. :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

marpa pisze:Elu widzę,że doczekałaś się leżaczka w pięknym ogrodzie , pożądana rzecz ;:108 ja zawsze marzyłam o leżaczku na działce i mam też taki wielopozycyjny /zrujnowałam się swego czasu :;230 / ale jakoś teraz nie mam na niego czasu... :oops: czasem padam na huśtawkę ogrodową i po chwili już mnie gna do grzebania w ziemi...no ale teraz to mi daje przyjemność ;:224
chociaż potem w krzyżach strzyka i kolana się nie zginają :;230 ...ot, gusta się zmieniają ..z wiekiem pewnie... no i oczywiście fotki Twoje przepiękne ;:108 :!: ;:138
Maryniu - ja też mam podobnie....długo na leżaczku nie poleżę....ciągnie mnie do grzebania w ziemi....ale od czasu do czasu poleżeć i rozprostować obolałe kości też się przyda :wink:
Fakt, że z wiekiem nasze stawy już nie są tak sprawne, ale póki człowiek się rusza, to nie jest jeszcze tak źle :wink:
Huśtawka mi się marzy już od pewnego czasu.....może kiedyś i dla niej znajdę odpowiednie miejsce.... :roll: ....najlepiej żeby była rozkładana z materacem i moskitierą, co by mnie komarzyska nie pożarły jakby mi się na niej przysnęło...... :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iga23 pisze:Elu, u Ciebie dużo cieplej, ten sam cyprysik u mnie jest do wykopania, tylko ciągle czasu brak. Jedyny czas kiedy mam, to jak jestem w pracy, niezły paradoks. :roll: Ale poserfować na forum można spokojnie. :lol:
Igo, to raczej kwestia doboru odpowiedniego stanowiska, a nie klimatu.
W poprzednie zimy były i u mnie mrozy do - 26 stopni, a on przerwał :!:
Osłaniają go od wschodu i zachodu 2 budynki, a do północy i południa inne rośliny i ogrodzenie, dlatego pewnie w tym miejscu jest o wiele cieplej i nie docierają tu lodowate podmuchy wiatru.

Może masz takie, osłonięte miejsce w ogrodzie gdzie mogłabyś posadzić wrażliwy cyprysik, a jeśli nie teraz, to za parę lat jak Ci inne rośliny podrosną i stworzą osłonę :?:

Fajną masz pracę.....zrelaksować się możesz na forum.....też bym tak chciała..... :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:U mnie też mszyc do potęgi i co je zniszczę to znowu po tygodniu już całe nowe szczepy okupują rośliny.
Pozwolisz, że przysiądę przy stoliczku i będę podziwiać okoliczne roślinki.
Ciekawy ten leżaczek, dobry prezent córcia Ci zrobiła.
Moją trzykrotkę przy okazji podzielę, bo krzak mi się z niej zrobił.
Grażynko siedź sobie do woli....tylko czy, aby zaraz się nie zerwiesz i pobiegniesz oglądać inne ogródki.... :;230

Kupiłam na mszyce 'SUBSTRAL długo działa' w saszetce do rozrabiania z wodą. Wystarcza na 4 litry...całkiem sporo. Wszystkie mszyce padły....teraz czekam za ile czasu znów się nowe pojawią.... :?:

Coś mi wygryza równiutkie, owalne dziury w liściach roślin....hmm, co to może być....też prysnęłam Substralem, może poskutkuje i na tego szkodnika :?:

Czasem trzeba roślinę podzielić, żeby odmłodzić, albo zrobić miejsce dla innych roślin ;:108
Z drugiej strony taka wielka trzykrotka wygląda pięknie kiedy kwitnie ;:108

Leżaczek super.....poleżymy sobie na nim obie....ja może od czasu do czasu w niedzielę, za to córcia przez miesiąc....przyjeżdża na wakacje na urlop.....coś mi się zdaje, że dobrze sobie to przemyślała..... :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hutkow pisze:Witaj Elżbieto!
Spacerując po ogrodzie z przyjemnością zobaczyłem różne piękne kwiaty,zobaczyłem również leżak ale był jakiś smutny bo nie miał towarzystwa.Kupiłaś ciekawy przyrząd do łapania nornic nie widziałem takiego, z mojego punktu widzenia to niepotrzebnie wydałaś kasę miałem różne co prawda inne jak Twój ale wszystkie są do bani.Jesteśmy skazani na nornice w leśnych ogrodach.Najskuteczniejszy jest chyba bros ale trzeba go wsypać do każdej norki ale to i tak syzyfowa praca.Co do niezapominajek to jest dopust Boży rozplemią się na całym ogrodzie jak nornice.U nas wszędzie rosną nawet u sąsiadów.U nas największym złem są turkucie zjadają wszystkie warzywa chyba nie będziemy ich wysiewać w przyszłości.
Pozdrowienia Edward :wit
Witaj Edwardzie :wit

Nie wpędzaj mnie w czarną rozpacz....ja już różne metody na nornice wypróbowuję i żadna nie jest skuteczna :evil:
Bross wsypany do korytarzy, albo rozmaka i pleśnieje, albo jest wypychany wraz z ziemią przez szkodniki, a korytarz zasypywany. Podobno najlepiej jest dokarmiać nornice jesienią, tuż koło wejść do nor, sęk w tym, że u mnie nie ma takich wejść....szukałam, nie ma....za to znalazłam korytarze prowadzące pod podmurówką do sąsiada :evil: ...pewnie stamtąd przychodzą, więc jak mam je karmić :?:
Na płyny odstraszające wydałam już tyle, że starczyłoby na przynajmniej jeszcze jedną taką pułapkę, a skuteczne są tylko do pierwszego, ulewnego deszczu, chociaż podają, że są skuteczne przez 2 miesiące...bujda :evil: ....no może 'KRETO - terrorrr' działa trochę dłużej.
Muszę pomyśleć o jakimś zadaszeniu nad miejscem gdzie wlewam ten środek...zwłaszcza na zimę, bo jak tu się zorientować co się pod śniegiem dzieje zimą..... :?: :evil:
Pułapka, to coś trwałego, co posłuży przez lata, więc nie żałuję wydanych na nią pieniędzy.
Mam taką na kreta, sprawdziła się wielokrotnie i wciąż jest sprawna, ale nornicy w nią nie można złapać...próbowałam....kupiłam więc typowo na nornice.....ostatni 'krzyk mody'..... :;230 :;230 ....zobaczymy czy jest warta swojej ceny :twisted:

Odpukać...puk, puk....nie mam turkuci... ;:65

Edwardzie dlaczego nie lubisz niezapominajek, to takie wdzięczne i niewymagające kwiatuszki.
Ja je bardzo lubię wiosną w towarzystwie host.
Później łatwo się ich pozbyć i do wiosny nie ma po nich śladu.
Nadmiar siewek też łatwo powyrywać, albo przesadzić.

Leżaczek miał towarzystwo....wiernego stróża, mojego psa, który też korzystał z cienia jaki dawał parasol....trzeba się tylko przyjrzeć lepiej :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:Eluś, hosty już się zadomowiły, jeszcze raz bardzo dziękuję ;:167
Wiem, o jakiej odmianie rh mówisz, niemniej w tej chwili jej nazwa wyleciała mi z głowy ;:223 Mam ponticum variegatum, ale nie polecam. Odmiany o pstrych liściach są bardzo wrażliwe- stanowisko musi być super osłonięte. Kwiaty niewielkie, jasny fiolet- nic specjalnego. Jeśli chcesz powalczyć z piaskami, lepiej posadzić inną odmianę.
Pięknie u Ciebie!! Bardzo mi się podoba ta kompozycja irysów i host :D ;:63
Moniu cieszę się, że znalazłaś czas na wizytę w moim wątku ;:196 ;:167
U pstrych krzewów bardziej sobie cenię ozdobne liście, i to właśnie dla nich, a nie dla kwiatów, może wato byłby spróbować ich uprawy. Miejsce osłonięte mam koło cyprysa Variegata, ale trzeba by wysadzić trochę innych roślin.....może w przyszłości, jak już się z innymi planami uwinę, pomyślę o tym :wink:

Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W moim ogrodzie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jasminodies
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 13:07

Post »

Twoja funkia NN - 'Great Dream' jest wspaniała - rozmnóż to "dzieło sztuki".
Poza tym - cały ogród jest wspaniały. I oczko, i kompozycje roślin, i ich dobór.
:tan ;:63
pozdrawiam
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Elcia oczko to masz zarąbiaszcze ;:138 zawsze marzyłam o takim do którego będę miała dostęp i obsadzę sobie pięknymi roślinkami a mam co stawisko , dostęp aż dwu metrowy :( żeby toto obsadzić musiała bym zatrudnić taterników :;230 więc nie obsadzam za to będę podziwiać Twoje z rzęsą i liliami ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jasminodies pisze:Twoja funkia NN - 'Great Dream' jest wspaniała - rozmnóż to "dzieło sztuki".
Poza tym - cały ogród jest wspaniały. I oczko, i kompozycje roślin, i ich dobór.
:tan ;:63 pozdrawiam
Jasminodies bardzo dziękuję za pochwały, miło mi ;:196 ;:167 ;:180

Rozmnożę z pewnością, ale na razie ją obserwuję.
Młoda jest ma dopiero 4 rok.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tija pisze:Elcia oczko to masz zarąbiaszcze ;:138 zawsze marzyłam o takim do którego będę miała dostęp i obsadzę sobie pięknymi roślinkami a mam co stawisko , dostęp aż dwu metrowy :( żeby toto obsadzić musiała bym zatrudnić taterników :;230 więc nie obsadzam za to będę podziwiać Twoje z rzęsą i liliami ;:196
Elu....no nie mów....aż tak dobrze wygląda.... :lol: :lol: :lol: :?:
Jeszcze w ubiegłym roku widać było czarną folię, co strasznie mi psuło humor, ale teraz rośliny ja zakryły i jest ok :heja
Może u siebie płożące i okrywowe tam posadź...irgi, róże, rozchodniki itp....drzewa o płaczącym pokroju...zawsze można jakieś wyjście znaleźć ;:108
Ten staw, jak myślę, to masz w darze od natury :?: ....bo chyba sama sobie takiego 'górskiego' jeziorka nie sprawiłaś :lol:
A nie da się obniżyć brzegów dla własnej wygody? Przynajmniej na pewnym odcinku.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Byłam na bazarku......i znowu mnie podkusiło.... :lol:

Obrazek

Obrazek