Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Justynko, niech zdrowo rośnie ta zmiana w kolekcji :).
Listki warto przykryć, szybciej się ukorzenią.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko no to ładnie widzę, że wpadłaś już w drugą groźną chorobę "fiołkozę" :;230 :;230

Ale wracając do storczyków to mam pytanie po jakim czasie u reanimków włożonych do mchu wyszły im nowe korzonki bo ja musiałam w poprzednim tygodniu włożyć bellinę do mchu bo stare korzonki potraciła ale za to wyszły jej 2 malutkie i tak się zastanawiam jak długo będę musiała czekać na rezultaty 2 -3 tygodnie a może dłużej ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko teraz będziesz miała prawdziwe przedszkole fiołkowe w domu :D Będą krzyczeć :"Mamusiu! jeść! pić! " :D A Ty jako dobra Matula będziesz musiała dogodzić swej gromadce ;)
No ale to nie ten dział wiem wiem :P Już zmieniam temat :D Otóż... jako Matula storczykowa sprawdzasz się bardzo dobrze, bo sieweczki rosną i rosną... Miło aż piszczy ;)
Sesyjka o zachodzie słońca przepiękna :) Zwłaszcza ten bialutki jest taki wyjątkowy... ;:109
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:;230 Justynkę zafiołkowało ;:138 no w końcu nie samymi storczykami człowiek żyje :wink: Życzę szybkich korzonków i maluszków fiołkowych.
Wracając do orchidei piękne masz kwitnienia ;:138 a i reanimki ładnie się leczą :uszy
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko chwilkę mnie nie było a tu aż 13 stron do nadrobienia w nowym wątku :shock:
Witam się w nim teraz :wit
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Justynko widzę że choroba ma przerzuty i już się boje czy to nie zaraźliwe ;:108
Życzę samych sukcesów w uprawie ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Justynko widzę że teraz będziesz miała fioła na punkcie fiołków :wink:
Pokazuj jak najczęściej storczyka krówkę ,nigdzie nie mogę trafić na takiego ,to chociaż u was będę je podziwiała jak pięknie kwitną
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wwwiolu- bardzo Ci za nie dziękuję :D na razie drżę o nie, czy podołam ;:224 Są wsadzone i rzykryte wg Twojego "przepisu" ;:108

Venus- Jesteś Szczęściarą, a może to wiosna tak "działa" na Twoją bellinę, gratuluję sukcesu ;:108 "Marcepanek" stoi w spagnum od listopada ub. roku i po 5 miesiącach pojawiły się dwa korzonki. Warto było czekać...

Zabka_Monis- docelowe miejsce fiołków to ...działka :) Większej ilości nie planuję :P A sieweczki falków rosną i...ale o tym może jutro lub pojutrze ;:224

Arlet- fiołki zawsze miałam w domku. Teraz przyszła kolej na te trudniejsze...bo odmianowe :)
Storczyki wreszcie się obudziły i puszczają multum korzonków i listeczki zaczynają rosnąć. Pędzików nie ma...

Kasiunieczko- witaj w nowej części :D Troszku Masz do nadobienia, zaraz będą kolejne fotki...w tym masdevalliw nowym "domku" :)

Goska1307- to jest zaraźliwe i to bardzo nawet hihi... :;230 Co nie znaczy, że kończę ze storczykami. Wręcz odwrotnie, zamierzam się rozwijać i zaczynam "zabawę" z nowymi gatunkami ;:108

Sylki- dziękuję pięknie w imieniu storczyków ;:108 Jeśli chodzi o liczbę listków, to naprawdę niewiele. Fiołkomaniacy przeważnie Mają ponad setkę listków...daleko mi do takiej liczby...

Katarzynko- uwielbiam tą moją krówkę :D Ten okaz na pewno zostanie w mojej klekcji ;:108

A zaraz będzie opis i foteczki z "wakacji" chłodolubów...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na działce w budynku mam kilka okien. Zsumowana długość parapetów to około 10 metrów. Są to okna z różnych stron świata.
Pomału zagospodarowuję je storczykami. Jest to przejściowy ich "domek". Bo, na lato trafią do ogrodu na zewnątrz.

Pokażę Wam okno o wystawie wchodnio - południowej. Parapet ma długość 3 metrów. na razie storczyki zajmują 1/3 tej długości. Stoją tam: masdevallie, Promenea, cymbidium, dendrobia i brassia.
Oto kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Masdevallia barleana:

Obrazek

Dwie masdevallie i Promenea zamieszkały ( nie Zgadniecie w czym... ) . Mała podpowiedź: jest to część z pralki automatycznej... Tak, tak to "okienko" szklane :;230 Widzicie, do czego posuwa się storczykomaniak.. Rozbiera pralkę, by mieć lokum dla swoich podopiecznych ;:224

Obrazek

Cymbidium ładnie rośnie po wsadzeniu do większej doniczki:

Obrazek

I ...brassia, największy "leń" w mojej kolekcji. Stoi jak zaklęta, żadnych, nowych przyrostów. Jedynie korzonki ładnie rosną, mam ją od wakacji:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

na razie drżę o nie, czy podołam
- oby ziemia całkiem nie przeschła i żeby nie było zbyt mokro, nie trzeba drżeć, po co, jak im się zechce to sobie urosną :). Przed droga miały dany nakaz, więc będą rosły :;230 .
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko ,ale Ty jesteś podatna na te choroby, najpierw storczykowa teraz fiołkowa a co będzie następne w kolei?przecież nie tylko kwiatki są na świecie?.. :;230
Ładne foteczki hybrydek , zwłaszcza ,,krówki?,a czy mleczka troszkę daje?. :?: :;230
Pozazdrościć tak wielu okienek i parapetów o takiej długości ,więc teraz czekamy kiedy Justynka zacznie nam pokazywać nowości, bo przecież te parapety nie mogą stać jako pustostany.
Początek w zagospodarowaniu fantastyczny.
A ztym rozbieraniem wszystkiego(pralki) ....hohoho.... :;230
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Justynko faktycznie mam szczęście z tą Balliną najwidoczniej podoba się jej u mnie ;:224 ;:224 a może przemówiły do niej moje groźby, że pójdzie na kompost :;230 w każdym razie ładnie rosną jej korzonki
Letni domek dla storczyków na ;:77 a jeśli chodzi o leniucha brassie to u mnie po roku wypuściły nowy przyrost więc nie tylko u Ciebie leniuchują ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu- zobaczymy, podlane paroma kroplami i...zamknięte ;) Mam nadzieję, że sobie wzięły nakaz "do serca" ;:224

Marku- naprawdę więcej fiołków nie będzie. Zostaję przy 20 sztukach ( dwie sadzonki mam od Wiolety). Chciałam spróbować, czy sobie poradzę ;)
Tyle, że ja jeszcze inne doniczkowce na parapety chcę upchać...
A nowości kiedyś będą ;:224

Venus- cieszę się ;) Bellina to cudny falek... Mówisz, że takie "lenie" z brassii są? A ja myślałam, że jakiś błąd w jej hodowli popełniłam ;:224 Czyli jeszcze pół roku poczekam na nowy przyrost hihi... Na nową psb będę czekać rok, to ciekawe, ile będę czekać na pędzik...dwa lata? ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko jak Ty mogła byś sobie nie poradzić , skoro storczyki masz prawie w jednym paluszku.
Przecież wszyscy widzimy efekty na forum w Twoich zmaganiach z tą grupą roślin ,która chyba należy do najtrudniejszych w hodowli.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Justynko powiem szczerze, że moje brassie doprowadziłam prawie do śmierci i może dlatego idzie wszystko powoli ale mam nadzieję w tym roku na kwiaty.
Odnawiają system korzeniowy i teraz dość szybko rosną u ciebie też niedługo powinny wypuścić młode przyrosty.
Jesienią dokarmiałam je BB dolistnie tak jak cattleye i resztę mojej bandy (nawóz) i jak młode przyrosty dojrzeją to robi się im spoczynek ja swoich nie podlewałam tak około 2 miesięcy i teraz na zeszło rocznych pseudobulwach rosną nowe ale kwiatów nie widzę ;:224 może jeszcze mnie zaskoczą :D
A Bellina to piękna Dziewczyna :;230 :;230 tak ją nazywam ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”