Ja siałam papryki 17 lutego.
Mi ze wszystkich czterech gatunków papryk jakie wysiałam tylko papryka ostra wzeszła na tyle, że ma wykształcone liścienie, natomiast inne papryki nie wzeszły.
Powoli widzę wykluwające się zielone kropki z nasionek na papryce Oleńce i to wszystko.
A ja ziemię odkaziłam.Po pięciu dniach wysiałam pomidory-czy to oznacza ,że zmarnowałam nasiona?Przecież już ich nie odzyskam.Proszę o pocieszenie-babcia360
Ja nie odkażam ziemi, ani nasion ani nawet ich nie moczę więc nie wiem jak się zachowują nasiona w takiej ziemi i tęż chętnie się dowiem coś na ten temat od doświadczonych furmowiczów.
Może ktoś Cię pocieszy...
Kinia papryka wschodzi bardzo długo w stosunku do pomidorów, niektóre siewki mogą pojawić się dopiero po 3 tygodniach, wystarczy ze troszkę głębiej wsiałaś nasionka, zależy to również od gatunku i wysuszenia nasion. A moczyłaś je przed wysianiem?
Babcia360 , a dlaczego miałabyś zmarnować nasionka?
Spokojnie czekaj, na pewno pojawią się siewki, tylko zadbaj o odpowiednią wilgotność podłoża i odpowiednią temperaturę.
Ja przystrzygłam swoje pory w niedzielę, miały spokojnie 10 cm.
W miejscu cięcia pojawiła się kropelka wody. Mam nadzieję, że to normalne zjawisko.
W każdym razie pory się trzymają
Ja bym spokojnie czekała, bo nic jeszcze nie przesądza, że nasionka nie wykiełkują, nie przesadzaj też z podlewaniem aby nie zgniły w ziemi, podłoże ma być wilgotne a nie mokre.
Witam widziałam wcześniej wysiane arbuzy to nie za wcześnie?
Mam nasiona melonów gladelupe i cukrowego charentaise jakoś tak je przyrównałam do dyni i na opakowaniu jednego mam wysiew dopiero w kwietniu. To jak siać czy czekać?
Moje pomidorki (eksperymentalne) siane 8 i 9 lutego też są mniej więcej takiej wielkości. Chyba na prawdę nie ma się co śpieszyć bo brak światła, ale zobaczymy...
Dostałam w liście w tym tygodniu, też paprykę słodką pusztagold (żółta i zielona) i yolo wonder (czerwona), w sumien nie chciałam już wysiewać bo myślę że już za póżno, a co wy na to?
Pozdrawiam Kasia
Za późno na paprykę? A ja jeszcze nie wysiałam mojej papryki z akcji pomidorowej z forum.... tzn, że zmarnowałam te cenne nasionka?
Myslałam, że mam jeszcze czekać z wysiewami do początku marca.
No właśnie i tu są zdania podzielone!
Niektórzy już na forum mają sadzonki a na moim opakowaniu pisze marzec, więc jak to jest? Papryka przecież dłużej schodzi i wolniej rośnie od pomidora, to zdąży na czas?
Też czekam na wyjaśnienie od kogoś mądrego....
Mogę tylko dodać, że wysiałam 15.02 kilka ziarenek papryki ożarowskiej i stała w doniczce przykrytej folią na grzejniku. Wykiełkowały 3 nasiona do wczoraj, więc jednak kiełkuje bardzo długo.
Na opakowaniu było napisane, żeby siać w marcu.
Chyba jednak wysieję dziś połowę otrzymanych nasion papryki.
Dla uzupełnienia informacji: nie mam tunelu, papryka będzie w gruncie, tylko zrobię boczną osłonę z folii - od wiatru.