Zielone mroofki
Re: Zielone mroofki
Znów zaskoczyła mnie moja peperomia - odcięłam pęd do ukorzenienia w wodzie w niedzielę i już pokazały się dwa, około centymetrowej długości, korzenie 

- elila
- 1000p
- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kasiu, a co masz aktualnie na wymianę?
Bo wiesz, ja zawsze jestem chętna 

Niech pomyślę... Dziesiątki listków fiołków afrykańskich - same kundelki (chyba), ale w przeróżnych kolorach, peperomkę (taką, jak na zdjęciu - tą z drobniutkimi liśćmi, którą mam wśród "maluchów"), grubosze, aglonemę, kalanchoe, dracenę obrzeżoną (ukorzenione pieńki), trochę kaktusów (niestety nie umiem ich nazwać). To by było na tyle spośród okazów, z którymi mam doświadczenie i z czystym sumieniem mogę je komuś podarować, wiedząc, że "coś z nich będzie". Poza tym mam jeszcze sporo roślin, którymi się chętnie podzielę, tylko, że nie wiem, jak je odszczepić (skrętniki, begonię, skrzydłokwiaty, różne draceny, zamie, grudniki, anturium, hibki, euphorbię trigona, scindapsusy, sansewiery, benki, solenum, azalie, mirty, jukki, itd.). Poszukuję właściwie tylko ginury pomarańczowej i może zielistki, ale podobają mi się wszystkie roślinki z ciekawie wybarwionymi listkami.
Hej
Zielistkę mogę Ci sprezentować, bo mam taką bidulkę, której nie mogę miejsca znaleźć...
A ten kroton/dracena to może być Kroton Codiaeum variegatum 'Gold Dust'. Mam takiego samego i walczę od roku o jego życie
Mój wyglądał tak,. dopóki kot się za niego nie zabrał:

Ogólnie masz bardzo ładne i zadbane roślinki. Wszystkie mają piękne osłonki.
Pozdrawiam

Zielistkę mogę Ci sprezentować, bo mam taką bidulkę, której nie mogę miejsca znaleźć...
A ten kroton/dracena to może być Kroton Codiaeum variegatum 'Gold Dust'. Mam takiego samego i walczę od roku o jego życie

Mój wyglądał tak,. dopóki kot się za niego nie zabrał:

Ogólnie masz bardzo ładne i zadbane roślinki. Wszystkie mają piękne osłonki.
Pozdrawiam

Kasiu Tak, to chyba właśnie ten kroton. Mój trafił do ziemi i pod szklany klosz. Widzę, że wypuszcza maleńkie listki, choć minęło chyba zbyt mało czasu, żeby się ukorzenił. Co do zielistki, to nie chcę Cię pozbawiać całej, ale szczepkę chętnie przyjmę pod swój dach 

Dziś kolejna porcja zdjęć:
To moja jedyna ostatnio nowość. Jakiś kaktus - będę wdzięczna za uświadomienie mi nazwy...

Peperomka - ta, która tak szaleje i jej szczepki wypuszczają korzenie w trzy dni...

Dracena - rośnie, jak szalona...

Palma...

I jeden z trzech fiołków, które już się u mnie obudziły z zimowego snu oraz pokazywany wcześniej "zdechlak", który najwyraźniej się u mnie zadomowił już i chyba nie jest mu tu tak źle...

Kolejne zdjęcie kwitnienia eszewerii...

To moja jedyna ostatnio nowość. Jakiś kaktus - będę wdzięczna za uświadomienie mi nazwy...

Peperomka - ta, która tak szaleje i jej szczepki wypuszczają korzenie w trzy dni...

Dracena - rośnie, jak szalona...

Palma...

I jeden z trzech fiołków, które już się u mnie obudziły z zimowego snu oraz pokazywany wcześniej "zdechlak", który najwyraźniej się u mnie zadomowił już i chyba nie jest mu tu tak źle...

Kolejne zdjęcie kwitnienia eszewerii...

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Kasiu to ja tak nieśmiało chętnie uśmiechnęłabym się o szczepeczkę aglonemy i tej Twojej "szalejącej" peperomci.
Napisz mi co Tobie ewentualnie u mnie się podoba. I będziemy się wymieniac.

Napisz mi co Tobie ewentualnie u mnie się podoba. I będziemy się wymieniac.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Zieleninka pięknie gęsta. Fiołeczki ślicznie kwitną a wybarwienie eszewerii chyba zawsze będzie mnie zadziwiać i zachwycać.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
Elciu Za chwilę wyślę Ci wiadomość na pv
Renatko Faktycznie ładna ta eszeweria - mam nadzieję, że uda mi się ją rozmnożyć, zanim zmarnieje, bo podobno one nie są długowieczne. Chętnie się wtedy podzielę
Aluniu Dzięki za miłe słowo. A ta palma, to akurat nie należy do moich ulubieńców i na dodatek coś mi się buntuje. Zobaczymy, co z nią będzie.
Renatko Faktycznie ładna ta eszeweria - mam nadzieję, że uda mi się ją rozmnożyć, zanim zmarnieje, bo podobno one nie są długowieczne. Chętnie się wtedy podzielę

Aluniu Dzięki za miłe słowo. A ta palma, to akurat nie należy do moich ulubieńców i na dodatek coś mi się buntuje. Zobaczymy, co z nią będzie.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
kaktus to mammilaria chyba 

Saro Dziękuję za info.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Kasiu ładne roślinki ale eszeweria mnie powaliła cudna jest 

- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Kasiu
ale eszeweria jest akurat jedną z roślin które uwielbiam oglądać .... ale u innych.

pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
Kasiu, czy mi się wydaje, czy peperomka jest ciapata?
Mnóstwo zielonej wiosny na parapetach ; a kaktusik NN to z pewnością jakaś mammilaria
Mnóstwo zielonej wiosny na parapetach ; a kaktusik NN to z pewnością jakaś mammilaria

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam