Phalaenopsis henrykus cz.2

Zablokowany
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Phalaenopsis henrykus cz.2

Post »

Henryku witaj w gronie masdevaliowych nałogowców, zawsze zaczyna się od jednej, ja swoją pierwszą dostałam od Kasi/kasiunieczka-32 w listopadzie a teraz mam już trzy :tan i pewnie na tym się nie skończy. Życzę Ci aby zakwitła Ci równie pięknie albo i jeszcze piękniej niż Asi.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Masdevallia mi się za bardzo nie podoba ;:224
A to pewnie dlatego, że jej nie mam :roll:
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Muszę się Wam przyznać do czegoś :oops: ;mam storczykowego doła!!!,aż mi się nie chce nic pisać!
A to wszystko po wizycie na jednym z "męskich" wątków,po zobaczeniu tych wszystkich cudów jakie pokazuje.
A ja się chwalę swoją "kolekcją"!!!,jakimiś skromnymi kwitnieniami pospolitych Phali.Że tez komuś chce się jeszcze zaglądać do takiego skromniutkiego wątku!...

Z drugiej jednak strony widać jak wielkie jest nasze zauroczenie storczykami,że tak cieszą nas każde korzonki,listki,kwiatuszki,jak chcemy się tą radością dzielić z innymi,jak przeżywamy sukcesy swoje i innych,jak bolą własne i Wasze niepowodzenia i straty.

Piękne to jest!

Podbudowany tymi refleksjami,postanowiłem jednak coś napisać i coś pokazać...

Pierwsze jednak odpowiedzi.

Asiu,jeszcze raz dziękuję:za fotki,za życzenia i za dobre ;:167 /aż mi głupio,że moja część jest w lepszej kondycji niż Twoja/.

Reniu, ;:196 i zazdroszczę Ci tych widoków.

Arlet,dzięki.Skromnie bo skromnie ale jest.

Justynko,jak tylko zakwitnie będę się chwalił.
O ;:167 Asi już pisałem a jej skromność też poznałem ;:109 /dostałem "ochrzantus" za niedocenienie :oops: tego/.

Celinko,miło mi Cię znowu gościć.

Kasieńki,dziękuje za życzenia

Viki,witam w moich skromnych progach i ostrzegam:nie zaglądaj do innych wątków,tam depresja murowana.

Moniu,śmiejesz się ze mnie,ja wiem ;:113 ale masz prawo.Tyle pisałem o nich i co?,jedna!A Wy?,jedna 5,druga 9,inna już komplet...Muszkieter ze mnie jak... ;:110

Dawid,podoba mi się przyczyna,dla której nie podobają Ci się masdevallie.No i nie wiem jak przekonać Cię,że są piękne. :;230

Teraz parę fotek.To równocześnie taki przyczynek do ostatniej dyskusji o reanimkach /Monia/.

Moja Catleya Obrazek wyhodowana w kamykach z odrobiną sph. ale dopiero po ukazaniu się korzonków.To już drugi egzemplarz,pierwszy tak samo puścił w korze.Tu zgadzam się z Justynka-Justus,że catleje są b. chętne do takiego rozmnażania.
Wczoraj,przy domowych porządkach,wypadła mi z doniczki,już jest w normalnym podłożu,
ale wcześniej zrobiłem jej fotką: Obrazek

To obok to także Catleya,następna w kolejce do ukorzenienia.

I jeszcze fotka dendrobium,ale,znajac łatwość ich ukorzeniania,to żaden wyczyn: Obrazek

Ten,dla odmiany,trzymałem w keramzycie.

Lubię tak się bawić. :oops:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

:wit Zawsze do Ciebie zaglądam po cichutku, ale z wielka przyjemnością. Postanowiłam się ujawnić, bo nie mogę wytrzymać jak piszesz takie bzdury ;:14 . Wiem, o którą kolekcję Ci chodzi i chwała dla ;:180 takich pasjonatów, ale nie uważam, że Twoje okazy i osiągnięcia są gorsze. Więc szybko wyjdź z tego doła, bo jak nie to sama, własnoręcznie Cię w nim zakopię ;:54 .
Z wyrazami szacunku Lucyna :wink: .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Henryku,...wszyscy mamy wzloty i upadki storczykowe ;)
Ja ostatnio stwierdziłam, że mam słabe kwitnienia na falkach, więc zamiast nich zamierzam się teraz skupić się na sabotkach. Tolerują półcień i ponoć równie chętnie kwitną ;:224

Gratuluje przyrostu na katlejce :D To dopiero jest sukces ;:108

A kolejne masdevallie pewnie kiedyś się pojawią. Każdy Zaczyna od jednej sztuki. Mam nadzieję, że Twoja ślicznie będzie przyrastać ;:108

I kolejny sukces to uratowanie dendrobium phalaenopsis. Piękny, młody przyrościk cieszy :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Henrykukilka lat wstecz sam zaczynałem od różnorakich hybryd , kiedyś pewnie stwierdzisz że czas na coś innego. A ile pieniędzy się przy tym traci - szkoda gadać. Więc głowa do góry hybrydy Phalaenopsis są również piękne - niestety u mnie szybko giną :(
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Henryku, na początek sprostowanie - nie dostałeś reprymendy za niedocenianie mojej skromności, tylko sam dobrze wiesz za co... ;:78 ;:108
A moją masdevallią nie martw się - każdy zżółknięty listek zastępuje powoli nowy przyrost.

Nie rozumiem skąd u Ciebie nagle tak małe poczucie wartości ??? Pokazujesz w fantastyczny sposób swoje radości i smutki
związane z uprawą. Stopniowo zdobywasz coraz większe doświadczenie i rozumienie świata orchidei , a wszystko z dozą humoru,
który nam wszystkim tutaj poprawia nastroje :)
Bardzo lubimy Henryku Twój wątek i Twoje storczyki ;:138
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

W pełni popieram to co napisała Asia i podpisuję się pod tym w 100 %.
Henryku główka do góry, masz wspaniałe osiągnięcia w opiece nad Twoimi milusińskimi w tak krótkim czasie ;:138 ;:108 :wit
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Henryku każdy od czegoś zaczyna swoją kolekcję i stopniowo krok po kroku wspina się coraz wyżej ;:108 No więc po co te doły? Pomyśl o sobie za rok.. za dwa.... trzy. Wyobraź sobie co wtedy u Ciebie będzie kwitnąc w kolekcji skoro już TERAZ masz naprawdę SUKCESY na swoim koncie. Kwitnienie Phal. Mini Mark, kwitnienie Phal. equestris to już postępy :) ;:109 I każdy zagląda tu z nadzieją , że Henryk znów coś ciekawego napisze, coś kolorowego pokaże. Bo Henryku Ty potrafisz bardzo ciekawie pisać i powodować uśmiech na mej twarzy samymi słowami. A jak do tego dojdą fotki to miód na serce i duszę ;:167
Więc : ODPYCHAMY wszelkie doły, doliny i smutki! A kysz! Precz! ;:99
A teraz CZARY MARY ;:15 Henryczek jest roześmiany ;:1
I jeszcze coś: to nic, że masz tylko jedną Masdevallię. Ale masz! Od czegoś trzeba zacząć ;:136
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Henryku, Henryku. Należy Ci się lanie za takie myślenie :wink: Twoja kolekcja - uboga???? Mam nadzieje,że to będzie już ostatni raz :wink: U mnie też na razie kwitną phalaenopsisy hybrydy a na inne będę musiała poczekaś 1-3 lat i jeszcze nie wiem czy po drodze wszystkie dotrwają...A Ty pokazujesz cudowne kwiatuchy, śliczne nowości (o masdevalii jeszcze nadal marzę) i rewelacyjne wyniki ( moja cattleya właśnie padła :cry: ) Głowa do góry - wiosna idzie a za tym dłuższe dni, więcej słoneczka, depresję przegoń na krańce świata. :wit ;:3
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Henryku- przejrzałam twój wątek...mam nadzieję, że dół minął. Masz piękne storczysie :D . Dół to raczej ja powinnam załapać....dopiero zaczynam mieć coś innego niż zwykłe falki( uwielbiam je...)
Szalonej pędzikowej wiosny :wit
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

No,no,już dobrze,już nie krzyczcie tak strasznie na mnie,nie bijcie mnie.
Przecież wiem,że każdy ma w swojej kolekcji to co chce mieć.Wiem,można mieć cały alfabet storczyków ale można też same phalaenopsis,można mieć sto i można jednego i być jednakowo dumnym,i cieszyć się każdym kwiatkiem,i podziwiać każdy płatek,listek,korzonek.
Już mi jest lżej na serc. ;:109
A tak szczerze to ze mnie żaden muszkieter a raczej kokieter. ;:113 Lubię czasem ponarzekać,aby czytać potem takie miłe wpisy ;:112.To chyba odmiana innej choroby kwiatowej,wiosennej.Nazywa się żonkilizm?,narcyzm?...jakoś tak. :oops:

Niedługo będzie nowe kwitnienie u mnie. :D
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

To dobrze, że już nie ma tego paskudnego dołka, mam nadzieję, że nie gniewasz się na mnie, że tak ostro zareagowałam. Nie mam na to wpływu, że w niektórych sytuacjach wyrasta mi to co znosi kura... ;:224
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Henryku no całe szczęście, że ten dołek Cię opuścił ;:108 i więcej niech do Ciebie nie przychodzi ;:14 :D
Masz bardzo ładną kolekcję i przecież też różnorodną. Nie od razu Kraków zbudowano.
;:65 ;:65 za nowym kwitnieniem :D
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

:wit Henryku przeglądnęłam Twoje wątki - masz przepiękne kwiaty i żadnych dołków więcej :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”