Leśny ogród Moni68 cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.8

Post »

Moniu - masz 100 % racji :D nie można się przyzwyczaić do kiepskiej pogody :;230 Chociaż mój starszy syn bardzo lubi szkocki klimat, deszcz mu nie przeszkadza i wiatr też nie :shock: Chyba trzeba tu dorastać, żeby na pogodę nie narzekać :wink: Pewnie i z młodszym będzie to samo :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś Twoja chryzantema ma nieprawdopodobnie piękny kolor, mając ją przed oczami, każdy dzień będzie wydawał się pogodny i wesoły. Przynajmniej ja tak to czuję, kocham takie barwy, działają na mnie jak najlepszy zastrzyk energii, napełniają mnie optymizmem i radością. Ja to w ogóle jestem wrażliwa na takie widoki , miałam w tym roku nie kupować chryzantem, ten rok u mnie pod hasłem stojących wszędzie wrzosów w koszach, ale chyba jednak się złamię i poszukam dziś takiej cudownej pomarańczowej energii na stół na tarasie i będę miała ją ciągle przed oczami....nawet w deszczowy dzień siedząc w pokoju :D
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Podobnie jak Pola swoje hostowiska mam wyściółkowane korą. Niemniej ze względu na ogromną ilość igliwia i liści, które zostają po zimie, wiosną wszystko grabię i nową korę wysypuję po pierwszym nawożeniu azofoską. Kolejna porcja nawozu idzie na korę. Nie wiem, czy to prawidłowo, ale zawsze tak robię i hosty rosną bardzo dobrze.
Witaj Moniu, pisałaś to w "Wandy ogródku pod dębami", ale jestem bardzo ciekawa co robisz potem z taką ilością kory, igliwia i liści? Kompostujesz czy masz jakiś inny sposób na zagospodarowanie tego dobra? U Ciebie dużo Rh rośnie, więc i co roku musisz dużo kory podsypywać, a więc i kupować. Czy masz jakieś dobre (tanie) miejsce na zakup kory?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Ago, chyba masz rację :lol: Zauważyłam jednak, że Szkotki potrafią się cieszyć z każdego promyka słońca :lol: Widziałam je z gołymi nogami już pod koniec kwietnia i mało nie umarłam z wrażenia :lol: :lol:

Aguś, myślę, że warto kupić chryzantemy. Wyjątkowo poprawiają humor jesienią :lol:

Beato, jeśli uda mi się z tego śmiecia wyłuskać korę, to podsypuję nią rh. Resztę palę- liście dębowe do niczego się nie nadają, a igliwie leci z drzew przez cały rok, więc chociaż wiosną chcę mieć wzorowy porządek :lol:
Korę kupuję w sklepie ogrodniczym- 8 zł za worek 50- litrowy.

Zdjęć na razie nie będzie, baterie się ładują. Przyszła paczka od P- cebule lilii jak zwykle bardzo dorodne i zdrowe. Mimo wichury idę sadzić- o tej porze roku może być tylko gorzej :roll: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Ago, chyba masz rację :lol: Zauważyłam jednak, że Szkotki potrafią się cieszyć z każdego promyka słońca :lol: Widziałam je z gołymi nogami już pod koniec kwietnia i mało nie umarłam z wrażenia :lol: :lol:
Monia - kwiecień to pikuś !!!!!!!! Ja miałam oczy jak pięciozłotówki jak widywałam szkotki na gołe nogi czy w krótkim rękawku w lutym jak tylko ciut zaświeciło słońce !!!!
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez komentarza :lol: :lol: Całe szczęście, że najwcześniej byłam w Szkocji właśnie pod koniec kwietnia, mogłabym zejść :;230
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sadzisz już lilie? Ja się wstrzymuję do połowy października. W tamtym roku wsadziłąm na poczatku miesiąca i zdążyły przed zimą powyrastać na 15 centymetrów nad ziemię. PRzyszedł mróz i wszystko szlag trafił. Cebule w ziemi pogniły. Ja dzisiaj dokupiłąm trochę lilii w ogrodniczym, ale jeszcze poczekam. Kto tutaj na forum jest najwiekszym znawcą lilii. Mam z nimi problem (chodzi o szkodnika).
x-d-a

Post »

Moniko, u nas dzisiaj kolejny dzień ładnej, słonecznej pogody ;:3 Nawet wiatr przestał wiać, więc po obiadku pędzę do ogrodu, żeby trochę popracować...
Też mam w ogrodzie linie kroplujące, ale ten rok był taki deszczowy, że chyba tylko raz ich używałam, gdzieś w okolicach początku lipca. Teraz też ziemia jest bardzo mokra, więc fajnie się kopie - sadzenie, przesadzanie, dzielenie bylinek :P
U mnie też zaczęło się sprzątanie liści - to chyba najbardziej nielubiana przeze mnie czynność ogrodowa :evil:
Miłego dnia i poprawy pogody życzę :wit
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Moniko dziękuję za miłe słowa w moim wątku, mam nadziję że wszystko mi się jakoś poukłada ;:196 ładne jesienne zdjęcia ziemowity jakie artystycznie rozczochrane :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, już sadzę, bo jest bardzo zimno i nie zanosi się na większe ocieplenie. Zresztą co roku robię to mniej więcej o tej porze i nigdy nie skiełkowały przed zimą. U mnie ziemia jest bardzo przepuszczalna, więc nie mam problemu z gniciem czegokolwiek. Zauważyłam jednak, że lilie o wiele lepiej rosną, jeśli posadzone są na lekkim wzniesieniu- woda spływa wgłąb i nie zagraża cebulom.
Nie mam pojęcia, kto jest najlepszym specjalistą od lilii... O jakiego szkodnika chodzi, może będę umiała doradzić?

Daluś, u mnie nadal wieje, ale dam M obiad i pędzę do ogrodu :lol:
Masz rację- ogród w tym roku podlewałam właściwie tylko przez miesiąc od połowy czerwca.

Celinko, musi się poukładać!! Trzymam kciuki za Was ;:196 ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

ale z was szczęściary ja niestety musiałam podlewać prawie na okrągło. deszczu w lipcu jak na lekarstwoa i sierpień taki sobie.
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

U nas w ogrodniczym jest jakaś odmiana lilii białej, która dorasta do 2 metrów wysokości,ciekawe czy jest wytrzymała na mrozy?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Monika, przepraszam, że u ciebie w wątku, ale zrobiłam zdjęcie mojemu rh, który zrzuca liście. Popatrz czy to nirmalne czy jednak coś mu dolega?
Zdjęcie póżniej usunę
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

U mnie Dorotko to samo.... ja jednych mniej na innych więcej....podobno jesień. I wcale, ale to wcale mi sie to nie podoba :evil:

Anna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”