Canna - Paciorecznik cz.2
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Witaj Izo.
Z tekstu wynika,że przesyłka dotarła.
Jak postępować z nasionami kann opisane jest kilka postów wyżej. Belamkandę i Purple Majesty siać w pierwszej połowie lutego do małych doniczek. Na miejsce stałe po 15 maja. Seterię Italikę "Maxima" pod koniec kwietnia bezpośrednio do gruntu. Po wschodach przerwać pozostawiając 20 - 30 cm odległości między roślinami. Powodzenia w uprawie
Z tekstu wynika,że przesyłka dotarła.
Jak postępować z nasionami kann opisane jest kilka postów wyżej. Belamkandę i Purple Majesty siać w pierwszej połowie lutego do małych doniczek. Na miejsce stałe po 15 maja. Seterię Italikę "Maxima" pod koniec kwietnia bezpośrednio do gruntu. Po wschodach przerwać pozostawiając 20 - 30 cm odległości między roślinami. Powodzenia w uprawie
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Dziękuję za wskazówki odnośnie wysiewu.
Znowu mnie dopadły wątpliwości. Tym razem, podlewać, nie podlewać zimą? Januszu, jak często podlewasz w przechowalni?
Znowu mnie dopadły wątpliwości. Tym razem, podlewać, nie podlewać zimą? Januszu, jak często podlewasz w przechowalni?
Pozdrawiam. Jola.
- drozd
Jolu.
Ziemia musi być lekko wilgotna ale nie sucha Zbyt mokra i przy temp.powyżej 10*C spowoduje wyrastanie liści.
Ziemia musi być lekko wilgotna ale nie sucha Zbyt mokra i przy temp.powyżej 10*C spowoduje wyrastanie liści.
a kiedy najwcześniej mogę je podpędzić , bo nie mogę się już doczekać

Pozdrawiam. Ewa
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Moje się same podpędziły , dobrze że spadła temperatura , bo zaczynały zdrowo bujać w piwnicy ... odbiły z oczek na wysokość około 40 cm . wysokie i blade ..... 

szkoda że jeszcze nie można
moje też są w piwnicy - (takiej blokowej
) leżą w pudłach w trocinach i na razie nie rosną
ale jakby je tak............................... 

Pozdrawiam. Ewa
- drozd
Spokojnie Ewo.
Najpierw opłatek później Sylwestra i Trzech Króli też trzeba zaliczyć a później za miesiąc można myśleć o dzieleniu. To tak ok. połowy lutego. Już niedługo...
Mareczku.
Moje pędzą za Twoimi. Może nie aż tyle ale przeciętnie ok. 10cm. Też mają w tym roku za ciepło.
Najpierw opłatek później Sylwestra i Trzech Króli też trzeba zaliczyć a później za miesiąc można myśleć o dzieleniu. To tak ok. połowy lutego. Już niedługo...

Mareczku.
Moje pędzą za Twoimi. Może nie aż tyle ale przeciętnie ok. 10cm. Też mają w tym roku za ciepło.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja moje ostatnio przełożyłem do doniczek z ziemią, a ziemia wilgotna, i zaczęły się pojawiać kiełki
Ale ważne, że żyją, bo tak to myślałem, że wyschły, a jednak żyją

Ale ważne, że żyją, bo tak to myślałem, że wyschły, a jednak żyją

Pozdrawiam. Ewa
- drozd
Dawidzie.
Teraz pilnuj żeby nie wyschły w donicach. Wyszukaj dla nich najchłodniejszego miejsca, bo jeszcze przynajmniej 2 miesiące powinny odpoczywać.
Ewo.
Duży kwiat ma ta "Alaska". Od dłuższego czasu przyglądam się tej odmianie i byłem przekonany,że ona ma małe kwiaty. Czy one są czysto białe czy kremowe?
Zrób coś koniecznie z tymi myszami, bo zmarnują Ci wszystkie kłącza. Może jakaś trutka. Jak są to nornice to trutki nie wolno dotykać palcami, bo jej nie zjedzą, będą omijać.
Teraz pilnuj żeby nie wyschły w donicach. Wyszukaj dla nich najchłodniejszego miejsca, bo jeszcze przynajmniej 2 miesiące powinny odpoczywać.
Ewo.
Duży kwiat ma ta "Alaska". Od dłuższego czasu przyglądam się tej odmianie i byłem przekonany,że ona ma małe kwiaty. Czy one są czysto białe czy kremowe?
Zrób coś koniecznie z tymi myszami, bo zmarnują Ci wszystkie kłącza. Może jakaś trutka. Jak są to nornice to trutki nie wolno dotykać palcami, bo jej nie zjedzą, będą omijać.
Moje są w całkowicie suchej ziemi, nie podlewałem jeszcze i na razie trzymają się dobrze, nie chce ich traktować wodą bo boję się że zgniją...
Januszu
Moja 'Alaska" nie ma czysto białego kwiata - jest on lekko kremowy i gdy przyjrzysz się z bliska to ma jasno pomarańczowe cętki -ale widoczne tylko z bliska- nie wyrosła mi za wysoka,(ok60 cm) ani za bardzo się nie rozrosła nie wiem czy to wina marnego kłącza jakie dostałam - czy czegoś innego
- mam nadzieję że uratuje te kłącza co mi zostały po tych zwierzakach i będę się nią cieszyć również w 2011 roku
Marku
Czy Ty czasem też w tym roku nie kupowałeś Alaski lub Erminy?
Moja 'Alaska" nie ma czysto białego kwiata - jest on lekko kremowy i gdy przyjrzysz się z bliska to ma jasno pomarańczowe cętki -ale widoczne tylko z bliska- nie wyrosła mi za wysoka,(ok60 cm) ani za bardzo się nie rozrosła nie wiem czy to wina marnego kłącza jakie dostałam - czy czegoś innego

Marku
Czy Ty czasem też w tym roku nie kupowałeś Alaski lub Erminy?
Pozdrawiam. Ewa
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ewo kupiłem alaskę , ale ......to niestety jedna z cannowych bomb , wielka kupa 

no to muszę przyznać że mnie się udało chociaż mieć coś w podobie

ale kilka bomb też miałam ,a zamówiłam kilka odmian,za to w tym roku bomby żadnej nie będzie dzięki Januszowi

Pozdrawiam. Ewa
- drozd
Nie wiem czy to bomby czy niewypały ale jakby to nie nazwał to nic przyjemne. Pomijając niepotrzebny wydatek jesteśmy zawiedzeni a przecież to raz w roku kwitną i na następną niepewność trzeba znowu czekać następny rok. Rozwiązanie problemu byłaby wymiana między forumowiczami ale jeszcze nas za mało i za mało mamy do zaoferowania nowych odmian.
Ze swojej strony jestem otwarty na wszelkie propozycje wymiany choć nie wiem jak długo jeszcze podołam uprawiać tę dość uciążliwą kolekcję
Ze swojej strony jestem otwarty na wszelkie propozycje wymiany choć nie wiem jak długo jeszcze podołam uprawiać tę dość uciążliwą kolekcję