Moritiusowe kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty

Post »

Półki będą zaraz koło okna na ścianie północnej.
Olek :arrow: jeśli w pokoju na ścianie to źle. Właśnie piszę, żeby tak nie robić. Okno północne już nie dla kaktusów. Będą źle wyglądać (zniekształcą się) i nie będą kwitnąć.
Jeśli masz ochotę to proszę poczytaj sobie u mnie na wąteczku str. 14ta o zapotrzebowaniu kaktusów na światło. I wszystko jasne. :wink:
Szklarenka nawet mała na tarasie jeśli możesz zrobić - super. W tym kierunku jeśli możesz podążaj. ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hen_s pisze:
Półki będą zaraz koło okna na ścianie północnej.
Olek :arrow: jeśli w pokoju na ścianie to źle. Właśnie piszę, żeby tak nie robić. Okno północne już nie dla kaktusów. Będą źle wyglądać (zniekształcą się) i nie będą kwitnąć.
Jeśli masz ochotę to proszę poczytaj sobie u mnie na wąteczku str. 14ta o zapotrzebowaniu kaktusów na światło. I wszystko jasne. :wink:
Szklarenka nawet mała na tarasie jeśli możesz zrobić - super. W tym kierunku jeśli możesz podążaj. ;:108
oj Henryku, nie doczytałeś ;), napisałem:
Półki będą zaraz koło okna na ścianie północnej. Okno jest w rogu pokoju na ścianie wschodniej ;)
Chociaż, może źle napisałem ( próba 2 ):
Okno jest na ścianie wschodniej ( kierunek wschód z lekkim odchyłem na południe ), w rogu pokoju. Półki będą praktyczne zaraz przy oknie wschodnim w rogu pokoju. Będą przymocowane na ścianie północnej ;).

Aha, jeśli mogę prosić: Nie Olku, a Alku lub Aleksandrze ( Olek mi się kojarzy z Kwaśniewskim :;230 ).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK, jest dobrze :arrow: Aleksandrze. ;:113
U nas każdy Aleksander to Olek ale jak sobie życzysz tak będzie. Sorry.
Półki będą praktyczne zaraz przy oknie wschodnim w rogu pokoju. Będą przymocowane na ścianie północnej
U mnie kiedyś na początku fascynaji kaktusami miałem w oknie oprócz parapetu jeszcze 2 półki wstawione wyżej w oknie. Jakoś żona to znosiła.
Jak teraz na to patrzę i sobie przypominam to stwierdzam, że to jednak złota kobieta. ;:180
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:OK, jest dobrze :arrow: Aleksandrze. ;:113
U nas każdy Aleksander to Olek ale jak sobie życzysz tak będzie. Sorry.
Co ja poradzę, mam takie głupie przyzwyczajenie ;). W dzieciństwie zawsze byłem Alek albo Aleksander, a teraz jak słyszę Olek to mi się Kwaśniewski przypomina, i jakoś to nie jest dla mnie zbyt miłe wspomnienie :;230 . Poza tym Macedoński też był Aleksander nie Olek :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksandrze - będziesz WIELKI :!: ;:112

Ale póki co to przemyśl te półki - może byś rzeczywiście je w oknie pomieścił jak sugerowałem :?:
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:R. minuscula (...) Jak widać kwiaty szybko przekwitają - mam nadzieję, że uda mi się otrzymać chociaż jeden owoc ;).
Niestety, mimo usilnych prób rebucja nie zawiązała owoców... Ale to nic ;)
hen_s pisze:Ale póki co to przemyśl te półki - może byś rzeczywiście je w oknie pomieścił jak sugerowałem :?:
Przemyślałem sprawę, obejrzałem sobie dokładnie okno... I wygląda na to, że się praktycznie nie da. Jedno skrzydło jest zastawione mniejszymi roślinami, w lecie jest prawie cały czas otwarte, ale musi być łatwy dostęp w razie deszczu zacinającego w stronę okna. Natomiast przy drugim skrzydle stoi kleistokaktus i opuncja, a jakbym miał robić półki to musiałbym zreorganizować zajęcie przestrzenne parapetu. No nic, do wiosny jeszcze coś wykombinuję :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

A nie masz balkonu u siebie? - to by było najlepsze wyjście jak na warunki blokowe. Chyba, że to taki pseudobalkon...
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:A nie masz balkonu u siebie? - to by było najlepsze wyjście jak na warunki blokowe. Chyba, że to taki pseudobalkon...
Mieszkam w domu jednorodzinnym :D i jest sobie taki taras ( nie zadaszony ) 18 metrów kwadratowych :D - zastanawiam się, czy by nie zrobić szklarenki na nim ( tylko że na razie nie mam środków ;) )
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha no to już z kaktusami na zewnątrz (tj na wiosnę). Chłopie, masz warunki a z nich nie korzystasz :| :lol: Nawet postaw jakiś regał czy coś w ten deseń i hoduj rośliny na bezpośrednim słońcu. Tu można również na wypadek deszczu skonstruować zadaszenie, które łatwo można nakładać i demontować.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Aha no to już z kaktusami na zewnątrz (tj na wiosnę). Chłopie, masz warunki a z nich nie korzystasz :| :lol: Nawet postaw jakiś regał czy coś w ten deseń i hoduj rośliny na bezpośrednim słońcu. Tu można również na wypadek deszczu skonstruować zadaszenie, które łatwo można nakładać i demontować.
Zapomniałem dodać, że taras znajduje się od południa ;)

Stałe zadaszenie powinno być na wiosnę. Co do hodowli na tarasie - zamierzam umiejscowić tam opuncje, kleistokaktusa i echinopsisy wraz echinokaktusem. A co do reszty - przemyśli się :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noo, tak z reguły projektuje się tarasy :wink: W sensie, ze od południa. Przecież to idealne miejsce - pod ręką i od południa także full nasłonecznienie. Ja się męcze na zachodnim balkonie choć moge powiedzieć, że to całkiem spoko miejscówka (lepsze od wschodniego). A czy masz na tyle obszerną działkę wokół domu by postawić foliak?
Gdybyś faktycznie postawił ta półkę w pokoju mając takie możliwości jakie posiadasz to (sorry) uznałbym cię wiesz za kogo :lol: Ja mam w planie postawić w przyszłości (nie tak odległej) małą szklarnię/foliak na działce gdzie moja siostra z chłopakiem będą stawiać domek w zamian za zaprojektowanie im ogrodu :) Będe mieć do nich od siebie jakąś godzinę drogi rowerem.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Noo, tak z reguły projektuje się tarasy ;) W sensie, ze od południa. Przecież to idealne miejsce - pod ręką i od południa także full nasłonecznienie. Ja się męcze na zachodnim balkonie choć moge powiedzieć, że to całkiem spoko miejscówka (lepsze od wschodniego). A czy masz na tyle obszerną działkę wokół domu by postawić foliak?
Cóż, ogród jest tak rozplanowany, że foliak się nie zmieści ( chyba, że malutki ). Zresztą działka nie jest moja :;230 tylko rodziców.
Gdybyś faktycznie postawił ta półkę w pokoju mając takie możliwości jakie posiadasz to (sorry) uznałbym cię wiesz za kogo :lol:
Nie obrażam się :D. Co nie zmienia faktu, że 2 półeczki w odległości 0,5 m od okna zawisną ( przecież muszę mieć gdzie trzymać siewki ;) ).

O właśnie, przy okazji się zapytam. Zamówienie na te nasiona poszło?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

A czemu wschodnie gorsze od zachodniego? :D

Ja mógłbym postawić foliak u swojej chrzestnej. Spory terenik ma na końcu miasta. Ja tam mam 10min drogi zależnie od korków na głównej ulicy miasta. Obok pasieka. Może rozważę tą możliwość za jakieś 2 lata. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Delete pisze:A czemu wschodnie gorsze od zachodniego? :D
Fakt, że na wschodnim słońce jest stopniowo dawkowane ale zanim się rozkręci to przechodzi na drugą stronę. Na zachodnim bombarduje momentalnie ale przy odpowiedniej ochronie (np. folia ogrodnicza) i doborze roślin (choć u mnie rośnie dość zróżnicowana zbieranina) nie ma z tym większych problemów. Słońce jest do wieczora.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz parę roślinek:
Eonium, które dostałem od wujka jakiś czas temu ukorzeniło się, więc mogę dodać zdjęcie ;) ( coś mi kurczę zamazane wyszło o.O ):
Obrazek

Epi co to się je udało odratować :tan ( stoi teraz u mnie ):
Obrazek

Siewki rebucji (miałem nie wysiewać nasion, ale... ;:224 ):
Obrazek
Obrazek

I ponowię pytanie do Artura ;):
moritius pisze:O właśnie, przy okazji się zapytam. Artur, zamówienie na te nasiona poszło?
Pozdrawiam, Aleksander
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”