Niedoskonały, ale mój :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niedoskonały, ale mój :)

Post »

Ulu, nie mam pojęcia. Nigdy nie słyszałam, żeby nie. W tabeli allelopatycznej ich nie ma, ale tam są głównie rośliny użytkowe, ozdobnych niewiele.
Tulipany należą do rodziny Liliaceae i nie lubią rosnąć obok irysów z rodziny Iridaceae.
Liliowce to też rodzina Liliaceae.
I teraz pytanie: czy nie lubią się rodzaje tulipan i irys czy rodziny Liliaceae i Iridaceae?
Ale z kolei krokusy, rodzina Iridacea rosną ładnie na dużej rabacie z liliowcami.....
Allelopatia działa przeciętnie w odległości 30-50cm. Może rozdzielić je profilaktycznie paskiem czegoś?

Po wysłaniu postu zobaczyłam na zdjęciu z poprzedniej strony, że mam liliowca obok irysów :;230
Chyba posadzony w zeszłym roku, zakwitł w tym....za krótko, żeby coś powiedzieć, bo wymieszane irysy i tulipany w pierwszym roku też kwitły.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Wiolu, a dużą masz tą jukę?, bo wiesz oczywiście, że jedna rozeta zakwita tylko raz a potem powoli zamiera i trzeba czekać aż inne urosną. U mojego teścia na działce jest taka kępa, że co roku kwitnie kilka ale to bardzo stara roślina i wyjątkowo pasuję jej to miejsce. A moja w tym roku kwitła, ale inne są jeszcze nie za duże więc nie wiem czy w przyszłym roku będę miała kwiaty.
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Miałam kiedyś tulipany z liliowcami, i jedne i drugie radziły sobie świetnie i wyglądały super, teraz na wsi mam rabatę gdzie są liliowce tulipany i irysy, co prawda irysy są jeszcze bardzo małe, ale w tym roku już kwitły, będę je obserwować.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Nie ma to jak zadać właściwe pytanie :D

Poleciałam obejrzeć.... to są 3 w jednym.... tak do 80cm. To może ona kwitła 2 lata temu? :roll:
Albo jeszcze wcale..... ale była jedna kiedyś..... to może zapamiętałam kwiaty rosnącej obok galtonii i mi się pomerdało? :;230

Ciekawa jestem co tego wyjdzie. W tabeli allelopatycznej stoi, że tulipany i irysy na nie i u mnie się to sprawdziło ;:223
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Galtonia faktycznie podobna trochę, chociaż juka większa i kwiaty gęściej osadzone, 80 cm to duże, jak nie kwitły w tym roku to spodziewaj się fajerwerków w przyszłym :tan
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Oby :heja
Fakt, że kwiaty jukki i galtonii ciężko pomylić :D Pewnie pozostało mi ogólne wrażenie, że cosik białego tam kwitło ;:224
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po kontakcie z Tobą w innym miejscu postanowiłam odwiedzić Twój ogród. Masz imponującą kolekcję liliowców. W ogrodzie
widać,moim zdaniem, rękę profesjonalistki. Mam na myśli komponowanie. Drzewa stanowią wspaniałe tło dla kolorków. ;:63
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A napisz co jeszcze znalazłaś w tabeli allelopatycznej, bo to o czym piszecie coraz ciekawsze, choć dla mnie to czarna magia ;:224
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Witaj Adrianno :)
Miło mi, że zawitałaś i dziękuję za dobre słowo :)
Jak na razie ciągle jeszcze amatorka, do wczesnego profesjonalizmu brakuje co najmniej 3 lat i obrony pracy ;)
Właśnie poznałam plan na III semestr..... zaczynamy projektowanie :heja
Agnieszko O allelopatii dowiedziałam się na I semestrze, na ekologii. Projektowaliśmy nawet ogródek allelopatyczny, ale każdemu wychodził warzywnik :;230 , bo rośliny ozdobne są jeszcze mało poznane.
Dlatego staram się zebrać od forumowiczów ich wiedzę z doświadczenia ogrodowego.
Zapraszam na wątek Agatttki, który staram się reanimować ;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=30397 .
Odszukałam książkę z tabelką i tam powpisuję to co dotyczy ozdobnych i to co wydłubałam z podobnego wątku o roślinach uprawnych :)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Mam do Was pytanie. Co ja sobie posadziłam? :roll:
Obrazek
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

A możesz pokazać liście w zbliżeniu. A może napisz czy to to ma kłącze czy korzenie.
Mam pewne podejrzenia ale aż boję się o tym pisać :roll:
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Myślisz, że to Aegopodium podagraria 'Variegatum' ?
Jutro zrobię fotki, bo innych nie mam i nie wiem co ma pod ziemią.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To podagrycznik pospolity Variegatum , też takiego mam tylko malutkiego , choć jeśli wierzyć pani od , której kupowałem szybko się rozrośnie....
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

No to pięknie :;230
Roślinka z parszywej 12-tki :;230 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=16776
Choć muszę przyznać, że mam ją..... 3.... 4 rok ... i nie przyrosła jakoś straszliwie.
Ale z opinii na tamtym wątku wynika, że rośnie normalnie póki jej się nie chce usunąć :;230
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Trochę jakby podobne ale te kwiaty nie wyglądają na baldachy a podagrycznik takowe posiada, chyba, że na zdjęciu tego nie widać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”