Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Post »

Pięknie u ciebie, - faktycznie 3 pory roku, a ta fotka różana boska :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzisz? Róże od 100kroci są pancerne! :D
Puszczalskich nie skomentuję :;230 pozostanę z nadzieją, że i moja przejmie ten obyczaj...

cokolwiek byś nie mówiła o jesieni - jej barwy są takie... ogniste :)
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Hohoho masz tyle róż że aż zaczęło mi się kręcić w głowie :lol: Ogród ogólnie bardzo ładny. Na zdjęciach widać harmonię miedzy zielenią i mnóstwem kwitnących roślin :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ewuś, :wit
perowskia czule otula różyczkę ;:4 :D
ogniste kolorki winobluszczu zwiastują nadchodzącą jesień 8-)
Bonica szaleje... ;:3
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylu przemiłych Gości, a ja nie dostałam powiadomienia... ;:180

Elu- Kajpej - tajemnicy nie ma żadnej :wink: roslinki chyba czują, że ja je lubię... gadam do nich,pamietam, zeby dostały papusianie i picie, to potem nie chcą iść spać i szaleją.... no jak z dziećmi, normalnie... :;230

Obrazek Obrazek

Elu-Elsi - mój winobluszcz w tym roku był baaaardzo biedny... zima dała mu się we znaki,a wiosną Połówek dokończył dzieła sekatorem (bo takie suche było i bez pączków... ;:223 :evil: Niestety nie udało się roślince odbudować tych zniszczeń i taki "ażurowy" przebarwiał się już od lipca :shock: ... a potrafił być gęsty...

Obrazek Obrazek

Różyczki na pniu zimowały u 100kroci (jeszcze raz dziękuję za opiekę) więc chrzest zimowy mają za sobą. Mam nadzieję , że i u mnie dadzą radę :uszy

Obrazek Obrazek

Barbulę dostałam od Bożenki-Babopielki i przezimowała bardzo dobrze (dla pewności rzuciłam na nią gałązkę zimozielonego iglaka :uszy w tym roku przesadzałam i też dała radę - kwitnie teraz i "widać ją" z daleka
Periovskiej nie ukorzeniałam... ale chyba lepiej zaczekać na odrosty

Izulek -Chatte - Na razie chryzantemka pokazała jeden kwiatuszek... ale kolorek bardzo mi odpowiada :)
Na zdjeciu "ogólnym" widać ... nawłoć. Na całe szczęscie to nie mój teren (choć też tak miałam wcześniej :oops:
Kosimy brzeg tego nieużytku sasiadki ale i tak nawłoc co roku zbliża sie do granicy naszej działki...

Bardzo mnie cieszy Twoje spostrzeżenie co do "rozwiązłego prowadzenia sie periovskii"

Obrazek Obrazek

Dorotko-Dodad - krzewuszki są niekłopotliwe i fajnie kwitną. Z ciemnymi liściami mam dwie :
Aleksandrę - rośnie do 2 m wysokości i
Viktorię - rośnie do 1 m. (na zdjęciu w wyższym poście, o którą pytałaś)

Obrazek

Obrazek

Jak miło Grażynko-Agrażko, że zajrzałaś :) byłam u Ciebie i widziałam rabate do zagospodarowania... juz ją nawet wstępnie zaczęłam "urządzać"... ;:224

Obrazek Obrazek

Gorzatko - masz rację, co do róż od 100kroci... a jesień ? u mnie teraz paskudna... deszczowa... to na rozgrzewkę ogniste foteczki

Obrazek Obrazek

Ewciu-Gloriadeiko - i ja też szaleję ;:224 :lol: Kupiłam Moonlighta, Alohę i Postilliona... a miałam w tym sezonie nie kupować róż...
Do Flasha500 na All zajrzałam na momencik i ... uciekłam, matko, jakie on ma te różyce... :shock: - łapy same leciały do klawiatury, żeby klikać "kup teraz"... :;230

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Ewuniu, piękne zdjęcia :!: Wszystko jeszcze takie kolorowe, nie widać zbliżającej się jesieni. Zwłaszcza róże przywodzą na myśl pełnię lata :)
Czy w wolnej chwili mogłabyś wstawić link do swojej poglądowej lekcji opatulania hortensji? Jesteś w tej kwestii Mistrzynią!! Z góry bardzo dziękuję ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Ewuniu :wit
Gdyby nie ten przebarwiający się winobluszcz, to można by sądzić, że to pełnia lata a nie jesień, tak dużo jeszcze wspaniałych róż kwitnie :D Trojka prawdziwe cudeńko, ten kolorek jest powalający :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ewuś, ja też zajrzałam do Flasha i uciekłam gdzie pieprz rośnie :;230

Cieszę się, że pienne róże się krzepią, mam nadzieję, że następna zima będzie równie niekłopotliwa. Troik cudna, też ją kupiłam, a okazało się, że mam jakąś inną pomarańczową ;-) Alohę zobaczyłam u Ani DS ostatnio i stwierdziłam, że muszę ją mieć, ale dopiero za jakiś rok :-)

A mam pytanie co do Parade na Twoim zdjęciu...też ją mam i wydaje mi się, że u niej kwiaty są duzo większe w porównaniu z liśćmi...może to tylko tak na zdjęciu wygląda...?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewa te róże i te krzewuszki to teraz u Ciebie kwitną???
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krociu - to róża z Rosanexu - taką miała przywieszkę... więc głowy za nią nie dam... ;:224 kwiatki nie są zbyt duże, ale mają pewna zaletę - same się oczyszczają po przekwitnięciu opadając z gałązek, więc na gałazkach są tylko kwitnące kwiatki :) Nawet jeśli to nie Parade, to i tak fajna lalka... :uszy

Agniesiu-Agness - niestety teraz pogoda zaczęła nam pokazywać jaka pora roku nastała... zimno i deszczowo... pozostaja fotki z lata w Forumowych wątkach ;:108

Moniko - mówimy o opatulaniu hortensji ogrodowej ?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=28616

bo innych nie zabezpieczałam na zimę - bukietowe i krzaczaste radzą sobie znakomicie same...
Co do Mistrzyni to strasznie mi do niej daleko, bo moja ogrodowa zaraza (pardon , hortensja... :;230 ) zakwitła tylko JEDNYM kwiatem , mimo takiego opatulania... powodem pewnie było i to, że w miejscu w którym rośnie zalega za długo zimo (zastoisko mrozowe)... w tym roku przeniosę ją w inne miejsce i zobaczymy...

Tak Lisku miły - te różyce kwitną u mnie teraz ... fajnie, co :D ale w niedzielę ściełam trochę do wazonu i zabrałam do Łodzi - mam teraz cudny zapach w mieszkanku, a na kwiatki nie leje się deszcz :)- jak przyjade do domku zrobię fotke mojego bukietu
krzewuszki kwitną, ale teraz słabiej - post wyżej lepiej widać :). Te fotki były poglądowe, z wczesnego lata...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim ogródku tej jesieni było... rewolucyjnie...

Zaczeło sie od przeniesienia tujki sprzed ogrodzenia, bo zasłaniała całe wejście, więc powędrowała pod jabłonkę, która wczesniej czy później pójdzie na opał... sypie się bidula...

Obrazek

Obrazek

Dla towarzystwa tujce powstało miejsce na kwaśną rabatę (z hostami, żurawkami, świecznicą), której eksmisję spod ogrodzenia na wiosnę zapowiedział mi Połówek... jam to uczyniła osobiście , no przygotowała to miejsce... wzorem niedościgłym naszego Tytana pracy tzn Izy-Liski ;:180 .Teraz zakopana darń kompostuje się pod ziemią, a przenosiny roślinek? wiosną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

W czwartek cały dzień ?walczyliśmy? z ogławianiem wierzb (będzie drewienko na grzanie w kominku)

W piątek odebrałam przesyłkę z lalkami i posadziłam Moonlighta, Alohe i Postilliona

Byłam tez u Tracza (ma przecenę wszystkiego....) i kupiłam z bonifikata 25% tuje do żywopłotu w dalszej części działki (dalismy radę je posadzić... ufff... teraz mają darmowe podlewanie z nieba...) i hortensję dębolistną z 35% bonifikatą...

Zrobiliśmy obrzeże do rabaty na której posadziłam moją dębolistną ślicznotkę, ale o tym napiszę poźniej, jak zrobię fotki...

Mało nam było... no dobra... mnie było mało...wiec w ten ostatni słoneczny weekend powstał płot (znowu kawałek przenieśliśmy z miejsca, gdzie już nie był potrzebny) zapewniający nam troche intymności działkowej, bo działke mam baaardzo wąską i czasami miałam wrażenie, że goście mojej sąsiadki, de facto, przyjeżdżają do nas...

Obrazek

Obrazek

Na koniec dwie tuje sprzed domu (matko, jakie ciężkie są prawie 3 metrowe chojaki...) powędrowały pod ten płot zasłaniając trochę widok na wejście do domu sąsiadki...

Obrazek Obrazek

Trochę je od dołu ?ogoliłam?, bo zacieniały mojego ?kata? czyli Westerlanda i powojnik.

Obrazek

Zostały mi do przeniesienia dwa duże jałowce, bo mają za ciemno , za domem, i posadzenie tulipanów - tylko żeby pogoda się do weekendu poprawiła...

A w niedzielę moja sunia namierzyła na czubku włoskiego orzecha... biesiadnika... no dobra, nie będę taka, niech ma... ale czy to znaczy, że zima będzie ciężka, skoro już gromadzi zapasy ?

Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Ewuniu, bardzo dziękuję ;:167 Już zapisałam w ulubionych. Swoją jedyną ogrodową zabezpieczę zgodnie z Twoją instrukcją, może w końcu zakwitnie :?: :roll:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Narobiliście się trochę :D
Ale bardzo dobry efekt wyszedł, zwłaszcza ten płotek dużo zmienił.
Piękne tło dla ogrodu powstało.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mam nadzieję,że przesadzane rośliny pokochają nowe miejsca.
Te paliki i odciągi wyglądają bardzo profesjonalnie :roll:
Wejście do domu sąsiada prosiło się o zasłonięcie,
sąsiadów lubimy, ale co za dużo to niezdrowo.
Zastanawiam się nad Parade.. może to parkowa Elmshorn ??? Pachnie??
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - pachnie... ale niezbyt mocno... Parade faktycznie ma spore kwiaty... Elmshorn chyba bardziej karminowy, a ona rózowa... tu widać lepiej kwiat...

Obrazek

swoją drogą jestem ciekawa kim ona jest... :wink: Parade czy coś innego ?

AniuDS - roślinki od razu zyskały na ekspozycji :tan , a my na prywatności :)

Moniko - jeśli nie zakwitnie, to może też powinnaś zmienić jej lokalizację :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”