Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?

Post »

No to dzięki Zibi za poradę. Piasek mam, spróbuję wiec :D.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja koleżanka taką metode stosuje przy ukorzenianiu fuksji
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Zakwitł mój pierwszy niecierpek :D

Wyhodowany z nasion, niestety ma kolor biały... Ale liczę że pozostałe będą bardziej kolorowe ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przedłużające się chłody i deszcze zniszczyły moje niecierpki. Po prostu zgniły... Z wysadzonych sztuk zostało mi zaledwie 5. :cry:
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Kffiatku :wit ja również wyhodowałam niecierpki z nasionek - mieszanki kolorów. Mam jasno-różowe, ciemno-różowe i czerwone kwiatki. Białego koloru niestety nie mam. Bardzo ładny ten Twój niecierpek.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p

Post »

KOniecznie pokaż zdjęcia :) U mnie zakwitł pierwszy kolorowy :

Obrazek

I biały ma się coraz lepiej:

Obrazek

Niestety pozostałe trzy dopiero mają pączki, zmasakrowała je dziwna choroba, której niestety nie umiem zwalczyć- nie jest to ani szara pleśń ani śladu przędziorków czy innego robactwa. Liście dziwnie się skręcają, jaśnieją na brzegach, a niektóre robią się kompletnie sflaczałe, zupełnie jakby ugotowały się od słońca (którego na moim balkonie nie ma). Nie mam pojęcia co to. Wygląda tak:

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

No właśnie co niszczy niecierpki? U mnie kolejny rok i problem ten sam.Stoją w cieniu (słońce tylko rano na krótko zagląda), a niektóre liście flaczeją, wzrost ogólnie zahamowany kwiaty się nie rozwijają( te rozwinięte oklapły) choć pączków widać dużo.Na razie jeszcze po oberwaniu sflaczałych listków wyglądają normalnie, ale tak jak w poprzednich latach później te najmłodsze listki zaczynają się skręcać.Robiłam w zeszłym roku oprysk na przędziorki, ale nic to nie dało.Miałam tak na niecierpkach kupowanych i samodzielnie wysiewanych.Jaka jest przyczyna?
A tu mój problem zeszłoroczny i boje się, że znów tak będzie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=26634
karolinak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2010, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Niecierpki z nasion

Post »

Witajcie moi drodzy! jestem niedoświadczona w tych kwiatach i mam do was pytanie a mianowicie kiedy są już nasiona niecierpków na roślinach i w jakim miejscu one są? jeśli możecie znajdźcie zdjęcie z google czy wasze i zaznaczcie kółkiem gdzie one się znajdują, bo nie mam zielonego pojęcia, a te kwiaty bardzo mi się podobają.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Ja w zeszłym roku wysiewałam niecierpki Waleriana z nasion kupowanych w sklepie.Rośliny wyrosły wysokie (ok.60cm) i pełno było 'strzelających' pod dotknięciem nasienników.W tym roku kupiłam sadzonki, rośliny rosną inaczej, są niskie, krępe i nasion nie wytwarzają :roll: Nie wiem, może to zależy od odmiany, albo te z nasion też wytwarzają nasiona? Może w ogrodnictwach produkujących rozsady rozmnażają z sadzonek?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

A to moje niecierpki wysiane w tym roku z nasion. Miały lekkie fory, bo wysiane były juz w marcu i sztucznie doświetlane w domu (tuaj można o tym przeczytać: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=15 )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

W nawiązaniu do postów poprzedników ? mój niecierpek balsamina też od samego początku ma jakieś problemy z liśćmi (wyglądają jak porażone jakąś chorobą) i, szczerze mówiąc, w pewnym momencie nawet myślałem, że już nic z niego nie będzie. Ale ? pomimo tego, że liście raczej go szpecą niż zdobią ? kwitnie jak najęty.

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
ciekawy24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2010, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Po pierwsze niecierpki rozmnaża się in vitro lub przez sadzonki amatorsko. T akie sadzonki kupuje się w specjalnych zakładach ogrodniczych. Po drugie niecierpki te nie wytwarzają nasion a na wet gdyby wytwarzały to i tak nie dzieliły by one swoich cech czyli tracą kształt kolor wytrzymałość wielkość kwiatów itp. A takie za 2 zł w sklepie nasiona to są inne odmiany właśnie takie dzikusy ...
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p

Post »

Niecierpki balsamina, które siałam w zeszłym roku były okazami zdrowia. W tym roku wysiałam niecierpki waleriana i wszystkie mają te same problemy z liśćmi :| Spryskałam je już dwukrotnie środkiem na przędziorki i czymś na wszystkie ssąco-gryzące (taclar chyba). Jest niewielka poprawa (choć żadnego robactwa nie widać!) ale przynajmniej kwitną...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p

Post »

Loki- te niecierpki balsamina mają takie kolory w rzeczywistości? Ten fiolet jest niesamowity! Mi udało się wyhodować w zeszłym roku tylko białe, czerwone i w kolorze fuksji nie było żadnych fioletów :(
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

kffiatek pisze:Loki- te niecierpki balsamina mają takie kolory w rzeczywistości?
Tak. :-)

Forma kwiatu przedstawiona na pierwszej fotce też jest rzeczywista ? dwa osobniki wytworzyły mi coś takiego, co wyglądało bardziej jak kwiat róży niż jak kwiat niecierpka (mutanty jakieś, hihihi).
kffiatek pisze: Ten fiolet jest niesamowity! Mi udało się wyhodować w zeszłym roku tylko białe, czerwone i w kolorze fuksji nie było żadnych fioletów :(
A za to u mnie nie ma białych ? mimo że z fotki na opakowaniu się szczerzyły również i niecierpki o tym kolorze.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”