Obrzeża ogrodowe - formy rollborderów,opisy wykonania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Jacek-J129
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kostka brukowa - jak zrobić samemu ?

Post »

Witam oto moje kostki wykonane tydzień temu. Obrazek

Może nie są one szczególnie piękne, ale najważniejsze że nie powychodziły popękane. Ten brązowy nalot, to kwestia wyczyszczenia, jest to smarowidło które pokrywam foremki :).

Jeżeli zaś chodzi o konsystencję mieszanki - Ja robię bardzo rzadką, praktycznie nalewam zaprawę kubkiem do foremek, dzięki czemu cały kształt zostaje elegancko odbity.

Na razie zrobiłem jakieś 20 sztuk, ostatnio zalałem 5 sztuk ale pogoda była kiepska, przez co podczas wyciągania przy niektórych pokruszyły się krawędzie, ale zostaną one wykorzystane :).

Jeżeli chodzi o obrzeża - Panowie jeżeli dobrze wyjdzie mi kostka, to obrzeża mogę sobie nawet kupić, powtarzam robię że tak powiem "ładnie" w koło domu, kostka na przejście to tu, to tam. Wszystko w granicach rozsądku :).
Głowa pełna pomysłów . . .
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Jacek-J129 dobra robota ale powychodziły Ci dziurki .Zalewaj gęstym cementem i szpachelką dużo "szatkuj" to się tego pozbędziesz .Wiem po sobie . :wink:

To ja dodam coś od siebie .Zwracam wszystkim honor .

Proporcje cement do piasku 1:2 = OK .Sprawdziłem dzisiaj swoje kostki i już nie mogę góry ukruszyć , jednak schną .Przy dzisiejszej pogodzie w zamkniętym pomieszczeniu schną one ok. 2 tygodnie .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak zrobić obrzeże z kostki granitowej?

Post »

Granicę między trawą a grysem lub korą zamierzam zrobić z kostki kamiennej niewystającej powyżej poziomu tak, by można było najechać przy koszeniu kosiarką. Zapewne wrzucenie i nawet ubicie kamienia o rozmiarach ok 7x9 (Jerzmanowice k. Krakowa) w wydłubany rowek nie wystarczy, bo rózne siły mogą go przesuwać lub wypychać. Czy da się i jaki zastosować "border"? Normalny połączy trawę z grysem, bo to drobne elementy... - a takie kamienie?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak zrobić obrzeże z kostki granitowej?

Post »

Ja u siebie układam na suchym betonie.

Obrazek

Obrazek

Tu masz efekt "po"

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Obrzeża do trawników

Post »

Super! Dzięki, tak właśnie to zacząłem sobie wyobrażać. Choć znajomy ogrodnik wie jak, ale sobie ułożył w ziemi... że kiedyś poprawi. A już cztery lata mu się trzyma, bo nie ma czasu podsypać betonem...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Re: Formy rollborderów,inne obrzeża

Post »

:wit Poniżej moje działania .Taki mały mój pomysł , Józef zrobił palisady a ja kostki . :)

Kostka będzie kładziona na obrzeża rabat .
Z góry pragnę podziękować koledze "Józef" owi z Chrzanowa za rady .Koszt wykonania jednej kostki to 10 gr, m2 - 9 zł .Kostek zrobiłem 100 jak na razie .Na wiosnę kolejne kształty .Pd lewej najsuchsze .Przy obecnej temp. schną ok. 3 tygodnie .Tą kostką możemy robić cuda - esy , kółka itd . ponieważ zachodzi na siebie . :lol: Kostka jest twarda i mocna jak kamień . :) Jak będzie troszkę osób ciekawych jak się robi tą kostkę i foremki to wrzucę manuala - od podstaw krok po kroku .Piszcie w swoich postach jak coś .Dodam że może to wygląda na prostą robotę ale tak niestety nie jest .Możecie popełnić sporo błędów i zmarnować trochę materiału - tak ja je popełniłem .Pozdrawiam . ;:138 ;:138 ;:215 :tan :tan :tan :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

:wit Poniżej moje działania .Taki mały mój pomysł , Józef zrobił palisady a ja kostki . :)

Kostka będzie kładziona na obrzeża rabat .
Z góry pragnę podziękować koledze "Józef" owi z Chrzanowa za rady.Koszt wykonania jednej kostki to 10 gr, m2 - 9 zł .Kostek zrobiłem 100 jak na razie .Na wiosnę kolejne kształty .Pd lewej najsuchsze .Przy obecnej temp. schną ok. 3 tygodnie .Tą kostką możemy robić cuda - esy , kółka itd . ponieważ zachodzi na siebie . :lol: Kostka jest twarda i mocna jak kamień . :) Jak będzie troszkę osób ciekawych jak się robi tą kostkę i foremki to wrzucę manuala - od podstaw krok po kroku .Piszcie w swoich postach jak coś .Dodam że może to wygląda na prostą robotę ale tak niestety nie jest .Możecie popełnić sporo błędów i zmarnować trochę materiału - tak ja je popełniłem .Pozdrawiam . ;:138 ;:138 ;:215 :tan :tan :tan :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32

Post »

Witaj
Myślę ,że wiele osób będzie zainteresowanych zrobieniem takich kostek,jeżeli możesz to wstaw instrukcję
Pozdrawiam
Jacek-J129
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Żebym nie był gołosłowny :). Jestem na ukończeniu podjazdu pod garaż z własnoręcznie robionej kostki. Zdjęcie które zamieszczam, było robione tydzień temu. Na dzień dzisiejszy kostka zrównała się praktycznie kolorem.

Na 9 m kwadratowych zużyłem 9 worków 25 kg cementu aby wykonać kostkę :). O pracy w to włożonej nie wspomnę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Kostka brukowa na obrzeża , MANUAL- czyli zrób to sam :)

Post »

Siemanko . :wink: Wrzuciłem jakis czas temu kostkę własnego wykonania , było troszkę głosów, żebym wrzucił manual - więc wrzucam . :)
Z góry pragnę podziękować koledze "Józef" owi z Chrzanowa , z jego palisad narodził się mój pomysł - poza tym dużo informacji udzielił na forum. Od zawsze mnie wkurzało wykaszanie trawy przy drzewkach /rabatach. Przy takim obrzeżu mam bajecznie wykoszoną trawkę .

Potrzebne rzeczy :

- rura o cienkiej ściance 110 mm lub inna minimum 2 metry - więcej znaczy więcej kostek ,
-ropa
-pudełko
-ołówek
-nóż
-cement
-żwir
- mała szlifierka kątowa z cienką tarczą do cięcia metalu, okulary ochronne , ewentualnie brzeszczot z odpowiednim ostrzem
-linijka
-metrówka
-stół
-plexi/szyba
-pędzelek

Zaczynamy :

1.Bierzemy rurki i odmierzamy z obydwu stron po 8 cm , to nasza grubość kostki .Oczywiście możemy inną grubość zrobić również .Robimy kreski naokoło i potem od metrówki rysujemy linię , żeby równo uciąć .

Obrazek

2.Równamy delikatnie krawędzie na oko .Poza tym szlifujemy je od zewnątrz i wewnątrz nożem , ścinamy to co się stopiło - krawędzie mają być gładkie .
3.Rysujemy poprzeczną linię na naszych krążkach , odmierzamy 9 cm (możemy mniej albo więcej ale to będą wcięcia już inne, zrobiłem optymalnie na kółko od dużej kosiarki) i wycinamy .Ważne - tniemy prostą linię , potem zakładamy metrówkę i mierzymy .Szlifujemy również na gładko .

Obrazek

4.Wycinamy zakończenie do naszych foremek , 11-12 cm .

Obrazek

5.Kładziemy teraz szybę/plexi na stół , oczywiście musi być czysta .
6.Malujemy od środka foremki ropą pędzelkiem .
7.Ustawiamy je tak jak na n/w obrazku i obkładamy naokoło , żeby były ścisło, nasze zakończenie - kawałek 11 cm dociskamy z lekką siłą żeby nam cały rządek się zszedł .Oby nie za mocno bo wtedy kostka nie będzie miała kształtu i ją wysadzi do góry .Ja użyłem desek a na nie cegły i odważniki , nie żałujmy ich .Foremki układamy równiejszą stroną do szkła , dołu - to będzie nasza góra kostki .

Obrazek

8.Rozrabiamy zaprawę w stosunku 1:2 , cement do piasku .Ważne żeby był gęsty jak śmietana .Nakładamy 1/3 foremki i szatkujemy , żeby nie było dziurek na wierzchu, potem znowu to robimy .Szatkujemy szpachelką .Jak już zalejemy wszystkie foremki to potem lekko ręką dopychamy je pojedynczo do dołu , bo troszke je wysadza .

Obrazek

9.Nie musi być równio na górze , i tak je dopasujemy na zaprawie .Góra kostki zalana na zdj to dół .
10.Kostkę wyjmujemy z foremek po 24 h, delikatnie - nie obrywamy krawędzi .Kostka schnie około 3 tygodnie przy takiej jak dziś pogodzie w pomieszczeniu zamkniętym .Utwardzamy mocząc ją w wodzie co 2 dni np, ja wkładałem je do kubełka na 1 min . Po 2 dniach , po moczeniu delikatnie obrywamy wystające brzegi i niedoskonałości, żeby nasze krawędzie były piękne . UWAGA. Przy wyciąganiu foremek z kostką należy pamiętać żeby całe elementy odsuwać od siebie po szybie najpierw .Jeśli weźmiemy od razu całą formę do góry to nam odejdzie fragment górnej krawędzi i kostka będzie się nadawała na śmietnik .
11.No i mamy zrobione już .KOSTKI nie robimy jak są mrozy !!!

Obrazek Obrazek

Od lewej zbielałe kostki już suche , po prawej nowsze :

Obrazek

Kostkę będę używał tylko i wyłącznie na obrzeża .Czemu kostka o średnicy 10 cm ? dla mnie to optymalna kostka ..Można użyć również gotowej zaprawy ze sklepu budowlanego zamiast cementu .Dobrze zrobiona kostka wytrzyma bardzo długo .Góra kostki jest gładka jak kartka i się błyszczy jak lustro .

Możemy oczywiście dodać barwnika do zaprawy lub pomalować potem kostkę.Ja tego ogólnie nie polecam , kostka po jakimś czasie wyblaknie nierównomiernie a jak pomalujemy to po jakimś czasie i tak farba odejdzie .
Jedna kostka mnie wyszła 10 gr, m2 9 zł.Rurki miałem własne , nie musiałem kupować .Jedna rurka metrowa to koszt ok 14 zł .
Nie ponoszę odpowiedzialności za wszelkie błędy , robisz ją na własną odpowiedzialność .Metodą prób i błędów doszedłem do w/w optymalnego wykonania .Odpowiem na wszelkie pytania tutaj albo na PW .Pozdrawiam.

Post częściowo zmoderowany, pomid.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Re: Obrzeża do trawników

Post »

_fox_

Re: Obrzeża do trawników,opisy metod wykonania

Post »

Jako że zima przed nami robię próby z taką kostką, kilka foremek mam jeszcze jakiś stół wibracyjny by się przydał ;:108
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Już kiedyś widzialam produkcje Józefa ale dlugi czas nie mogłam znaleźć.
Dziękuje bardzo za ten temat Pawle
Fox czy taka sama proporcja jak u Pawła?
Ja robilam ale gipsowe na ścianę już ze cztery lata leżą i czekają na moment kiedy wkład kominkowy zostanie zabudowany :;230
Pozdrawiam. Ewa
_fox_

Post »

Ewo dwie części piasku, jedna część cementu. Ja na ogół używam cementu 32.5R /12 zł worek 25kg/ Nie wiem jaka będzie wydajność przy kostce, palisada fi 8 cm i wysokości 25 cm wychodziło z worka 50 szt.
Jacek-J129
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie z jednego worka cementu (25 kg), średnio wychodziło 30 - 32 kostki koniczyny o grubości 6 cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”