Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
kid-paddle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia - choroby

Post »

Witam. Proszę o radę. Od tygodnia Susan zamiast kwitnąć, traci pąki. Kwiaty się nie otwierają, a całe pąki zmieniają kolor na brunatny. Na kilku innych pąkach pojawiły się otwory, znalazłem skorka i innego chrząszcza niezbyt dużego (zwiał zanim cyknąłem zdjęcie), ale to chyba nie są główni sprawcy.
Jaka może być przyczyna, ewentualnie jaki preparat pomoże? Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kid-paddle pisze: Od tygodnia Susan zamiast kwitnąć, traci pąki.
Teraz? Kwitnie? Magnolia? Gdzie? W jakim rejonie świata :shock:

Nigdy się nie spotkałam z kwitnieniem letnim, nawet na stronie ZSP piszą, że kwitnie długo i obficie, ale nie że dwa razy w roku...
źródło: http://www.zszp.pl/index.php?sub=roslin ... n%27&dnr=5

Chociaż teoretycznie:
"Kwitnie długo i obficie w IV?V, czasami powtarza kwitnienie pod koniec lata. "
źródło: http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/281

I zaraz za tym opisy na All też o dwukrotnym kwitnieniu... Może niedługo napiszą, że magnolia kwitnie 160 dni w roku... jak inne cuda na All...
Krótko mówiąc - węszę jakiś podstęp ;:65
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Nalewka prawda to.Tzn.Susan lubi powtórzyć kwitnienie.Dlatego też w moich okolicach 90 na 100 magnolii to Susan :;230 .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No to jak tak, to ok :)
Grzyb? Pryskać czymś?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Agnieszka T
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 12:24

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
W kwietniu tego roku stałam się szczęśliwą posiadaczką magnolii. Do czerwca roślinka wypuszczała zdrowe listki, jednak pod koniec tego miesiąca zaczęło się z nimi dziać coś niepokojącego.
Przejrzałam fora internetowe w poszukiwaniu odpowiedzi, co może dolegać mojej magnolii i wnioskując z opisów ? uznałam, że moja magnolia została opanowana przez grzyb. Zakupiłam więc Topsin M 500 S.C. i opryskałam roślinkę 2 tygodnie temu.
Niestety, nie widać żadnych efektów ? obawiam się, że z moją magnolią jest coraz gorzej.
Magnolia stoi na balkonie od strony północnej, padają na nią promienie słoneczne rano i pod wieczór, podlewam ją niewielkimi ilościami wody przefiltrowanej i mineralizowanej 2x w tygodniu ? chyba, że pada akurat deszcz. Magnolia nie była przeze mnie przesadzana ? jest cały czas w tej samej doniczce, w której ją kupiłam. W załączeniu przedkładam zdjęcia liści roślinki, obrazujące chorobę i bardzo proszę o wszelkie podpowiedzi, cóż to za paskudztwo opanowało moją magnolię i jak z tym walczyć. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

kid-paddle
wg mnie to wszechobecne robactwo zwłaszcza chrząszcze, zrób oprysk chemią np Apacz 50 WG i powtórz po 2/3 tygodniach

Agnieszka - przede wszystkim posadź do gruntu,
to wygląda na bakteryjną plamistość, najlepszy chyba byłby miedzian, ale taż przyjrzyj się dokładnie, bo nie widać dokładnie na zdjęciu, czy to nie mączniak
kid-paddle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2010, o 19:50

Post »

Dzięki za rady, jutro nabędę stosowne chemikalia i zastosuję, z dobrym efektem, mam nadzieję :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

no to póki co, jeśli to nie ogromniaste drzewo, to wieczorem rozłóż kawał białej szmaty wokół pnia i potrząśnij drzewem, ale wiesz, przygotowania trzeba robić chodząc "na paluszkach" żeby paskudy nie zdążyły dać nogę :D
Agnieszka T
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 12:24

Post »

dziękuję za szybką reakcję :) Myślałam jednak, że właśnie Topsin M 500 S.C. pomaga na plamistość i mączniaka :( Pod koniec tygodnia spróbuję zatem z miedzianem. Pozdrawiam!
kimiko33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2010, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

choroba magnoli

Post »

Kilkuletnia magnolia mojej mamy nie dawno zaczęła chorować -na gałęziach liście robią się brązowe i się zwijają.Choroba zaatakowała liczne gałęzie z liśćmi i jak łatwo zaobserwować szybko się rozprzestrzenia po całej roślinie.Najpierw usunięto chorą gałąź z liśćmi, ale to nic nie dało.Nie wiem czy to ma znaczenie ale drzewko rośnie w sąsiedztwie wiśni którą zaatakowała brunatna zgnilizna drzew pestkowych.Co zrobić aby nie utracić pięknego drzewka? Magdalena Obrazek, Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Magnolia

Post »

Bardzo proszę o pomoc dla mojej magnolii. Przypuszczam że to jakaś choroba grzybowa, ale czy na pewno? Jaki preparat użyć?
Obrazek Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim i mojej magnolii
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Te odbarwione liście zobacz od spodu pod lupą.Dowiesz się czy dobrze przypuszczałeś.
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Sądzę ,że to grzybica - można by zastosować TOPSIN, ale biorąc pod uwagę porę roku i to,że niebawem liście z magnolii i tak opadną , nie wiem ,czy warto pryskać...Lepiej po opadnięciu liści starannie je wygrab i zniszcz, nie kompostuj ! A wiosną możesz opryskać profilaktycznie , gdy zaczną pojawiać się młode liście.Nie zaszkodzi wtedy także odkazić podłoże stosując np. ALIETTE.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

;:180 Dziękuję bardzo :wit
Wawrzont
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 cze 2010, o 22:50

chora magnolia

Post »

Witam,
moja magnolia, krzew wysokości ok. 2 m, od dwóch miesięcy choruje. Była pryskana na grzyba, mimo to straciła ok. 30 proc. liści. Teraz wypuściła pąki, ale wygląda na chorą. Co mam z nią zrobić? Czy jeśli nie uda się jej wyleczyć przez opadnięciem liści, grzyb lub choroba może ją załatwić w zimie?
Pozdrawiam

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”