Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Calathea i kroton
aleksanderk Ładne te Twoje Calathee, jedna nazwa tylko się nie zgadza w przypadku c. Oppenheimiana, to jest Stromanthe Tricolor 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Kupiłem ją z takim znacznikiem i nie sprawdziłem
-masz rację to jest stromanthe sanguinea tricolor przepraszam za błąd w Bazie ,nie mam możliwości poprawienia -proszę moderatora tego wątku o poprawienie .

- aleksanderk
Mam też kilka uratowanych z marketu od pobytu w Krainie Wiecznej Zieloności .
Zebrina .

Shinestar -podobna do Roseopicty Medalion ,nie ma ciemnej pręgi na liściu .

Pojawił się przędziorek niestety
i skatował kilka .Jest nadzieja ,korzenie zdrowe .
Veitchiana

Picturata Corona

I tą N N

To moje najnowsze nabytki
Network -od koleżanki Kubasi

A te z Giełdy
Exotica
-tak było na znaczniku

Roseopicta

N N

Ciągle szukam następnych . Byłbym wdzięczny za nazwanie N N .
Zebrina .

Shinestar -podobna do Roseopicty Medalion ,nie ma ciemnej pręgi na liściu .

Pojawił się przędziorek niestety

Veitchiana

Picturata Corona

I tą N N

To moje najnowsze nabytki
Network -od koleżanki Kubasi

A te z Giełdy
Exotica

Roseopicta

N N

Ciągle szukam następnych . Byłbym wdzięczny za nazwanie N N .
- norbert76
Pierwsza NN to 'Ornata', druga to 'Loesnerii'. Z Network bym uważał, jak jej się warunki spodobają, to będziesz musiał często przesadzać, ja w przeciągu 1,5 roku musiałem już trzy razy, w tym momencie rośnie już w 20 cm donicy, i nadal rozrasta się bardzo szybko. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- aleksanderk
- norbert76
Co do Loesneri, to faktycznie nieco się różni, ale dziś nieco jeszcze poszukałem i teraz już znalazłem jej nazwę, to 'undulata'
, teraz już pomyłki być nie może.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... dulata.jpg
Co do drugiej NN, którą nazwałem 'ornata', to może być kwestia, że Twoja calathea miała mniej światła, no i jeszcze to, że została trochę zniszczona przez przędziorki. Ale zobacz jeszcze tą odmianę: "White Star", fakt jest też jaśniejsza, ale może jakby Twoja była zdrowa i miała nieco więcej światła, może by podobnie wyglądała? Tak, czy owak, jeśli chodzi o calathee, to w przypadku podstawowych odmian, nie ma większego problemu z ich określeniem, z pozostałymi bywa, już różnie.
pozdrawiam

Co do drugiej NN, którą nazwałem 'ornata', to może być kwestia, że Twoja calathea miała mniej światła, no i jeszcze to, że została trochę zniszczona przez przędziorki. Ale zobacz jeszcze tą odmianę: "White Star", fakt jest też jaśniejsza, ale może jakby Twoja była zdrowa i miała nieco więcej światła, może by podobnie wyglądała? Tak, czy owak, jeśli chodzi o calathee, to w przypadku podstawowych odmian, nie ma większego problemu z ich określeniem, z pozostałymi bywa, już różnie.
pozdrawiam
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- aleksanderk
Wielkie dzięki za Undulata ,to moja .
Masz racje podstawowe odmiany są łatwe . Tą mała podobną do ormaty dostałem na uratowanie ,ma ochotę wypuścić liścia ,poczekam ,teraz stoi wśród innych i ma dobre oświetlenie .Teraz PRODUKUJĄ hybrydy ,trudno zauważyć różnice ,a mają odmienne nazwy
Ornata - Whitestar , Shinestar -Roseopicta Medalion . Ciut ciemniejsza obwódka ,brak ciemnej pręgi-ale i tak są liczne .Jak mam taką ambicje żeby były nazwane to nie takie proste .
Może pokaż swoje .

Ornata - Whitestar , Shinestar -Roseopicta Medalion . Ciut ciemniejsza obwódka ,brak ciemnej pręgi-ale i tak są liczne .Jak mam taką ambicje żeby były nazwane to nie takie proste .
Może pokaż swoje .
- aleksanderk
Ale radocha
mam z kim pogadać
Ta Twoja bez nazwy to chyba Ctenante Setosa -[rodzina kalatei ] też ją mam ,ale mojej liście rosną na dłuższych łodygach ,może kwestia naświetlenia ,moja daleko od okna .

A ta druga wyraźnie jakaś Roiseopicta -liść z prawej Medalion ,a duży z lewej
-
Zrób jej portrecik w słoneczku i pokaż resztę
Ja tak na parapecie prawie uśmierciłem Ornatę
Czasem jak rozdzielę i zaczyna dobrze rosnąć sprzedają w wątku sprzedażowym ,teraz mam Makojamę ,Roseopictę Dottie ,Roseopictę ,,i pojedynczy liść Whitestar

Ta Twoja bez nazwy to chyba Ctenante Setosa -[rodzina kalatei ] też ją mam ,ale mojej liście rosną na dłuższych łodygach ,może kwestia naświetlenia ,moja daleko od okna .

A ta druga wyraźnie jakaś Roiseopicta -liść z prawej Medalion ,a duży z lewej

Zrób jej portrecik w słoneczku i pokaż resztę
Ja tak na parapecie prawie uśmierciłem Ornatę
Czasem jak rozdzielę i zaczyna dobrze rosnąć sprzedają w wątku sprzedażowym ,teraz mam Makojamę ,Roseopictę Dottie ,Roseopictę ,,i pojedynczy liść Whitestar
- norbert76
asiunia9341, to pierwsze, jak Ci napisał aleksanderk, to nie jest ctenanthe setosa', a 'oppenheimiana'.
Natomiast, co do zwijania się liści, po pierwsze te rośliny, nie powinny być wystawiane na bezpośrednie słońce, preferowane stanowisko jasne (nie słoneczne), do półcienistego; po drugie, nie wiem czy dobrze widziałem na zdjęciu, ale wydaje mi się, że ziemia w doniczce jest przesuszona. Cała rodzina calathei, ctenathe, itd, lubi równomiernie wilgotną ziemię. Przesuszenia i przelania, nie są tolerowane, co także może być efektem zwijania się liści.
pozdrawiam
Natomiast, co do zwijania się liści, po pierwsze te rośliny, nie powinny być wystawiane na bezpośrednie słońce, preferowane stanowisko jasne (nie słoneczne), do półcienistego; po drugie, nie wiem czy dobrze widziałem na zdjęciu, ale wydaje mi się, że ziemia w doniczce jest przesuszona. Cała rodzina calathei, ctenathe, itd, lubi równomiernie wilgotną ziemię. Przesuszenia i przelania, nie są tolerowane, co także może być efektem zwijania się liści.
pozdrawiam
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- aleksanderk
Wpisałem w wyszukiwarkę Oppenheimiana zobaczyłem Norbercie masz rację
I to by było na tyle z mojej strony na rozpoznawanie i sugerowanie nazw .
Norbercie moje uznanie -nazwałeś jedną z moich N N jako Undulata faktycznie pod tym adresem
identyczna jak moja -podziękowałem .
Szukając zdjęcia Oppenheimiany trafiłem na zdjęcie
z opisem Mediopicta
http://cyklamen.blox.pl/html/1310721,26 ... tml?5,2009 [ w połowie strony ]
Identyczna jak moja nazwana przez Ciebie
Teraz nie wiem ,zmienić okulary i zobaczę różnice .
Chyba wywalę wszystkie znaczniki i będę tylko cieszyć się ich pięknymi kiściami .

I to by było na tyle z mojej strony na rozpoznawanie i sugerowanie nazw .

Norbercie moje uznanie -nazwałeś jedną z moich N N jako Undulata faktycznie pod tym adresem
identyczna jak moja -podziękowałem .
Szukając zdjęcia Oppenheimiany trafiłem na zdjęcie

http://cyklamen.blox.pl/html/1310721,26 ... tml?5,2009 [ w połowie strony ]
Identyczna jak moja nazwana przez Ciebie
Teraz nie wiem ,zmienić okulary i zobaczę różnice .
Chyba wywalę wszystkie znaczniki i będę tylko cieszyć się ich pięknymi kiściami .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Norbercie ależ ja dobrze wiem, że one nie lubią bezpośredniego słoneczka ani przesuszenia
Podczas przeprowadzki rozmieszczając kwiaty w nowym mieszkaniu postawiłam ją na parapecie i po prostu o niej zapomniałam. No a następnego dnia jak wróciłam z pracy to słoneczko grzało i listki miała zwinięte. Oczywiście od razu przestawiłam i po ok. 10 minutach wróciła do normalnego wyglądu 

- norbert76
Ależ, asiunia, w żadnym momencie nie zwątpiłem, że nie masz wiedzy w uprawie tych niesamowitych roślinek
Podałem raczej, tak dla innych, mniej doświadczonych, niż my
No dobra, teraz moja skromniutka kolekcja. W sumie stanowią one, jedynie niewielki procent spośród moich wielu roślin
'network'

stromanthe sanguinea 'tricolor' - w doniczce mam posadzone dwie odmiany, jedna mniejsza, i druga większa, ta druga ma już ok. metra wysokości, najdłuższy liść ok. 40 cm

calathea zebrina

?beautystar? - chyba

'whitestar'

concinna

makoyana

No dobra, teraz moja skromniutka kolekcja. W sumie stanowią one, jedynie niewielki procent spośród moich wielu roślin

'network'

stromanthe sanguinea 'tricolor' - w doniczce mam posadzone dwie odmiany, jedna mniejsza, i druga większa, ta druga ma już ok. metra wysokości, najdłuższy liść ok. 40 cm

calathea zebrina

?beautystar? - chyba

'whitestar'

concinna

makoyana

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- cofina
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prześliczne rośliny
Piękności, ale u mnie - w bloku, niestety w zimę strasznie marnieją, przysychają liście - jest za suche powietrze
Słyszałąm, że należy je wówczas zraszać, jednak na miarę moich możliwości niestety najwidoczniej to nie jest wystarczające... Dlatego hamuję swoje zapędy w ich kierunku
A mam wśród nich parę chciejstw
/W zimę marnieją... wiosną odżywiają... latem powalają pięknem...
/
Pozdrawiam
Ania

Słyszałąm, że należy je wówczas zraszać, jednak na miarę moich możliwości niestety najwidoczniej to nie jest wystarczające... Dlatego hamuję swoje zapędy w ich kierunku

/W zimę marnieją... wiosną odżywiają... latem powalają pięknem...

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania
- norbert76
U mnie rosną właśnie w bloku, z tym że mam tak dużo roślin, że same wzajemnie tworzą własny mikroklimat, tak że wilgotność w pomieszczeniu bardzo rzadko spada poniżej 50% (optymalny, wg książek to 60% wzwyż). Mam też elektryczny nawilżacz, z tym że ostatnio mało używam, więcej zimą, a też tylko wtedy, jak niski poziom wilgotności, utrzymuje się dłużej. Zauważyłem, że większość calathei i im podobnych potrzebują jeszcze dużo światła (nie słońca), wtedy bardzo szybko rosną. Natomiast u mnie, ze względu na dużą liczbę innych roślin, niektóre rosną w lekkim półcieniu, dlatego od jesieni do wiosny stosuje doświetlanie. Choć i tak, przy spełnieniu tych wszystkich warunków, niektóre odmiany są zbyt kapryśne, u mnie utrzymały się te bardziej wytrzymałe. Podsumowując nie są to rośliny, które będą rosły we wszystkich warunkach, ale fakt, większość są niesamowite w wyglądzie. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Re: Calathea -proszę o pomoc.
Życzę Ci smolka serdecznie, abyś się nie rozczarowała. Sukces zależy od tego, czy potrafisz im zapewnić warunki zbliżone do tych w naturze. Ja próbowałam kilka razy i już nigdy więcej.
Calathea to piękne rośliny, jednak traktuję je jako sezonowe, do tymczasowej ozdoby domu.
Jedynie Calathea Network jest bezproblemowa.

Calathea to piękne rośliny, jednak traktuję je jako sezonowe, do tymczasowej ozdoby domu.
Jedynie Calathea Network jest bezproblemowa.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis