Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

No to zostałeś irysową akuszerką :lol:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? ano śliczny ten irysek. I już mu rośnie trzech identycznych kolegów. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że gotowe mieszanki cebul to niekoniecznie jest dobry pomysł i że najlepiej mieszać samemu. :;230

Jeśli chodzi o szachownice i hiacynty (czy szerzej: w ogóle wszystkie wiosenne rośliny cebulowe) ? nie wolno im obcinać liści. Produkcja kwiatów to dla roślin spory wysiłek, na który zużywają one zapasy z cebuli ? i muszą mieć możliwość odbudowania tychże zapasów na drodze fotosyntezy prowadzonej przez zieloną część nadziemną. Inaczej albo w ogóle cholera je weźmie, albo będą tak osłabione, że w następnym sezonie nie zakwitną, a tylko wypuszczą liście. Tak więc wszystkim cebulakom pozwalam swobodnie rosnąć aż do naturalnego zaschnięcia części nadziemnej ? i dopiero wtedy obcinam pożółkłe już liście (i wykopuję cebule).

@ Bystrzanka ? ano zostałem irysową akuszerką. W życiu nie pomyślałbym, że słupki (i to wszystkie trzy) mogą się zaklinować w płatkach korony na amen. Przy okazji ? masz może tutaj na forum własny wątek ogrodowy? :-)

Tak poza tym ? w najbliższym czasie szykuje mi się także kwitnienie powojników, irysów niemieckich oraz samosiejek chabrów bławatków, które bujnie rosną w skrzynkach z cebulakami. Będzie co focić (i tutaj wrzucać).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Irysek piekniadsty :)

A na kuriera czekam ;:224 to sie jeszcze łupami nie chwaliłam :lol:
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj
przeczytałem twój wpis w wątku abeille
zastanawiam się czy kłaczowe irysy dadzą sobie radę w skrzynkach balkonowych.
Ponadto posadzenie kłącza w tym roku w lipcu nie musi gwarantować kwitnienia w przyszłym roku. Zakwita zwykle tylko część i - prawdę mówiąc - ja wolę jak w pierwszym roku sobie odpuszczą - wtedy robią się fajniejsze kępy i jest efekt. Chyba najlepsze byłyby miniaturki. Te zwykle kwitną na następną wiosnę ale prawdziwy efekt daje 3-4 letnia kępa. Polecam niezawodne odmiany rabbit`s foot i yoyo
Wysokich na balkonie sobie nie wyobrażam - zwłaszcza ze względu na wiatr i konieczność podpierania...
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Loki. :wit
Narcyz o który pytałeś to prawdopodobnie Peacock lub Princess Kiko 2 W - p.
Ale to tylko wybrałam z mojego katalogu.
Odmian są setki więc może to być jeszcze inna odmiana.
Co nowego na balkoniku oprócz pięknych irysków?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Witaj Loki!

Nie mam tu swojego wątku ogrodowego, bo zanim trafiłam na forum zaczęłam się wyżywać w tej kwestii na własnym blogu i zakładanie wątku byłoby wtórne względem mojej pisaniny tam (jak uda mi się namówić mojego mężczyznę na zrobienie tam zakładki z linkami to będę mogła wrzucić link do forum i zgodnie z regulaminem poprosić administratora o zgodę na podlinkowanie w stopce - na razie namowy trwają...).

Nawozisz czymś swoje skrzynkowe rośliny? Chcę w tym roku posadzić mieczyki abisyńskie do donicy (żeby łatwiej było znaleźć cebule do wykopywania) i zastanawiam się czy dobra ziemia na start im wystarczy, czy trzeba będzie czymś podsypywać.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, Pivoy, ja wsadzam małe kupne irysowe kłącza do donic i dobrze rosną jak są jeszcze małe, czasem nawet kwitną.
Dla mnie to przedszkole zanim pójdą do szkoły na rabatę, mają wtedy lepsze warunki w donicy niż przy takiej rabatowej
konkurencji. Ale na dłuższą metę nie wiem czy dałyby radę ładnie kwitnąć w donicach, chyba żeby były duże tak jak do róż
40 a nawet 50 cm. Kupiłam kilka dni temu w donicy irysa 'War Chief' i posadziłam od razu na rabatę. Teraz widzę że mi zakwitnie
więc wszystko jest możliwe, ;:108
Powodzenia w uprawie irysów Loki i serdeczne pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu - a no właśnie... ta rabatowa konkurencja ;:224 w zeszłym roku posadziłam cebule irysów holenderskich wprost na rabatę - i niestety wzeszły, ale potem już nie dały rady zakwitnąć ;:224
Może powinnam byla przedszkolaki podchować w donicach ??? No nic to - w tym roku robimy drugie podejście na innej rabacie :lol:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ AgaNet ? A weźżeż się wreszcie pochwal, bo nas tu chyba wszystkich zżera z ciekawości. Co zresztą widać po wpisach innych userów w Twoim wątku. :-P

@ Piwoy ? Skrzynki skrzynkami, ale zawsze jeszcze pozostają donice. Których rozmiary w zasadzie nie są niczym ograniczone. Szczerze mówiąc o czymś takim raczej myślałem. Zresztą ? mam w tej chwili na balkonie posadzone na jesieni pięć kosaćców niemieckich (odmiany Blue Bird Wine, Tangerine Charm, Study in Black, Glazed Orange oraz Jane Philips ? czyli odmiany o średnim wzroście), w zwykłych balkonowych skrzynkach i jak na razie dwa z nich już mają coraz mocniej wybarwiające się pąki kwiatowe. Na dwa następne ciągle czekam, a jeden na pewno w tym roku nie zakwitnie, bo kłącze przyszło gnijące (zwrócili mi kasę oczywiście; zamawiałem u Bakkera), cuchnące, cieknące, rozłażące się w palcach i tylko cudem w ogóle udało mi się je ocalić (tydzień suszenia na ostrym słońcu plus wymoczenie w środku grzybobójczym ewidentnie pomogły). W każdym razie dzięki za porady.

@ Kogra ? dzięki! Jeśli chodzi o nowości na balkoniku ? to pewnie już jutro będę mógł wstawić pierwsze fotki powojników. :-D Poza tym wreszcie ? po trzecim wysiewie ? zaczął mi wschodzić fasolnik egipski. A myślałem już, że nic z niego nie będzie (dwie torebki nasion wygniły zamiast wyrosnąć). Także astry chińskie i wilce trójbarwne się pokazały (również dopiero z trzeciego siewu). Za to dziwaczek wypiął się na mnie definitywnie...

@ Bystrzanka ? no to czekam na linka. :-P Jeśli chodzi o nawożenie ? do tej pory dostawały nawóz w patyczkach. Teraz będą dostawały nawóz płynny, bo w sklepie, do którego się ostatnio wybrałem po nawóz, nie mieli nic sensownego w patyczkach (tylko podstawowe składniki ? fosfor, potas i azot bez żadnych mikroelementów), więc kupiłem nawóz w płynie. Jedynie magnezu tam brakuje (i zastanawiam się jak to obejść).

@ Abeille ? miło wiedzieć, że rozwiązanie z donicami może się sprawdzić, hihihi.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki - nie kupiłam wiele, bo mam ograniczony transport :D no że nie wspomnę o wielkości ogrodu :;230 igiełki na patyku do mnie jadą :D i żurawki i trzmieliny na patyku :uszy
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Loki bardzo dziękuję za inf. człowiek całe życie się uczy :D i teraz już wiem czemu niektóre moje krokusy z tamtego sezonu wypuściły liście a nie kwitną .Czy jak w tym roku dam im spokój to w przyszłym zakwitną ?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ AgaNet ? no wreszcie. :-D A zatem gratuluję zakupów. :-D

@ Katarzynka ? oczywiście, że jak im pozwolisz odbudować cebulki, to w przyszłym roku powinny zakwitnąć. U mnie ? jako że w zeszłym roku pozwoliłem im rosnąć aż do naturalnego zaschnięcia części nadziemnej ? w tym roku wszystkie wysadzone ponownie cebulki z własnego chowu (narcyzy, tulipany i krokusy) pięknie zakwitły. Co zabawniejsze ? ze względu na przyspieszone w tym roku lato ? widzę, że w/w rośliny już powoli zaczynają zasychać... A jeszcze tak niedawno kwitły... W zeszłym roku na zasychanie o wiele dłużej czekałem.

No... A teraz czas na obiecane fotki nowych nabytków ? panie i panowie, oto powojniki The President oraz Sunset.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, wspaniałe powojniczki ;:138 ja płaczę za moim 'The President' który tak przepieknie kwitł w zeszłym roku aż go przycięłąm do
ziemi przez nieuwagę obcinając dzwonki porszańskiego co rosną u jego nóżek. Więc muszę poczekać cały rok na nowe kwiaty ;:223
Też sie cieszę że liście cebulowych tak szybko usychają :heja :heja :heja
Pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Wreszcie do Ciebie trafiłem:) Masz może gdzieś zdjęcia siewek tujałki? Bo za chiny nie mogę znaleźć tujałek, a pikowałem już prawie wszystko i nadal nie mam pojęcia, które to są:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? Skocz do Jardiland, za niecałe dziesięć euro mają tam metrowe (albo i wyższe) powojniki, całe obsypane pąkami. :-P

...chociaż może nie powinienem Cię kusić. :-P

Poza tym ? skoro już o cięciu mowa ? kiedy przycinasz powojniki? I jak bardzo?

@ MMGG ? Niestety, muszę Cię rozczarować, nie robiłem zdjęć siewkom. Mam więc jedynie zdjęcia dorosłych tujałek w pełni sezonu kwitnienia...

Tak poza tym ? poniżej wklejam fotki pierwszego kosaćca bródkowego, który raczył rozkwitnąć wczorajszym popołudniem, oraz jeszcze jedną fotkę dwóch nowych kwiatów powojnika. Muszę przyznać, że kosaciec ? jakkolwiek mnie zachwyca swym pięknem ? wyleczył mnie definitywnie z zakupów u Bakkera. Bo ewidentnie nie jest to żadna z odmian, które teoretycznie zakupiłem (a które wyliczyłem na początku tej trzynastej podstrony mojego wątku).

Poza tym ? co zupełnie zaskakujące, do kwitnienia szykują mi się już samosiejki chabrów bławatków, ale także... groszku pachnącego. :-D Pąki z dnia na dzień są coraz większe. :-D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłych gości!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”