Mały skromny ogródek
Re: Mały skromny ogródek
Moje ślimaki dzisiaj przegięły- wyżarły mi wszystkie flance pomidorów i aksamitek, które hartowałam w inspektach niby zamkniętych... Najchętniej zrobiłabym wokół ogrodu obwódki z jakichś bardzo kłujących niskich kaktusów...
Tomku współczuję Tobie również tych szkodników , Ty masz skorupiaste , a one podobno tyle
nie żrą no i są lepsze do pozbierania . Dzisiaj jakby u mnie trochę mniej ich jest , ale swoje zrobiły ,
rośliny wyglądają jakby gradem zbite. Oby pogoda się ustabilizowała wtedy myślę , że znikną .
Aniu cieszę się , że jaskier będzie kwitł . Mój też ma pąki .
Posadziłaś go na grządce czy trzymasz w pojemniku . A wiesz myślę , że
dobrze by mu było również koło Twojego oczka . Ja niestety takiego miejsca nie posiadam,
ale i tak nieźle sobie radzi w słonecznym miejscu.
Alinko staram się dobierać roślinki , ale nie zawsze mi to wychodzi . Czasem coś kupuję bo mi się
podoba , a później okazuje się , że nie powinno w tym miejscu rosnąć . Więc przesadzam w te i z powrotem .
Nesiu dziękuję . Mam nadzieję , że ślimaki mi wszystkich host nie zjedzą .
Też z utęsknieniem wypatruję
Dagmaro jaka szkoda Twoich rozsad , tyle się o nie natroszczyłaś i wszystkie zabiegi na nic ,
ale może jeszcze uda się coś uratować . na pewno byłaś nieźle wkurzona . Chętnie zrobiłbym to samo z nimi
nie żrą no i są lepsze do pozbierania . Dzisiaj jakby u mnie trochę mniej ich jest , ale swoje zrobiły ,
rośliny wyglądają jakby gradem zbite. Oby pogoda się ustabilizowała wtedy myślę , że znikną .
Aniu cieszę się , że jaskier będzie kwitł . Mój też ma pąki .
Posadziłaś go na grządce czy trzymasz w pojemniku . A wiesz myślę , że
dobrze by mu było również koło Twojego oczka . Ja niestety takiego miejsca nie posiadam,

ale i tak nieźle sobie radzi w słonecznym miejscu.

Alinko staram się dobierać roślinki , ale nie zawsze mi to wychodzi . Czasem coś kupuję bo mi się
podoba , a później okazuje się , że nie powinno w tym miejscu rosnąć . Więc przesadzam w te i z powrotem .

Nesiu dziękuję . Mam nadzieję , że ślimaki mi wszystkich host nie zjedzą .
Też z utęsknieniem wypatruję

Dagmaro jaka szkoda Twoich rozsad , tyle się o nie natroszczyłaś i wszystkie zabiegi na nic ,
ale może jeszcze uda się coś uratować . na pewno byłaś nieźle wkurzona . Chętnie zrobiłbym to samo z nimi

- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja jeszcze nie mam problemu slimakowego ,bo u mnie hosty dopiero wychodzą z ziemi.Jednak u mnie jest chłodniej szczególnie teraz
Twoje hosty są bardzo ładne szczególnie teraz ,kiedy mają młode listki

Twoje hosty są bardzo ładne szczególnie teraz ,kiedy mają młode listki
Witaj Aniu
jakoś w tym roku chyba role się odmieniły ,że północ
zimna , a południe ciepłe . Roślinki z pewnością są zachwycone z takiej
pogody jaka teraz na południu Polski panuje , czyli ciepło i mokro , ale i szkodniki
nie próżnują i pewnie tylko kwestia czasu kiedy i z chorobami grzygowymi
trzeba będzie się borykać .

zimna , a południe ciepłe . Roślinki z pewnością są zachwycone z takiej
pogody jaka teraz na południu Polski panuje , czyli ciepło i mokro , ale i szkodniki
nie próżnują i pewnie tylko kwestia czasu kiedy i z chorobami grzygowymi
trzeba będzie się borykać .
Adamie tak więc pracowity dzień miałeś. Praca ciężka ale jaka przyjemna
A na koniec efekt do pochwalenia.
Ja dzisiaj zamiast kopać, pielić, sadzić biegałam po szkółkach ogrodniczych Kurowa i Końskowoli. Przywiozłam `co nieco`
Co jest na 4 fotce?

Ja dzisiaj zamiast kopać, pielić, sadzić biegałam po szkółkach ogrodniczych Kurowa i Końskowoli. Przywiozłam `co nieco`

Co jest na 4 fotce?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam

Bardzo przyjemne niepowiem , pogoda dopisała pot się polał , ale najwarzniejszy właśnie jest efekt .
Martynko na 4 fotce to sam nie wiem co to jest , zaskoczony jestem , bo po zimie coś takiego mi
wyrosło i zakwitło , a nie wiem z kąd to mam i kiedy sadziłem .

roślinka wygląda .
Adam - super zdjęcia, wyraziste, piękne kolory, widzę, że rododendronik kwitnie
. Piszesz, że zdzierałeś darń, znam tę robotę, można ją nawet polubić
. Co robisz z wykopaną darnią?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Tomku dziękuję za pochwałę zdjęć , mój aparat czasem głupieje raz robi lepsze dzjęcia , a raz
gorsze - nie wiem od czego to zależy .
Część darni poszła na kompost , a częścią zawaliłem doły co mi pies wykopał .
gorsze - nie wiem od czego to zależy .

Część darni poszła na kompost , a częścią zawaliłem doły co mi pies wykopał .
No to widzę, że wszyscy na wiosnę zaczęli się pastwić nad trawnikami
Ja mam fuksa- za płotem mam nieużytek, na którym układam wycięte kawałki darni. Normalny trawnik z rolki się tam zrobił po tych deszczach 

Dagmaro
Witam W niedzielny poranek
Będąc na forum , przyglądamy się roślinom forumowczów i rodzą się nowe chciejstwa
stąd ten ubytek trawnika . Ja również mam za płotem nieużytek , ale nie odważyłbym się
tam wywieźć darni , nie wiem co by właściciel powiedział .

Będąc na forum , przyglądamy się roślinom forumowczów i rodzą się nowe chciejstwa
stąd ten ubytek trawnika . Ja również mam za płotem nieużytek , ale nie odważyłbym się
tam wywieźć darni , nie wiem co by właściciel powiedział .

- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adamie wczorajpisałam do Ciebie, ale gdzieś mi posta wcięło.Pytałam ote żółte kwiatki, które mnie zaintrygowały. Na smaglyczkę to mi nie wyglądają, może to posłonek?
Masz wiele pięknych ciekawych roślin.

Masz wiele pięknych ciekawych roślin.

Jak właściciel mojego nieużytku się pokaże, to ja mu nieźle nagadam! I za te wszystkie osty i mlecze, które rozsiewają się na całą wieś, to raczej nie będzie miał szans dojść do głosu! Nie wiem, jak ty zdzierasz darń- ja wykrawam łopatką do obrzeży trawnikowych " cegiełki", jakieś 20cm na 40 cm. Jak to się ułoży na płask, to piękny trawniczek wychodzi.
RH smakowity. Mój niestety już przekwitł...
RH smakowity. Mój niestety już przekwitł...
Tajeczko
czy chodzi Ci o tą roślinkę na 7 fotce ?,
jeśli tak , to ja również nie wiem jak ona sie nazywa . Kwitnie na pomarańczowo ,
kupiłem malutką sadzonkę zeszłej wiosny jako skalniak i straaaasznie się rozrasta .
Dagmaro ja z moim właścicielem nieużytków nie chcę zadzierać ,
i bez tego dochodziło do spięć , wolę trzymać dystans i nie wstrzynać awantur, ale mam tak samo jak Ty
chociaż raz do roku jest skoszone , ale do lata czyli tak do lipca , bo wtedy jest koszenie trawy jestem "zarośnięty. "

jeśli tak , to ja również nie wiem jak ona sie nazywa . Kwitnie na pomarańczowo ,
kupiłem malutką sadzonkę zeszłej wiosny jako skalniak i straaaasznie się rozrasta .
Dagmaro ja z moim właścicielem nieużytków nie chcę zadzierać ,
i bez tego dochodziło do spięć , wolę trzymać dystans i nie wstrzynać awantur, ale mam tak samo jak Ty
chociaż raz do roku jest skoszone , ale do lata czyli tak do lipca , bo wtedy jest koszenie trawy jestem "zarośnięty. "
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaskier na razie rośnie w pojemniku, ale docelowo będzie na rabacie.
Piękne rośliny i zakątki ogrodu pokazałeś. A jakie tajemnicze- czy można prosić o zbliżenie tych roślin o które pytała Tajka- może będzie łatwiej komuś rozpoznać.
Piękne rośliny i zakątki ogrodu pokazałeś. A jakie tajemnicze- czy można prosić o zbliżenie tych roślin o które pytała Tajka- może będzie łatwiej komuś rozpoznać.