Płaskla, łosie rogi (Platycerium) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Płaskla, łosie rogi (Platycerium) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Witam, doradzcie proszę, właśnie zakupiłem Platycerium veitchi i mam dylemat, po pierwsze, przesadzić a jeśli tak to jakie podłoże polecacie?
I drugie roślina jest jeszcze młoda, właściwe jest to kępka składająca się z 5-6 roślin, zastanawiam się czy je nie podzielić, choćby na pół, nie każdą z osobna, tylko trochę się boję je ruszać, co radzicie?
I drugie roślina jest jeszcze młoda, właściwe jest to kępka składająca się z 5-6 roślin, zastanawiam się czy je nie podzielić, choćby na pół, nie każdą z osobna, tylko trochę się boję je ruszać, co radzicie?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz wszystko w wątku, poczytaj.
Na pewno na razie nie ma potrzeby rozsadzać. U mnie rośnie w kępie.
Na pewno na razie nie ma potrzeby rozsadzać. U mnie rośnie w kępie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to są Tarczniki ?

Dodam tylko, że już kiedyś na innych Łosich Rogach też miałem takie coś , ale tylko na Płaskli, tylko na kilku listkach (nie rozlazło się to na całą roślinę). Na żadnej innej tego nie zauważyłem, może to jest jakiś urok tego gatunku paproci?
Tak dla świętego spokoju pościągałem wszystkie które znalazłem te brązowe łezki z listków, opyliłem Substralem min. na Miseczniki.
Z tego co wyczytałem, to Misecznik jest wredniejszą wersją Tarcznika więc chyba powinno pomóc.
Zakładając że są to w ogóle Tarczniki

Dodam tylko, że już kiedyś na innych Łosich Rogach też miałem takie coś , ale tylko na Płaskli, tylko na kilku listkach (nie rozlazło się to na całą roślinę). Na żadnej innej tego nie zauważyłem, może to jest jakiś urok tego gatunku paproci?
Tak dla świętego spokoju pościągałem wszystkie które znalazłem te brązowe łezki z listków, opyliłem Substralem min. na Miseczniki.
Z tego co wyczytałem, to Misecznik jest wredniejszą wersją Tarcznika więc chyba powinno pomóc.
Zakładając że są to w ogóle Tarczniki

- norbert76
Tarczniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

Od ok m-ca opiekuję się tymi łosimi rogami, warunki pokojowe bez dodatkowych atrakcji.
Dotarły do mnie w doniczce, podłożu produkcyjnym.
Przesadziłam je do połowy skorupki kokosa, korzonki z lekka opłukałam, umieściłam w skorupce i obłożyłam mchem sphagnum, całość umocowałam po prostu sznurkiem.
Namaczam co 6-7 dni , wyczekuję jak mech " skrzypi "
I czekam na wiosnę bo obecnie rogi zamarły, ani nie rosną ale i nie marnieją.
- norbert76
Za często namaczasz!
W okresie jesienno zimowym, góra co około 3 - 4 tygodnie. Spagnum dłużej trzyma wilgoć.
Poza tym daj blisko okna.
W okresie jesienno zimowym, góra co około 3 - 4 tygodnie. Spagnum dłużej trzyma wilgoć.
Poza tym daj blisko okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
to ich miejsce tylko do zdjęcia.
Próbowałam rzadziej namaczać ale wtedy rogi im wiotczeją i opadają.
Moje rogi nie rosną w doniczce, skorupka kokosa jest płyciutka, w niej korzenie i spagnum do okrycia.
Ale dziękuję za uwagi.
Próbowałam rzadziej namaczać ale wtedy rogi im wiotczeją i opadają.
Moje rogi nie rosną w doniczce, skorupka kokosa jest płyciutka, w niej korzenie i spagnum do okrycia.
Ale dziękuję za uwagi.
- norbert76
Ok, posadził bym więc do mieszanki ziemi i dużej ilości podłoża do storczyków. Wtedy łatwiej zapewnisz wilgotność podłoża, a roślina nie będzie za bardzo się odwadniać, ani nie przelejesz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
zerknęłam na zdjęcie Twoich rogów, imponujące.
pomyślę nad zmianą warunków moim.
gratuluję zielonej kolekcji.
pomyślę nad zmianą warunków moim.

gratuluję zielonej kolekcji.