Ogród Arkandora
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Arkandora
Moim zdaniem ten niekwitnący rododendron to jest młoda laurowiśnia. Może się mylę, ale u mnie tak właśnie one wyglądają.
Milka - witaj u mnie i na forum! Raczej to rododendron jednak, laurowiśnia ma inaczej ułożone liście. 

"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Dorodne sadzonki paulowni, moja niestety nie przetrzymała ostatniej zimy.
Pozdrawiam Zenek
Zenku - przykro mi, a czy ją okrywałeś? Ja moje zabezpieczyłem "stogami" z suchych badyli i gałązek sosnowych.
Dzisiaj moja "puszcza" wzbogaciła się o nowy element, próchniejący pień jabłoni obrośnięty bluszczem, widoczny w prawej części pierwszego zdjęcia. Zmuszony byłem usunąć go z innego rejonu ogrodu, gdzie stał w pionie, ale spróchniał u podstawy i chwiał się niebezpiecznie. Po wyłamaniu zataszczyłem go do "lasu" gdzie pięknie wkomponował się w podłoże. Niestety bluszcz się urwał u podstawy, ale trudno, wykopałem jego korzenie i posadziłem przy pniu, może odbije. Na drugim zdjęciu młode przyrosty na jodełce.

Jeszcze jedno zdjęcie z "puszczy"

Na koniec miła niespodzianka, jeden z moich rh jednak zakwitnie
, ma aż 2 pączki, oto jeden z nich

Dzisiaj moja "puszcza" wzbogaciła się o nowy element, próchniejący pień jabłoni obrośnięty bluszczem, widoczny w prawej części pierwszego zdjęcia. Zmuszony byłem usunąć go z innego rejonu ogrodu, gdzie stał w pionie, ale spróchniał u podstawy i chwiał się niebezpiecznie. Po wyłamaniu zataszczyłem go do "lasu" gdzie pięknie wkomponował się w podłoże. Niestety bluszcz się urwał u podstawy, ale trudno, wykopałem jego korzenie i posadziłem przy pniu, może odbije. Na drugim zdjęciu młode przyrosty na jodełce.

Jeszcze jedno zdjęcie z "puszczy"

Na koniec miła niespodzianka, jeden z moich rh jednak zakwitnie

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Arkandor mam takie pytanie czy ty posiadasz w tej swojej leśniej "puszczy" jakieś hosty, bo to taka cienista bylina która by tam ładnie się komponowała z resztą ?? (ja jestem miłośniekiem host ) dlatego pytam?? 

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
Dagmaro - dzięki!
Muszu - nie nie posiadam host, ale Twój pomysł jest znakomity i chyba się w jakieś zaopatrzę. Tyle, że na hostach to ja się w ogóle nie znam...

Muszu - nie nie posiadam host, ale Twój pomysł jest znakomity i chyba się w jakieś zaopatrzę. Tyle, że na hostach to ja się w ogóle nie znam...

-
- 1000p
Arkandorze hosty w rzeczy samej nie są takie trudne w utrzymaniu, tylko trzeba im zastosować odpowiednie stanowisko, dla odpowiedniej odmiany, ale są na prawdę wdzięczne... wiem z własnego doświadczenia..
Jak byś mugł wstawić więcej fotek z tego leśnego zakątka będę wdzięczny gdyż sam szykuję sobie taki skrawek ...
Już mam w otoczeniu brzozę sosnę świerki choć mało tego i dość nasłonecznione ale myślę że uda mi się wprowadzić moje założenie...
obawiam się tylko jednego ... komarów
Jak byś mugł wstawić więcej fotek z tego leśnego zakątka będę wdzięczny gdyż sam szykuję sobie taki skrawek ...
Już mam w otoczeniu brzozę sosnę świerki choć mało tego i dość nasłonecznione ale myślę że uda mi się wprowadzić moje założenie...
obawiam się tylko jednego ... komarów

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak też zrobiłam (zakwasiłam), popsikałam chelatem i czekam na efekty. Jak nie pomoże to im zrobię repetę.
Pień starej jabłonki prezentuje się bardzo malowniczo
Pień starej jabłonki prezentuje się bardzo malowniczo

Marzanko - gratulacje! Twój rh też chyba kwitnie na czerwono
.
Asiu - nie wszyscy lubują się w takich gnijących pniakach, kupach butwiejących liści i sosnowych igieł walających się gdzie popadnie
. Wiele osób woli słoneczne rabaty pełne kwiatów. Tym bardziej dziękuję za pochwałę koncepcji pniaka
. Mam nadzieję, że Twoje rh pozytywnie zareagują na terapię
.
Muszu - zdjęcia z leśnego zakątka - mówisz, masz - dzisiaj porobione.
Najpierw widok ogólny terenu za domem z poddasza domu.
Spojrzenie na lewo, w stronę północną, widać "las" złożony z 9 sosen i 3 brzóz - drzewa około 10-letnie. Zaraz za lasem po lewej widać malownicze, szybko rozrastające się garażowisko - tam lądują wyłapane ślimory. Bliżej domu, w lewej dolnej części zdjęcia rosną 2 młode sosenki i 3 jodełki - zalążek nowego fragmentu leśnego. Na tyłach działki, za krzakami porzeczek, pod stodołą sąsiada znów 2 sosenki, 5 jodełek, klon, krótko mówiąc kolejna część "lasu". Docelowo drzewa mają porastać lewą i tylną część ogrodu, otaczając środek od północy (lewo) i wschodu (tył) pasem w kształcie litery L.

Spojrzenie w osi ogrodu, w kierunku północnym. Z tyłu widać brązowy blaszak niezwykłej "urody", na który aktualnie puściłem winorośl, ale przed nim rosną już 3 jodełki, które z czasem mam nadzieję go zasłonią.

Spojrzenie w prawo, w kierunku południowym. Widać fragment posesji sąsiada z warzywniakiem i płot graniczny wzdłuż, którego rósł żywopłot z krzaczorów, które niedawno karczowałem. Widać też szpaler złożony z 5 młodych drzewek owocowych, patrząc od najbliższego to jabłonka, morela, grusza, śliwka renkloda i śliwka węgierka.

Teraz widok z poziomu ogrodu na pas leśny (starałem się objąć całą część "starą")

Teraz 3 zdjęcia dokładniejsze. Lewa część "lasu". Oprócz sosen rośnie tu jałowiec pospolity, juka i sosna karłowata Pinus mugo, obok której leży też krowia czacha.

Część środkowa - dwie brzozy i sosny z lewej i prawej tworzą "nawę", gdzie leżą dwa wykarczowane pniaki jabłonek, rosną rododendrony i poziomki.

Część prawa - 3 sosny + brzoza

A to tylna część ogrodu, dopiero zalesiana

W "starej" części lasu rośnie pośród sosen i brzóz 13 rododendronów, azalia, konwalie, poziomki, miniaturowe tulipanki. Zainspirowany przez Muszu kupiłem dziś 2 hosty Golden Tiara, które posadziłem przy pniu jabłoni
.

Na hostach oczywiście się nie skończyło
. Kupiłem 2 paprocie ogrodowe.
Jedną taką, chyba języcznik

i drugą taką, pojęcia nie mam co to jest

Tak to ogólnie teraz wygląda

Ale to jeszcze nie wszystko. Kupiłem klona palmowego Atropurpureum i posadziłem na miejscu wyważonego wczoraj pniaka, wszak ogród pustki nie lubi
. Niestety zdjęcia mu nie zrobiłem bo baterie w aparacie padły... Aha, jeszcze pomidory do gruntu posadziłem, nie wiem czy nie za wcześnie...
Pozdrawiam

Asiu - nie wszyscy lubują się w takich gnijących pniakach, kupach butwiejących liści i sosnowych igieł walających się gdzie popadnie

Muszu - zdjęcia z leśnego zakątka - mówisz, masz - dzisiaj porobione.
Najpierw widok ogólny terenu za domem z poddasza domu.
Spojrzenie na lewo, w stronę północną, widać "las" złożony z 9 sosen i 3 brzóz - drzewa około 10-letnie. Zaraz za lasem po lewej widać malownicze, szybko rozrastające się garażowisko - tam lądują wyłapane ślimory. Bliżej domu, w lewej dolnej części zdjęcia rosną 2 młode sosenki i 3 jodełki - zalążek nowego fragmentu leśnego. Na tyłach działki, za krzakami porzeczek, pod stodołą sąsiada znów 2 sosenki, 5 jodełek, klon, krótko mówiąc kolejna część "lasu". Docelowo drzewa mają porastać lewą i tylną część ogrodu, otaczając środek od północy (lewo) i wschodu (tył) pasem w kształcie litery L.

Spojrzenie w osi ogrodu, w kierunku północnym. Z tyłu widać brązowy blaszak niezwykłej "urody", na który aktualnie puściłem winorośl, ale przed nim rosną już 3 jodełki, które z czasem mam nadzieję go zasłonią.

Spojrzenie w prawo, w kierunku południowym. Widać fragment posesji sąsiada z warzywniakiem i płot graniczny wzdłuż, którego rósł żywopłot z krzaczorów, które niedawno karczowałem. Widać też szpaler złożony z 5 młodych drzewek owocowych, patrząc od najbliższego to jabłonka, morela, grusza, śliwka renkloda i śliwka węgierka.

Teraz widok z poziomu ogrodu na pas leśny (starałem się objąć całą część "starą")

Teraz 3 zdjęcia dokładniejsze. Lewa część "lasu". Oprócz sosen rośnie tu jałowiec pospolity, juka i sosna karłowata Pinus mugo, obok której leży też krowia czacha.

Część środkowa - dwie brzozy i sosny z lewej i prawej tworzą "nawę", gdzie leżą dwa wykarczowane pniaki jabłonek, rosną rododendrony i poziomki.

Część prawa - 3 sosny + brzoza

A to tylna część ogrodu, dopiero zalesiana

W "starej" części lasu rośnie pośród sosen i brzóz 13 rododendronów, azalia, konwalie, poziomki, miniaturowe tulipanki. Zainspirowany przez Muszu kupiłem dziś 2 hosty Golden Tiara, które posadziłem przy pniu jabłoni

Na hostach oczywiście się nie skończyło

Jedną taką, chyba języcznik

i drugą taką, pojęcia nie mam co to jest

Tak to ogólnie teraz wygląda

Ale to jeszcze nie wszystko. Kupiłem klona palmowego Atropurpureum i posadziłem na miejscu wyważonego wczoraj pniaka, wszak ogród pustki nie lubi

Pozdrawiam

- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Witaj Arkandor
, pospacerowałam sobie u Ciebie , piękne leśne założenia
,ale te hosty , które kupiłeś to nie są niestety Golden Tiara wstaw w wątku hostowym to może Ci podpowiedzą co nabyłeś.

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
- 1000p
Arkandorze niedługo to bedziesz miał Lasek a lasek... a te chosty to żeczywiście nie są Golden Tiara...
powiedziałbym że są to bardziej 'Golden Master'
Gdyż 'Golden Tiara' jest karłową formą hosty a ta na taką nie wygląda ...
Jeżeli miałbym Ci doradzić w Hostach to proponowałbym Ci kupić hosty do miejsc Cienistych, gdyż bedą Ci ładniej rosły odmiany 'Gold' potrzebują więcej światła aby mogły się ładniej wybarwiać ...
Ale hosta na prawdę ładnia i ślicznie się komponuje z całością więc nie ma co się przejmować, gdyż 'Golden Tiara' może rosnąć w Cienistym stanowisku ...
Paprotki bardzo sympatyczne, tylko jakoś nie wiem jak się z nimi obchodzić więc ich nie posiadam u Siebie ...
Jak byś mi mógł coś o nich powiedzieć b. wdzięczny ...
pozdrawiam Michał
powiedziałbym że są to bardziej 'Golden Master'
Gdyż 'Golden Tiara' jest karłową formą hosty a ta na taką nie wygląda ...
Jeżeli miałbym Ci doradzić w Hostach to proponowałbym Ci kupić hosty do miejsc Cienistych, gdyż bedą Ci ładniej rosły odmiany 'Gold' potrzebują więcej światła aby mogły się ładniej wybarwiać ...
Ale hosta na prawdę ładnia i ślicznie się komponuje z całością więc nie ma co się przejmować, gdyż 'Golden Tiara' może rosnąć w Cienistym stanowisku ...
Paprotki bardzo sympatyczne, tylko jakoś nie wiem jak się z nimi obchodzić więc ich nie posiadam u Siebie ...
Jak byś mi mógł coś o nich powiedzieć b. wdzięczny ...
pozdrawiam Michał
-
- 1000p
A te liście dębu to ską masz ?? dożuciłeś z lasu czy jak ?? bo nie widzę u Ciebie takiego okazu drzewa ...
Tomku
Twój ogród wygląda wspaniale . Trawniczek zieleniutki , bez chwastów , przystrzyżony .
Teren równiutki jak na stole , masz trochę koszenia , bo obszar duży, ale widzę że zwęża się ku środkowi - dużo
nasadzonych drzew . Za kilka lat rzeczywiście będziesz miał prawdziwy las pod nosem i na grzyby nie będziesz chodził
daleko.

Teren równiutki jak na stole , masz trochę koszenia , bo obszar duży, ale widzę że zwęża się ku środkowi - dużo
nasadzonych drzew . Za kilka lat rzeczywiście będziesz miał prawdziwy las pod nosem i na grzyby nie będziesz chodził
daleko.