Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
milka-nowa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Arkandora

Post »

Moim zdaniem ten niekwitnący rododendron to jest młoda laurowiśnia. Może się mylę, ale u mnie tak właśnie one wyglądają.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Milka - witaj u mnie i na forum! Raczej to rododendron jednak, laurowiśnia ma inaczej ułożone liście. :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Dorodne sadzonki paulowni, moja niestety nie przetrzymała ostatniej zimy.
Pozdrawiam Zenek
arkandor
500p
500p

Post »

Zenku - przykro mi, a czy ją okrywałeś? Ja moje zabezpieczyłem "stogami" z suchych badyli i gałązek sosnowych.

Dzisiaj moja "puszcza" wzbogaciła się o nowy element, próchniejący pień jabłoni obrośnięty bluszczem, widoczny w prawej części pierwszego zdjęcia. Zmuszony byłem usunąć go z innego rejonu ogrodu, gdzie stał w pionie, ale spróchniał u podstawy i chwiał się niebezpiecznie. Po wyłamaniu zataszczyłem go do "lasu" gdzie pięknie wkomponował się w podłoże. Niestety bluszcz się urwał u podstawy, ale trudno, wykopałem jego korzenie i posadziłem przy pniu, może odbije. Na drugim zdjęciu młode przyrosty na jodełce.
Obrazek Obrazek

Jeszcze jedno zdjęcie z "puszczy"
Obrazek

Na koniec miła niespodzianka, jeden z moich rh jednak zakwitnie :heja, ma aż 2 pączki, oto jeden z nich
Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

No gratulacje!
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arkandor mam takie pytanie czy ty posiadasz w tej swojej leśniej "puszczy" jakieś hosty, bo to taka cienista bylina która by tam ładnie się komponowała z resztą ?? (ja jestem miłośniekiem host ) dlatego pytam?? :)
arkandor
500p
500p

Post »

Dagmaro - dzięki!

Muszu - nie nie posiadam host, ale Twój pomysł jest znakomity i chyba się w jakieś zaopatrzę. Tyle, że na hostach to ja się w ogóle nie znam...

:wit
muszu852
1000p
1000p

Post »

Arkandorze hosty w rzeczy samej nie są takie trudne w utrzymaniu, tylko trzeba im zastosować odpowiednie stanowisko, dla odpowiedniej odmiany, ale są na prawdę wdzięczne... wiem z własnego doświadczenia..
Jak byś mugł wstawić więcej fotek z tego leśnego zakątka będę wdzięczny gdyż sam szykuję sobie taki skrawek ...
Już mam w otoczeniu brzozę sosnę świerki choć mało tego i dość nasłonecznione ale myślę że uda mi się wprowadzić moje założenie...
obawiam się tylko jednego ... komarów :)
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

:heja Tomek i mój jeden rh zakwitnie :lol:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak też zrobiłam (zakwasiłam), popsikałam chelatem i czekam na efekty. Jak nie pomoże to im zrobię repetę.
Pień starej jabłonki prezentuje się bardzo malowniczo :uszy
arkandor
500p
500p

Post »

Marzanko - gratulacje! Twój rh też chyba kwitnie na czerwono ;:108.

Asiu - nie wszyscy lubują się w takich gnijących pniakach, kupach butwiejących liści i sosnowych igieł walających się gdzie popadnie :wink:. Wiele osób woli słoneczne rabaty pełne kwiatów. Tym bardziej dziękuję za pochwałę koncepcji pniaka ;:180. Mam nadzieję, że Twoje rh pozytywnie zareagują na terapię ;:108.

Muszu - zdjęcia z leśnego zakątka - mówisz, masz - dzisiaj porobione.

Najpierw widok ogólny terenu za domem z poddasza domu.
Spojrzenie na lewo, w stronę północną, widać "las" złożony z 9 sosen i 3 brzóz - drzewa około 10-letnie. Zaraz za lasem po lewej widać malownicze, szybko rozrastające się garażowisko - tam lądują wyłapane ślimory. Bliżej domu, w lewej dolnej części zdjęcia rosną 2 młode sosenki i 3 jodełki - zalążek nowego fragmentu leśnego. Na tyłach działki, za krzakami porzeczek, pod stodołą sąsiada znów 2 sosenki, 5 jodełek, klon, krótko mówiąc kolejna część "lasu". Docelowo drzewa mają porastać lewą i tylną część ogrodu, otaczając środek od północy (lewo) i wschodu (tył) pasem w kształcie litery L.
Obrazek

Spojrzenie w osi ogrodu, w kierunku północnym. Z tyłu widać brązowy blaszak niezwykłej "urody", na który aktualnie puściłem winorośl, ale przed nim rosną już 3 jodełki, które z czasem mam nadzieję go zasłonią.
Obrazek

Spojrzenie w prawo, w kierunku południowym. Widać fragment posesji sąsiada z warzywniakiem i płot graniczny wzdłuż, którego rósł żywopłot z krzaczorów, które niedawno karczowałem. Widać też szpaler złożony z 5 młodych drzewek owocowych, patrząc od najbliższego to jabłonka, morela, grusza, śliwka renkloda i śliwka węgierka.
Obrazek

Teraz widok z poziomu ogrodu na pas leśny (starałem się objąć całą część "starą")
Obrazek

Teraz 3 zdjęcia dokładniejsze. Lewa część "lasu". Oprócz sosen rośnie tu jałowiec pospolity, juka i sosna karłowata Pinus mugo, obok której leży też krowia czacha.
Obrazek

Część środkowa - dwie brzozy i sosny z lewej i prawej tworzą "nawę", gdzie leżą dwa wykarczowane pniaki jabłonek, rosną rododendrony i poziomki.
Obrazek

Część prawa - 3 sosny + brzoza
Obrazek

A to tylna część ogrodu, dopiero zalesiana
Obrazek

Obrazek

W "starej" części lasu rośnie pośród sosen i brzóz 13 rododendronów, azalia, konwalie, poziomki, miniaturowe tulipanki. Zainspirowany przez Muszu kupiłem dziś 2 hosty Golden Tiara, które posadziłem przy pniu jabłoni ;:108.
Obrazek

Na hostach oczywiście się nie skończyło :;230. Kupiłem 2 paprocie ogrodowe.
Jedną taką, chyba języcznik
Obrazek

i drugą taką, pojęcia nie mam co to jest
Obrazek

Tak to ogólnie teraz wygląda
Obrazek

Ale to jeszcze nie wszystko. Kupiłem klona palmowego Atropurpureum i posadziłem na miejscu wyważonego wczoraj pniaka, wszak ogród pustki nie lubi :wink:. Niestety zdjęcia mu nie zrobiłem bo baterie w aparacie padły... Aha, jeszcze pomidory do gruntu posadziłem, nie wiem czy nie za wcześnie...

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Witaj Arkandor :wit :wit , pospacerowałam sobie u Ciebie , piękne leśne założenia ;:224 ;:224 ,ale te hosty , które kupiłeś to nie są niestety Golden Tiara wstaw w wątku hostowym to może Ci podpowiedzą co nabyłeś.
muszu852
1000p
1000p

Post »

Arkandorze niedługo to bedziesz miał Lasek a lasek... a te chosty to żeczywiście nie są Golden Tiara...
powiedziałbym że są to bardziej 'Golden Master'
Gdyż 'Golden Tiara' jest karłową formą hosty a ta na taką nie wygląda ...
Jeżeli miałbym Ci doradzić w Hostach to proponowałbym Ci kupić hosty do miejsc Cienistych, gdyż bedą Ci ładniej rosły odmiany 'Gold' potrzebują więcej światła aby mogły się ładniej wybarwiać ...

Ale hosta na prawdę ładnia i ślicznie się komponuje z całością więc nie ma co się przejmować, gdyż 'Golden Tiara' może rosnąć w Cienistym stanowisku ...

Paprotki bardzo sympatyczne, tylko jakoś nie wiem jak się z nimi obchodzić więc ich nie posiadam u Siebie ...
Jak byś mi mógł coś o nich powiedzieć b. wdzięczny ...

pozdrawiam Michał
muszu852
1000p
1000p

Post »

A te liście dębu to ską masz ?? dożuciłeś z lasu czy jak ?? bo nie widzę u Ciebie takiego okazu drzewa ...
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Tomku :wit Twój ogród wygląda wspaniale . Trawniczek zieleniutki , bez chwastów , przystrzyżony .
Teren równiutki jak na stole , masz trochę koszenia , bo obszar duży, ale widzę że zwęża się ku środkowi - dużo
nasadzonych drzew . Za kilka lat rzeczywiście będziesz miał prawdziwy las pod nosem i na grzyby nie będziesz chodził
daleko.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”