Trawnik po zimie cz. 1
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik po zimie
Dołączyłam do eksperymentu, właśnie dzisiaj biedronkowo nawiozłam trawnik 

Trawnik po zimie. Panie Tadeuszu prosze o pomoc. Ile tego Poliazotu 25% azotu dawac na trawnik po zimie? Jakie ilosci Polimagu S pod drzewka?
Trawnik po zimie. Panie Tadeuszu prosze o pomoc. Ile tego Poliazotu 25% azotu dawac na trawnik po zimie? Jakie ilosci Polimagu S pod drzewka?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj SARAEWO- odpowiedź na Twoje pytanie zamieściłem na moim wątku ogrodowym, na Tym Forum zwracamy się do siebie po imieniu lub nicku, niezależnie od wieku czy zasług dla Forum.
Tadeuszu, ja wiem że może to złe miejsce na to pytanie ale mam wielki problem. Na jesień wsadziłem kilka iglaków (różne gatunki sosn, świerków). Zime przetrwały dzilnie, lecz po wioseenych wielkich wiatrach brązowieją im igły. Można coś na to poradzić?
Tadek ja nie wiem gdzie znalezc Twoja odpowiedz
-
DANPOK, trudno mi ocenić tak na odległość co się dzieje z Twoimi iglakami, patrząc na swoje młode iglaczki ( sadzone w ub. roku), to widzę lekko żółkniejące końcówki igieł. Dotykałem je, chciałem je :wysmykać"- oddzielić od drzewka, lecz mocno się trzymają.
Myślę że to wina drugiej połowy zimowej pogody, przy bezśnieżnej zimie , zamarzła głęboko zima, dość długi okres nie padało, a w tym czasie trochę wiało i to zapewne spowodowało że iglaczki nie mogły normalnie funkcjonować ( pobierać przez korzenie wodę), co spowodowało takie żółkniejąco-brązowe końcówki igieł..
Sprawdzałem też pączki wzrostu, nie zauważyłem ich zasuszeń, zresztą już zauważyłem na swoich iglakach ruch w powiększeniu się śpiących pąków.
Może coś MIREK nam podpowie co za przyczyna takiego stanu rzeczy.
SARAEWO- jednak jak widzę znalazłaś mnie na wątku ogrodowym, dziękuję.
Myślę że to wina drugiej połowy zimowej pogody, przy bezśnieżnej zimie , zamarzła głęboko zima, dość długi okres nie padało, a w tym czasie trochę wiało i to zapewne spowodowało że iglaczki nie mogły normalnie funkcjonować ( pobierać przez korzenie wodę), co spowodowało takie żółkniejąco-brązowe końcówki igieł..
Sprawdzałem też pączki wzrostu, nie zauważyłem ich zasuszeń, zresztą już zauważyłem na swoich iglakach ruch w powiększeniu się śpiących pąków.
Może coś MIREK nam podpowie co za przyczyna takiego stanu rzeczy.
SARAEWO- jednak jak widzę znalazłaś mnie na wątku ogrodowym, dziękuję.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Reniazt i Anna29 nawoziłyście trawnik?reniazt pisze:- za 2,5 kg zapłaciłam 4 zł z groszami.Lamia pisze:Jaka jest cena tego nawozu? Dziękuje
Coś te granulki słabo się rozpuszczają, a opadów sporo było.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
magenta ja rozsypałam dopiero wczoraj, a nie padało niestety. Leżą w trawie i nic się z nimi nie dzieje.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2011, o 13:39
Tadeuszu, korzystając z Twoich rad również nawiozłam swój trawnik nawozem wieloskładnikowym - NPK(MgS) 5-10-20(7-9) + Mocznik granulowany N46 (46% azotu). I o ile ten drugi natychmiast się rozpuścił i nie ma po nim śladu to wieloskładnikowy mimo ostatnio dość częstych opadów ciągle pozostaje w trawce . Nie wiem czy to normalne, czy może jakiś przeterminowany nawóz nabyłam...tadeusz48 pisze:Witaj RAFAKO, ja na swój trawnik co roku stosuję polifoski i polimagi- to jest nawozy wieloskładnikowe o długotrwałym działaniu. Nawozy ( raczej wiosną polifoski) stosuję na trawnik kiedy tylko mam możliwość wejść na trawnik, to jest kiedy tylko zginie śnieg i trochę trochę podeschnie trawnik. Wczoraj korzystając z ładnej pogody wysiałem polifoskę 8 na trawnik. Nawóz ten zaczyna działać po około 5-6 tygodniach, a więc trzeba go wysiać jak najwcześniej by w maju już ładnie wyglądał trawnik.
Jako że stosowane nawozy wieloskładnikowe mają mało azotu to uzupełniająco stosuję nawozy posiadające dużo azotu,( mocznik ) a w tym roku saletrzak. Z tym nawozem uzupełniającym nie śpieszę się , planuję go rozrzucić jak się pogoda poprawi( koniec marca, początek kwietnia).

-
Nawozy wieloskładnikowe, dość długo się rozpuszczają, mimo wiosennej wilgotnej gleby i pogody , u mnie w ogrodzie, jeszcze nawet po trzech tygodniach widać nierozpuszczone granulki. Nawozy azotowe, zawarte w moczniku, szybciej się rozpuszczają , ale ich działanie jest również rozłożone w czasie, nie w tak długim jak z nawozów wieloskładnikowych, ale też długo działają.
Tego typu nawozy nie mają terminów przydatności , nie mając wilgoci mogą leżeć długo w składowaniu.
Tego typu nawozy nie mają terminów przydatności , nie mając wilgoci mogą leżeć długo w składowaniu.
Witam serdecznie
Po zimie walczylem z plesnia posniegowa. Wyczesalem wszystko idealnie.
8 wiader ubitego sianka z 40m2 trawnika.
Tydzien temu wysypalem FLOROVIT. Duzo podlalem + 2dni deszczu. Teraz na trawie pojawily
sie biale koncowki, tak jakby byly zamoczone w farbie. Po zgnieceniu robi sie proszek tak jak
przy suchej farbie.
Co to jest??? Za duzo nawozu?
Pozdrawiam

Po zimie walczylem z plesnia posniegowa. Wyczesalem wszystko idealnie.
8 wiader ubitego sianka z 40m2 trawnika.
Tydzien temu wysypalem FLOROVIT. Duzo podlalem + 2dni deszczu. Teraz na trawie pojawily
sie biale koncowki, tak jakby byly zamoczone w farbie. Po zgnieceniu robi sie proszek tak jak
przy suchej farbie.
Co to jest??? Za duzo nawozu?
Pozdrawiam

POMOCY-CZY KTOS MI ODPOWIE na post powyzej????
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
A ile dałeś tego nawozu i czy na całym trawniku równomiernie następuje to zjawisko?