PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie pomimo przyjaznej aury, ptaszki każdego dnia stołują się u mnie na działce zajadając się słonecznikiem. Zauważyłem, jak tylko się pojawię przy karmniku aby im podsypać świeża porcję , pojawiają się stadkiem niewiadomo skąd. Tak się już przyzwyczaiły do mojej osoby. Cieszy mnie niezmiernie ta ich przyjaźń i zaufanie do mojej osoby.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No co Ty, Goni@k? U mnie też rzadko się pojawiają, bo po podwórku nieustannie buszują koty. Może masz też kota? A może przychodzi do Ciebie w odwiedziny jakiś kot?
Ja właśnie kombinuję, zeby wsadzić w ziemię długą metalową rurę i na jej szczycie ulokować coś w rodzaju karmnika. To jedyny sposób, zeby koty do niego się nie dostały. Nie wiem tylko, czy ptaki się zdecydują z niego korzystać?
Ja właśnie kombinuję, zeby wsadzić w ziemię długą metalową rurę i na jej szczycie ulokować coś w rodzaju karmnika. To jedyny sposób, zeby koty do niego się nie dostały. Nie wiem tylko, czy ptaki się zdecydują z niego korzystać?
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Absolutnie tak nie myślę. Po prostu jeszcze sobie znakomicie u Ciebie radzą, aby poszukiwać pożywienia w otoczeniu ludzi. Jak tylko zrobi się zimniej na pewno znajdą Twoje karmniki. Moje wiszą cały sezon i widziałem często jak nawet latem ptaki zaglądały do nich. Znają ich położenie dlatego też nawet pomimo ciepłej pogody przylatują. Najciekawsze jest to, że wydaje mi się jakby na mnie oczekiwały w ukryciu. Kiedy tylko pojawiam się zaraz są i skrzydlaci goście. Naprawdę to bardzo miły widok.

Pozdrawiam - Jarek

Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Erazm pisze:Czym dokarmiasz ptaszki Jarku w tych karmnikach? U mnie na razie wisi tylko słoninka, ale jest jak widzialem dziś duże zainteresowanie nią ...
Erazmie na razie tylko słonecznik. Jak przyjdą mrozy do tych wykonanych z pieńka będę wciskał smalec z nasionami. Na razie wiszą puste.
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Erazmie oleiste- len, konopie, proso. Co tylko dostanę w sklepach lub od znajomych hodowców. A jeśli nie mam to sam smalec. Również ptaki chętnie zjadają. Nie grymaszą, ze brak w nim ziarenek. Słonecznik zawsze mają oddzielnie w karmnikach.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Erazmie widzę, że dbasz nie tylko aby ptaszki nie były głodne. Widzę, też że dbasz o młode pokolenia skrzydlatych przyjaciół. Czy te budki lęgowe masz co roku zasiedlone i jakie tam się ptaszki gnieżdżą?