Pigwowiec owocowanie
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pigwowiec owocowanie
Trzeba dawać dużo cukru, ja coraz mieszam i bełtam słoikiem no i trzymać w lodówce,postoi nawet miesiąc. Jak większa ilość to ja wekuję słoiki i do piwnicy.
Owoce dodaję do ciast, smakuje jak z jabłkiem, np.keks.
Owoce dodaję do ciast, smakuje jak z jabłkiem, np.keks.
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to możliwe, żeby pigwowiec owocował co drugi rok? W zeszłym roku zebrałam z jednego krzaczka ponad 2kg owoców, a teraz owoców jak na lekarstwo 

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Jeśli będzie tak robić regularnie to pewnie możliwe - tym bardziej z pestki czyli nie odmianowy. Ale może to być jednorazowy problem np. z zapylaniem czy mrozem.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne gruchy.
Czy wycinasz nadmiar pędów w okresie wegetacyjnym ?
Dosadziłem osiem japońskich i mieszańców NN oraz Cido. Zadziwiają duże różnice we wzroście. Połowa odmian rośnie kulturalnie skupiając się na owocowaniu (np. Cido). Druga połowa wypuszcza coraz nowe pędy, przez co mocno zagęszcza się.
Czy wycinasz nadmiar pędów w okresie wegetacyjnym ?
Dosadziłem osiem japońskich i mieszańców NN oraz Cido. Zadziwiają duże różnice we wzroście. Połowa odmian rośnie kulturalnie skupiając się na owocowaniu (np. Cido). Druga połowa wypuszcza coraz nowe pędy, przez co mocno zagęszcza się.
-
To młode krzewy w dodatku wszystkie szczepione na pigwie stąd na razie nie ma nadmiaru pędów. Wycinam jedynie gałązki, które wystają na alejkę a pędy podwiązuję do tyczek bo część się pokłada. Niestety Cido w moich warunkach się nie sprawdził i już powędrował do dobrych ludzi. Tamara (2 krzewy rosnące przy głównej alei) owocuje rewelacyjnie ale pozostałe 3 krzewy owocują słabo. Mam problem z nornicami i kretem a na niektórych krzewach widać objawy niedoboru pewnie Fe.
-
-
- 500p
Mam pigwowiec pośredni Fire Dance, ale jestem trochę niezadowolony z pokroju i wielkości owoców..
przemek1136 widzę, że stosujesz podpory? Mam wrażenie, że czegoś takiego potrzebuje mój pigwowiec, którego większość owoców leży na ziemi.
P.S.
Chyba już pora dokupić coś innego. Jakie odmiany obecnie polecacie?
Nie chodzi o wygląd, tylko o plenność i smak. Wielkość owoców tez ma znaczenie, bo im większe tym chyba łatwiej wykroić gniazda nasienne?
przemek1136 widzę, że stosujesz podpory? Mam wrażenie, że czegoś takiego potrzebuje mój pigwowiec, którego większość owoców leży na ziemi.
P.S.
Chyba już pora dokupić coś innego. Jakie odmiany obecnie polecacie?
Nie chodzi o wygląd, tylko o plenność i smak. Wielkość owoców tez ma znaczenie, bo im większe tym chyba łatwiej wykroić gniazda nasienne?
-
U mnie z odmian owocowych nie sprawdziły się Cido oraz Nina. Maksym i Gold Calif spisują się bardzo dobrze natomiast rewelacyjnie wypada odmiana Tamara. W X 2022 r posadziłem 5 krzewów Northern Lemon więc dopiero wchodzą w okres owocowania ale owoce wyglądają obiecująco. Polecane 4 odmiany mają bardzo duże, aromatyczne owoce i pozbawione są komórek kamiennych. Owocują też bardzo wcześnie bo już w VIII i we IX. Pędy Tamary pod wpływem owoców wyginają się. Dodam, że wszystkie aktualnie rosnące u mnie odmiany są szczepione na pigwie.
-
- 500p
A gdzie to można kupić? Bo zajrzałem do kilku sklepów w internecie i nic nie piszą o tym, że jest szczepione i na jakiej podkładce.
Ta odmiana Cido szczególnie mnie zaciekawiła, ze względu na brak kolców.
Ta odmiana Cido szczególnie mnie zaciekawiła, ze względu na brak kolców.
-
-
-
- 500p
A konkretnie co tam tej Cido nie pasowało? Bo strasznie mnie korci jej bezkolcowość.
-
A mi coś masowo wyżera wnętrza owoców...