Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Aniu, ja też będę sadzić wyłącznie z doniczki. Twoje są wspaniałe, mają już piękne owoce. U mnie rosną dość ładnie, ale jeszcze nie śni się o owocach.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne dyńki. U mnie póki co kwiaty, i chyba będe je musiała pozapylać ręcznie bo po pszczołach ani śladu.. Moje rosną bardzo nierównomiernie, największy krzak zrobiła hokkaido a reszta rośnie dość dziwnie, stoi w miejscu albo jest skarlała, a podłoże maja takie same, także nie wiem na czym to polega..
Zielona_Ania, a jakie masz dynie?
Loeb, może teraz szybko ruszą, jak u mnie ruszyły jakiś czas temu i szybko zarosły mi całe grządki.
Jestem bardzo ciekawa smaku moich dyń, do tej pory znałam smak tylko kilku. W przyszłym roku pewnie będą szukała jeszcze innych odmian, bo dynie są u nas jednym z ważniejszych warzyw.
Loeb, może teraz szybko ruszą, jak u mnie ruszyły jakiś czas temu i szybko zarosły mi całe grządki.
Jestem bardzo ciekawa smaku moich dyń, do tej pory znałam smak tylko kilku. W przyszłym roku pewnie będą szukała jeszcze innych odmian, bo dynie są u nas jednym z ważniejszych warzyw.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Aniu , super dynie
! U mnie na razie pare jest zawiązanych na Hokkaido , zaczął kwitnąć Butternut , i za kilka dni zakwitnie Marina di Chioggia... A na Muscade de Provense widać mikroskopijne kwiatki na wierzchołkach pędów , czyli w dobrym tempie gdzieś za 7 dni może zakwitnie - troche to wydaje mi sie późno , to jest dość duża i późna odmiana , podobno . Teraz widze ,że za dynie należy sie wcześnie brać , ok.10 kwietnia - wysiew do doniczek ... Ja troche późno siałem , a i sadzenie do gruntu sie opóźniało przez chłody i deszcze . Pogoda zawsze będzie płatać figle , więc nie zaszkodzi mieć jakiś zapas czasu .. Bo jak widze to uprawa wielu roślin w naszym klimacie to nic innego jak wyścig z czasem - okres wegetacji jest jednak bardzo krótki . Ale co tam , bądźmy dobrej myśli - tu i teraz żyjemy , i trzeba sie dostosować. Da sie rade ! 

- Zielona_Ania
Aniu, uchowała się jedna Melonowa Żółta z siewu do gruntu, a dosadziłam kilka sztuk odmiany Jack of All Trades. Miejsca mam niedużo, zrobiłam z konieczności podniesioną grzędę, częściowo wypełniłam ją darnią do kompostowania, jak się dynie dobiorą do tej warstwy to chyba im się spodoba. Wyłożyłam wierzch czarną włókniną, żeby nie wysychało za szybko.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
Pierwszy raz uprawiam dynie i chciałbym zapytań 'doświadczonych' o kilka rzeczy.
Moja dynia ma już ok. 1m (mowa o głównym pędzie), ale nadal nie ma owoców. Kwitnie, ale owoców brak. Kwiaty trzeba zapylać, czy sama sobie poradzi? Proszę o poradę, kiedy i jak zapylać, oraz kiedy dynia zawiązuje owoce.
Moja dynia ma już ok. 1m (mowa o głównym pędzie), ale nadal nie ma owoców. Kwitnie, ale owoców brak. Kwiaty trzeba zapylać, czy sama sobie poradzi? Proszę o poradę, kiedy i jak zapylać, oraz kiedy dynia zawiązuje owoce.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Kilka dni temu na dyni Muscade de Provence zauważyłem brązowe , zasychające plamki na liściach .. pomyślałem ,że to od jakiegoś otarcia i po prostu miejsce skaleczone zasycha .. ale dziś widze dużo więcej tych plam, zatem coś tu nie tak
. Oglądam spodnią strone liści - a tam piękny bialo-szary nalot : MĄCZNIAK RZEKOMY jak tralala. Tak mnie to zeźliło , bo odmiana ani sie spieszy do owocowania , a za to pierwsza chorobe łapie
! Na pozostalych odmianach też pojedyńcze plamki można dostrzec ... Zaczekałem do wieczora , bo taki skwar , i oprysk uczynilem konkretny : mikstura Amistar + Sandofan Manco . Bo żeby byla jasność : nie pozwole grzybom zjeść moich dyń , sprawy zaszly zbyt daleko :mają być plony i to obfite , innej opcji nie ma
! P.S . Na ogórkach i melonach też już jest mączniak .

- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
A oto część moich dyni które posadziłem na czarnej włókninie 
Rewelacja, w przyszłym roku wszystkie na włókninie będę sadził
Krzaki dwa/trzy razy większe niż te posadzone bez włókniny, a siane i sadzone w jednym czasie..

A to odmiana Ambar:

A to odmiana Karowita:

Fotki będę dołączał wraz ze wzrostem, porównanie cech po zbiorach

Rewelacja, w przyszłym roku wszystkie na włókninie będę sadził

Krzaki dwa/trzy razy większe niż te posadzone bez włókniny, a siane i sadzone w jednym czasie..

A to odmiana Ambar:

A to odmiana Karowita:

Fotki będę dołączał wraz ze wzrostem, porównanie cech po zbiorach

- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Hm, coś jest nie tak z twoją dynią. U mnie dosyć szybko zawsze zawiązują owoce, czasem jeszcze zanim wypuszczą pęd już mam zawiązek.stanley1 pisze:Pierwszy raz uprawiam dynie i chciałbym zapytań 'doświadczonych' o kilka rzeczy.
Pewnie coś nie tak z zapylaniem, może spróbuj sam? Albo zawiązki opadają z krzaka.
Odnośnie zapylania ręcznego to tutaj masz link:
http://pumpkin.pl/content/R-czne-zapylanie
Stanley, ja nie zapylam dyni, ale jeśli są kwiaty i męskie i żeńskie, to możesz zapylać. U mnie w ubiegłym roku na dyni melonowej pierwszy owoc pojawił się, gdy pędy miały po kilka metrów, na innych jest tak, że owoce są wtedy, gdy roślina się rozrośnie i ma przynajmniej 1 m, a zwykle więcej.
Pamiętam, że kiedyś czytałam, że jeśli dynia słabo kwitnie i nie zawiązuje owoców, to może mieć słabą ziemię. Dynie są bardzo żarłoczne i gleba powinna być zasobna w składniki odżywcze.
Pamiętam, że kiedyś czytałam, że jeśli dynia słabo kwitnie i nie zawiązuje owoców, to może mieć słabą ziemię. Dynie są bardzo żarłoczne i gleba powinna być zasobna w składniki odżywcze.
- Zielona_Ania
Aniu, to mnie też pocieszyłaś, bo melonowa puściła ładne pędy, ale do kilku metrów to jeszcze brakuje, więc i na owoce przyjdzie czekać.
Aniu, może w tym roku będzie lepiej
, jak u mnie. Owoc pojawił się szybciej niż rok temu i teraz ma ok. 4 kg.

- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
spytam dla pewności - dynie, cukinie i patison mogą spokojnie zapylać się nawzajem, bez negatywnych konsekwencji dla wielkości owoców? Z góry uprzedzę, że nie mam zamiaru zbierać nasion, chodzi mi tylko o rozwój owoców.
Jankiel, u mnie wszystko rośnie obok siebie, nie ma to wpływu na rozwój owoców.
Aniu,pięknie pięknie
Jestem na urlopie i dorwałam neta wiec od razu wskoczyłam zobaczyć co na forum
Jak wrócę to wkleję kilka zdjęc.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i upalnie
Kasia

Jestem na urlopie i dorwałam neta wiec od razu wskoczyłam zobaczyć co na forum

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i upalnie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)