Ananas - jak ukorzenić pióropusz?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wystawiasz je na deszczyk czy podlewasz "normalną" wodą ? Czym dokarmiasz i jak często ?
Bo ładne są (tfu, tfu).
Bo ładne są (tfu, tfu).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Janusz,
muszę Ci powiedzieć, to co już wielokrotnie mówiłam w dziale storczykowym - rośliny traktuję troszkę po macoszemu, zwłaszcza w ostatnim czasie, kiedy to mam kompletny brak czasu .. Ale tak poważnie, to podlewam normalną wodą (często odstałą), od czasu do czasu dodaję nawozu (do roślin zielonych - pewnie zaraz mi sie oberwie od Przema ;)) i po prostu sobie rośnie. Nie zauważyłam, aby końcówki liści schły bądź zółkły, wręcz przeciwnie, są sztywne i ostre .. po prostu mój czar tak na nie działa ;) żartuję oczywiście.
muszę Ci powiedzieć, to co już wielokrotnie mówiłam w dziale storczykowym - rośliny traktuję troszkę po macoszemu, zwłaszcza w ostatnim czasie, kiedy to mam kompletny brak czasu .. Ale tak poważnie, to podlewam normalną wodą (często odstałą), od czasu do czasu dodaję nawozu (do roślin zielonych - pewnie zaraz mi sie oberwie od Przema ;)) i po prostu sobie rośnie. Nie zauważyłam, aby końcówki liści schły bądź zółkły, wręcz przeciwnie, są sztywne i ostre .. po prostu mój czar tak na nie działa ;) żartuję oczywiście.
- karpek
Wiem, rozumiem i podziwiam. Masz po prostu to COŚ. Też staram się TO mieć. Właściwie to nawet mi wychodzi (tak mówią inni). Gorąco pozdrawiam.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Ten mój trzeci (z 3) ma już 1-centymetrowe korzonki i praktycznie nadaje się już do ziemi, do doniczki. Z 2 pozostałych jeden wypuszcza nowe liście, jak wkładałem do ziemi miał korzonki ok. 1,5 cm, ten drugi jakby stanął ale nie więdnie (korzonki miał krótsze, centymetrowe).
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Podobnie jak ten temat zobacz effo ananas ukorzenianie 

- karpek
Rozumiem, że nie ma korzeni ? To pewnie te rozetki wybiły tzw. "siłą wzrostu". Do kwaśnego torfu go nie wkładaj ! Już lepszy będzie nie-kwaśny substrat torfowy (2/3) z piaskiem (1/3). Powodzenia.Położyłam do obeschnięcia odciętego ananasa i po tygodniu wypuścił 3 boczne rozetki,teraz chyba czas mu dac szansę aby się ukorzenił i wysadzic go do mieszanki torfu z piaskiem?
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 maja 2008, o 12:46
- Kontakt:
Załączam Zdjecie Aananasa Z korzonkami
zdziwilo mnie bo kupywalem ananasa byl caly zielony zaciekawilo mnie podejrzalem pod liscie szukajac korzonkow znlzlem jednego jak obciolem bylo ich mnustwo i oto zdjecie ich
ale mam maly problemmik od srodka rozety zaczyna sie pokazywac brązowy kolor i nieiwme czy przyjmnie sie