Ananas - jak ukorzenić pióropusz?

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wystawiasz je na deszczyk czy podlewasz "normalną" wodą ? Czym dokarmiasz i jak często ?
Bo ładne są (tfu, tfu).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Janusz,

muszę Ci powiedzieć, to co już wielokrotnie mówiłam w dziale storczykowym - rośliny traktuję troszkę po macoszemu, zwłaszcza w ostatnim czasie, kiedy to mam kompletny brak czasu .. Ale tak poważnie, to podlewam normalną wodą (często odstałą), od czasu do czasu dodaję nawozu (do roślin zielonych - pewnie zaraz mi sie oberwie od Przema ;)) i po prostu sobie rośnie. Nie zauważyłam, aby końcówki liści schły bądź zółkły, wręcz przeciwnie, są sztywne i ostre .. po prostu mój czar tak na nie działa ;) żartuję oczywiście.
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, rozumiem i podziwiam. Masz po prostu to COŚ. Też staram się TO mieć. Właściwie to nawet mi wychodzi (tak mówią inni). Gorąco pozdrawiam.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Lucynko, Twoje ananasy przepiękne. Mój ostatnio jakoś przyblakł, zmieniłam mu miejsce pobytu i chyba potraktuję go nawozami do roślin o zielonych liściach :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Hm, a mnie się do tej pory nie udało, choć próbowałam kilka razy. Zrobię jeszcze jedną próbę!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten mój trzeci (z 3) ma już 1-centymetrowe korzonki i praktycznie nadaje się już do ziemi, do doniczki. Z 2 pozostałych jeden wypuszcza nowe liście, jak wkładałem do ziemi miał korzonki ok. 1,5 cm, ten drugi jakby stanął ale nie więdnie (korzonki miał krótsze, centymetrowe).
Pozdrawiam - Janusz K.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Mój ananas już się przyjął, ma nowe "serduszko". Stoi teraz na oknie południowym razem ze storczykami (chyba lubi ich sąsiedztwo :lol: )
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Przystąpiłam dziś do hodowania ananasa. Rozpoczęłam od zakupu dorodnego okazu i po odkrojeniu pióropusza - pożarłam. Pióropusz odarłam do ok. 3 cm wysokości z liści i odłożyłam na 3 dni do suszenia.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też się przyłączam do grona, wczoraj posadziłam mojego ananasa do ziemi po uprzednim jego wysuszeniu. Oby się przyjął. Liście ma dość bardzo zasuszone, bo takiego go dostałam, ale mam nadzieję, że to w niczym nie przeszkadza i że puści nowe listki, byle się przyjął w ziemii ;)
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popatrzcie znalazłam coś takiego Obrazuje to dokładnie jak należy ukorzenić odciętą część ananasa :D
Pozdrawiam Ewa
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podobnie jak ten temat zobacz effo ananas ukorzenianie :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie widziałam tego wątku, dzięki Przemo. Jak jest tak zobrazowane to o wiele łatwiej.
Jak na razie moja pierwsza próba się nie powiodła bo jednak pióropusz był za bardzo obeschnięty, ale od wczoraj suszę następnego. Tym razem powinno się udać mam nadzieję, bo wygląda na zdrowy i mocny :D
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Położyłam do obeschnięcia odciętego ananasa i po tygodniu wypuścił 3 boczne rozetki,teraz chyba czas mu dac szansę aby się ukorzenił i wysadzic go do mieszanki torfu z piaskiem? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Położyłam do obeschnięcia odciętego ananasa i po tygodniu wypuścił 3 boczne rozetki,teraz chyba czas mu dac szansę aby się ukorzenił i wysadzic go do mieszanki torfu z piaskiem?
Rozumiem, że nie ma korzeni ? To pewnie te rozetki wybiły tzw. "siłą wzrostu". Do kwaśnego torfu go nie wkładaj ! Już lepszy będzie nie-kwaśny substrat torfowy (2/3) z piaskiem (1/3). Powodzenia.
Pozdrawiam - Janusz K.
Musa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2008, o 12:46
Kontakt:

Post »

Załączam Zdjecie Aananasa Z korzonkami :) zdziwilo mnie bo kupywalem ananasa byl caly zielony zaciekawilo mnie podejrzalem pod liscie szukajac korzonkow znlzlem jednego jak obciolem bylo ich mnustwo i oto zdjecie ich :D ale mam maly problemmik od srodka rozety zaczyna sie pokazywac brązowy kolor i nieiwme czy przyjmnie sie :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”