Żurawka - identyfikacja, dyskusje cz.1
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Jakie to żurawki?
Proszę o pomoc w rozpoznaniu żurawek:
1.

fotka z ubiegłego roku:

2.

3.
druga fotka :

4.

5.

6.

7.

8.

9.

1.

fotka z ubiegłego roku:

2.

3.

druga fotka :

4.

5.

6.

7.

8.

9.

- pyzia
- 200p
- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piter duży "szacun" dla Twojej kolekcji żurawek. A ja bardzo chciałabym je zobaczyć w większej perspektywie - na tle innych roślin. Czy mógłbyś zrobić to dla mnie?
I pytanie do wszystkich - kupiłam sadzonki, które maja po 6-8 liści. Jak szybko one rosną? Czy za rok to już będzie 12-16 liści? A co z kwitnieniem?
pozdrawiam pyzia
I pytanie do wszystkich - kupiłam sadzonki, które maja po 6-8 liści. Jak szybko one rosną? Czy za rok to już będzie 12-16 liści? A co z kwitnieniem?
pozdrawiam pyzia
Spora część moich żurawek to maluchy, na razie. Do podziału są i w najbliższym czasie będą te częściej spotykane, a co za tym idzie wcześniej kupione i starsze. Na ciekawsze odmiany trzeba będzie poczekać do wiosny - wtedy na pewno się chętnie wymienię. 
Pyzia - poszukam fotek z rabatek żurawkowych, a jak nie będzie żadnych fajnych to porobię następnym razem. Generalnie żurawki rozrastają się szybko i raczej bez kapryszenia, chociaż niektóre potrafią po prostu wziąć i kitnąć (omalże z dnia na dzień) bez większego powodu. Tak jest z 'Key Lime Pie' czy 'Ginger Ale', które są piękne ale kapryśne.

Pyzia - poszukam fotek z rabatek żurawkowych, a jak nie będzie żadnych fajnych to porobię następnym razem. Generalnie żurawki rozrastają się szybko i raczej bez kapryszenia, chociaż niektóre potrafią po prostu wziąć i kitnąć (omalże z dnia na dzień) bez większego powodu. Tak jest z 'Key Lime Pie' czy 'Ginger Ale', które są piękne ale kapryśne.
-
-
-
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Chciałam pokazać swoją kolekcję żurawek i przy okazji poprosić znawców o zidentyfikowanie ich.
Bardzo mi się podobają i zamierzam powiększyć kolekcję. Nie znając nazw tych które mam jest to trudne. Gdy pójdę do ogrodniczego i widzę żurawki do sprzedania, to wydaje mi się że wszystkie już mam.
1.

2.

3.

4.

5. ta jest bardzo malutka

6.

7.

8.

9.

10.

11. wydaje mi się podobna do nr 4

Bardzo mi się podobają i zamierzam powiększyć kolekcję. Nie znając nazw tych które mam jest to trudne. Gdy pójdę do ogrodniczego i widzę żurawki do sprzedania, to wydaje mi się że wszystkie już mam.
1.

2.

3.

4.

5. ta jest bardzo malutka

6.

7.

8.

9.

10.

11. wydaje mi się podobna do nr 4

- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Heuhera 'Chocolate ruffles'
2, 3. Heuhera 'Cascade Dawn' lub 'Plum Pudding' (przydatne byłyby kwiaty)
aczkolwiek to tylko domysły :/
2, 3. Heuhera 'Cascade Dawn' lub 'Plum Pudding' (przydatne byłyby kwiaty)
aczkolwiek to tylko domysły :/
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek