Witajcie !
Aguś
widzę, żę grono fanek głogu rośnie ;) bardzo mi miło
Tak, tamta fota jest z 2008, przez rok sporo podrósł, ale nie jest jeszcze tak gęsty, jak bym chciała.
Wypuszcza długie pędy i dopiero w następnych latach rosną boczne .
Jest zaszczepiony na wys. ok 120cm.
Teraz na all. widziałam u kogoś szczepione nad ziemią, na krzew - też fajnie
Na drzewkach na pewno są wisienki (czereśni chyba nie zdążyłam sfotografować, tak szybko objedli

)
To małe niskopienne to North Star a duża była szczepiona przez mojego tatę, niewiadomego pochodzenia.
Obie bardzo dobre. Pierwsza jest wcześniejsza i dość słodka i najważniejsze, bardzo zdrowa!
Naparstnice nie co roku dobrze rosną. Po zasianiu musi być wilgotna jesień aby urosły, jak jest susza to ...rybka
Czasem pokazują się w najmniej oczekiwanych miejscach

w słońcu, wbrew wszelkim zasadom . Np. ta przy wisience.
Z powojnikami też różnie, nie wszędzie chcą rosnąć, kilka zamarło (uwiąd), kilka tylko wegetuje, ale np. włoskie i Gipsy Queen oraz Jan Pawel II są bezproblemowe. I jeszcze Generał Sikorski. W tamtym roku pierwszy raz eksperymentowałam z sadzonkowaniem

zobaczymy... Ostatnio wyczytałam, że nie lubią obornika blisko korzeni, tylko w promieniu ok. 1m i sporo wapna w glebie. Jak masz wapienną glebę to będą rosły !

A jakiego posadziłaś?
Halinko
dziękuję
jeśli masz dziki, to prawdopodobnie białe kwiaty, za to dużo owocków.
Mój ma pełne kwiaty i słabo owocuje, a te kilka kuleczek zawsze zjedzą ptaki .
Dziękuję za ten piękny zakatek z piwonią!

Magiczne miejsce!
Dominiko
witaj! dzięki za miłe słowa
o głogu- patrz wyżej

duży ognik jest jeden,a dwa małe, których jeszcze prawie nie widać z daleka

czekam az ruszą w górę.
Winogrona bezpestkowe mam białe, drobnne ale b. słodkie, wczesne, ale nazwa była pomylona i nie wiem co to.
Niestety w tym roku wszystkie owoce b. chorowały i opadły,

Z przymrozkami też czasem jest problem, ale generalnie to biegun polskiego ciepła
Muszę teraz kończyć, odezwę się po południu. Pa!