Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_P-42

Post »

Jolu, mam prośbę, objaśnij mi ten kalendarz .Jeśli nie chcesz zaśmiecać swojego wątku, wklej i napisz kilka słów u mnie. Czeka mnie sporo prac ogrodniczych a chcę, aby przyniosły efekty. :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, gratuluję świetnych zakupów :) Podobają mi się kaliny, bo asperę już mam :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MAJU ,pochwal się co kupiłaś .
AGNIESZKO ,humorek już wporzo ,ale na zakupy znów mnie ciągnie .
IGIEŁKO ,nie jest źle .Damy sobie radę z tymi naszymi kochanymi M .
IRENKO ,po takich zakupach każdemu by się humorek poprawił .
MARIO ,chyba wszystkie tak mamy .
STASIU ,ja nie mówię ,że jestem za stara na prawko ,ja po prostu nie jestem stworzona ,aby prowadzić samochód .Wszyscy nie mogą być kierowcami .Wolę jeździć jako pasażer ,chociaż gdyby mogła jeździć za kierownicą ,..nie wiem czy by wytrzymała to moja kieszeń .Ciągle jeździła bym do szkółek lub sklepów ogrodniczych .
Co do kalendarza ,to staram się go przestrzegać wted, gdy jest pełnia lub nów i zakazane są wszelkie prace w ogrodzie .Co do innych zaleceń ,to traktuję je troszkę z przymrużeniem oka .
POLA-dla ciebie i innych troszkę objaśnień .
Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów wykonywania przetworów zwłaszcza z roślin, ziół liściowych i owocowych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek będzie najlepszy czas do wykonania siewów roślin na zielony nawóz m.in. facelii, gorczycy, rzepaku.
Teraz możemy pozyskiwać nasiona różnych roślin, w tym traw i kwiatów, siejemy fasolę szparagową, sadzimy sałatę, kalarepę, kalafiory na zbiór jesienny. W dniach oznaczonych nasionem warto siać do gruntu letnie odmiany szpinaku, kwiatów dwuletnich m.in. malw, naparstnic, niezapominajek, bratków albo przepikowywać ich małe siewki na rabaty.
Wtedy również dzielimy rojniki, rozchodniki, floksy skalne oraz inne rośliny oraz przygotowujemy sadzonki pędowe z krzewów liściastych m.in. pięciorników, tawuł, forsycji., także róż., kwiatów balkonowych i ziół m.in. lawendy.
W dniach oznaczonych słoikami, najlepiej wykonywać przetwory z pozyskiwanych ziół, warzyw, owoców m.in. ogórków, cukinii, pomidorów, wiśni, malin, porzeczek, jabłek. Zbiory ziół i warzyw liściowych przeprowadzać najlepiej rankiem po obeschnięciu rosy, owoców po południu.
Najlepiej wstrzymać się od wszelkich prac od 4 -7 sierpnia .

Przepraszam za nie najlepszą fotkę kalendarza ,ale w necie jakoś zaprzestali zamieszczania kalendarza .Zrobiłam fotkę z telewizora.
Obrazek
MONIKO ,dziękuje
x_P-42

Post »

Jolu, bardzo dziękuję - jak widzisz zaraz po Twoim poście zjawiłam się u Ciebie, bo czekałam niecierpliwie. Teraz sobie to wszystko "przetrawię" a między 4 a 7.08 będę polegiwać wśród pachnących kwiatów :lol: .Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jolu, już się pochwaliłam, widziałaś prawda. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jolu piękny kolor ma ta Twoja żurawka ;:109 W tym sezonie właśnie na nie jestem chora :!:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Jolciu, ja przecież nie uważam Cię za "starą" gdzieżbym śmiała, i do tego ja mam swoje latka, a wcale nie myslę, żem stara. Straszna pomyłka zaszła. Może ja źle napisałam, może Ty mnie źle zrozumiałaś. Mam tylko nadzieję, że to nie wpłynie na naszą ogrodniczą korespondencję, pozdrawiam i przepraszam, stasia ;:79
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

POLU ,cieszę się ,że mogłam pomóc .Oj masz tego sadzenia ,masz.Dobrze ,że panowie z łopatami pomagają . :wink:
MAJECZKO ,widziałam ,widziałam :shock: Czy te żurawki kupiłaś gdzieś wysyłkowo ,czy u siebie . :?:
IDUŚ ,na żurawki nie tylko ty zachorowałaś .Połowa forum złapało to choróbsko . :wink:
STASIU ,gdzieś bym śmiała się obrazić . :wink: Wiem ,że to wszystko tak troszkę żartobliwie .Nie zawsze słowo pisane, wyraża to co chcemy powiedzieć .Też się czuję młoda duchem ,tylko niekiedy jak spojrzę na fotkę lub w lustro ,to się troszkę zdziwię ,czy to ja ,czy nie . :wink: :lol: :lol: :lol: Nie musisz przepraszać .Bardzo dobrze cię zrozumiałam ,ale może nie potrafiłam tego wyrazić słowami .Po prostu nie nadaję się na kierowcę i tyle. :(
Zakwitły kolejne lilie .

Obrazek
Obrazek
CHICAGO PETTICOATS,wciąż kwitnie .
Obrazek
Rozwary białe o pojedyńczych i półpełnych kwiatach .
Obrazek
Obrazek
DATURY -żółta i różowa ,a biała coś się ociąga . :?
Obrazek
Obrazek
LOBELIE bylinowe -niebieska i czerwona .
Obrazek
Obrazek
Sadziec plamisty ATROPURPUREUM .
Obrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Moja Droga, wielkie dzięki !!!
Kamień spadł mi z serca. Pozdrawiam, pa stasia ;:114 ;:114 ;:114
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, lilie i rozwary przepiękne :!: :D
Jolu czy znasz nazwę tej białej lili :?: Teraz rozwinęła mi się bardzo podobna a razem z innmi (takimi kropkowanymi) ,kupiłam je pod jedną nazwą :roll: ........teraz z ciekawości dociekam czy Syberia to którakolwiek z nich :evil:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

STASIENKO ,wszystko jest OK
Cynthia pisze:Jolu, lilie i rozwary przepiękne :!: :D
Jolu czy znasz nazwę tej białej lili :?: Teraz rozwinęła mi się bardzo podobna a razem z innmi (takimi kropkowanymi) ,kupiłam je pod jedną nazwą :roll: ........teraz z ciekawości dociekam czy Syberia to którakolwiek z nich :evil:
Niestety nie znam nazwy tej białej ,ani nakrapianej lilijki .Znaczniki gdzieś się zapodziały,ach te moje koty . :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu masz tak pięknie kolorowo w ogródku, u mnie zielono :roll: Cudowne lilie :D a liliowiec bajeczny- liliowce mnie dosłownie opanowały 8) :lol:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jola, żurawki kupiłam za Poznaniem. Piękne masz lilie i rozwary :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNIESZKO ,wygląda na to że musisz zaszaleć liliowcowo i nie tylko . :wink:
MAJECZKO ,mam nadzieję ,że gdzieś trafię takie piękne żurawki .Już mam zrobioną listę odmian ,jakie bym chciała .Jak tylko trafię ,to na pewno kupię . :wink:
Mój busz i nie tylko .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Jolusia pamiętasz może jak nazywa sie ta pomarańczowa różyczka ??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”