Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MAJU ,pochwal się co kupiłaś .
AGNIESZKO ,humorek już wporzo ,ale na zakupy znów mnie ciągnie .
IGIEŁKO ,nie jest źle .Damy sobie radę z tymi naszymi kochanymi M .
IRENKO ,po takich zakupach każdemu by się humorek poprawił .
MARIO ,chyba wszystkie tak mamy .
STASIU ,ja nie mówię ,że jestem za stara na prawko ,ja po prostu nie jestem stworzona ,aby prowadzić samochód .Wszyscy nie mogą być kierowcami .Wolę jeździć jako pasażer ,chociaż gdyby mogła jeździć za kierownicą ,..nie wiem czy by wytrzymała to moja kieszeń .Ciągle jeździła bym do szkółek lub sklepów ogrodniczych .
Co do kalendarza ,to staram się go przestrzegać wted, gdy jest pełnia lub nów i zakazane są wszelkie prace w ogrodzie .Co do innych zaleceń ,to traktuję je troszkę z przymrużeniem oka .
POLA-dla ciebie i innych troszkę objaśnień .
Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów wykonywania przetworów zwłaszcza z roślin, ziół liściowych i owocowych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek będzie najlepszy czas do wykonania siewów roślin na zielony nawóz m.in. facelii, gorczycy, rzepaku.
Teraz możemy pozyskiwać nasiona różnych roślin, w tym traw i kwiatów, siejemy fasolę szparagową, sadzimy sałatę, kalarepę, kalafiory na zbiór jesienny. W dniach oznaczonych nasionem warto siać do gruntu letnie odmiany szpinaku, kwiatów dwuletnich m.in. malw, naparstnic, niezapominajek, bratków albo przepikowywać ich małe siewki na rabaty.
Wtedy również dzielimy rojniki, rozchodniki, floksy skalne oraz inne rośliny oraz przygotowujemy sadzonki pędowe z krzewów liściastych m.in. pięciorników, tawuł, forsycji., także róż., kwiatów balkonowych i ziół m.in. lawendy.
W dniach oznaczonych słoikami, najlepiej wykonywać przetwory z pozyskiwanych ziół, warzyw, owoców m.in. ogórków, cukinii, pomidorów, wiśni, malin, porzeczek, jabłek. Zbiory ziół i warzyw liściowych przeprowadzać najlepiej rankiem po obeschnięciu rosy, owoców po południu.
Najlepiej wstrzymać się od wszelkich prac od 4 -7 sierpnia .
Przepraszam za nie najlepszą fotkę kalendarza ,ale w necie jakoś zaprzestali zamieszczania kalendarza .Zrobiłam fotkę z telewizora.

MONIKO ,dziękuje
AGNIESZKO ,humorek już wporzo ,ale na zakupy znów mnie ciągnie .
IGIEŁKO ,nie jest źle .Damy sobie radę z tymi naszymi kochanymi M .
IRENKO ,po takich zakupach każdemu by się humorek poprawił .
MARIO ,chyba wszystkie tak mamy .
STASIU ,ja nie mówię ,że jestem za stara na prawko ,ja po prostu nie jestem stworzona ,aby prowadzić samochód .Wszyscy nie mogą być kierowcami .Wolę jeździć jako pasażer ,chociaż gdyby mogła jeździć za kierownicą ,..nie wiem czy by wytrzymała to moja kieszeń .Ciągle jeździła bym do szkółek lub sklepów ogrodniczych .
Co do kalendarza ,to staram się go przestrzegać wted, gdy jest pełnia lub nów i zakazane są wszelkie prace w ogrodzie .Co do innych zaleceń ,to traktuję je troszkę z przymrużeniem oka .
POLA-dla ciebie i innych troszkę objaśnień .
Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów wykonywania przetworów zwłaszcza z roślin, ziół liściowych i owocowych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek będzie najlepszy czas do wykonania siewów roślin na zielony nawóz m.in. facelii, gorczycy, rzepaku.
Teraz możemy pozyskiwać nasiona różnych roślin, w tym traw i kwiatów, siejemy fasolę szparagową, sadzimy sałatę, kalarepę, kalafiory na zbiór jesienny. W dniach oznaczonych nasionem warto siać do gruntu letnie odmiany szpinaku, kwiatów dwuletnich m.in. malw, naparstnic, niezapominajek, bratków albo przepikowywać ich małe siewki na rabaty.
Wtedy również dzielimy rojniki, rozchodniki, floksy skalne oraz inne rośliny oraz przygotowujemy sadzonki pędowe z krzewów liściastych m.in. pięciorników, tawuł, forsycji., także róż., kwiatów balkonowych i ziół m.in. lawendy.
W dniach oznaczonych słoikami, najlepiej wykonywać przetwory z pozyskiwanych ziół, warzyw, owoców m.in. ogórków, cukinii, pomidorów, wiśni, malin, porzeczek, jabłek. Zbiory ziół i warzyw liściowych przeprowadzać najlepiej rankiem po obeschnięciu rosy, owoców po południu.
Najlepiej wstrzymać się od wszelkich prac od 4 -7 sierpnia .
Przepraszam za nie najlepszą fotkę kalendarza ,ale w necie jakoś zaprzestali zamieszczania kalendarza .Zrobiłam fotkę z telewizora.

MONIKO ,dziękuje
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Droga Jolciu, ja przecież nie uważam Cię za "starą" gdzieżbym śmiała, i do tego ja mam swoje latka, a wcale nie myslę, żem stara. Straszna pomyłka zaszła. Może ja źle napisałam, może Ty mnie źle zrozumiałaś. Mam tylko nadzieję, że to nie wpłynie na naszą ogrodniczą korespondencję, pozdrawiam i przepraszam, stasia 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- JolantaG
POLU ,cieszę się ,że mogłam pomóc .Oj masz tego sadzenia ,masz.Dobrze ,że panowie z łopatami pomagają .
MAJECZKO ,widziałam ,widziałam
Czy te żurawki kupiłaś gdzieś wysyłkowo ,czy u siebie .
IDUŚ ,na żurawki nie tylko ty zachorowałaś .Połowa forum złapało to choróbsko .
STASIU ,gdzieś bym śmiała się obrazić .
Wiem ,że to wszystko tak troszkę żartobliwie .Nie zawsze słowo pisane, wyraża to co chcemy powiedzieć .Też się czuję młoda duchem ,tylko niekiedy jak spojrzę na fotkę lub w lustro ,to się troszkę zdziwię ,czy to ja ,czy nie .
Nie musisz przepraszać .Bardzo dobrze cię zrozumiałam ,ale może nie potrafiłam tego wyrazić słowami .Po prostu nie nadaję się na kierowcę i tyle.
Zakwitły kolejne lilie .

CHICAGO PETTICOATS,wciąż kwitnie .

Rozwary białe o pojedyńczych i półpełnych kwiatach .

DATURY -żółta i różowa ,a biała coś się ociąga .

LOBELIE bylinowe -niebieska i czerwona .

Sadziec plamisty ATROPURPUREUM .

MAJECZKO ,widziałam ,widziałam

IDUŚ ,na żurawki nie tylko ty zachorowałaś .Połowa forum złapało to choróbsko .

STASIU ,gdzieś bym śmiała się obrazić .

Zakwitły kolejne lilie .

CHICAGO PETTICOATS,wciąż kwitnie .

Rozwary białe o pojedyńczych i półpełnych kwiatach .

DATURY -żółta i różowa ,a biała coś się ociąga .

LOBELIE bylinowe -niebieska i czerwona .

Sadziec plamisty ATROPURPUREUM .

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja Droga, wielkie dzięki !!!
Kamień spadł mi z serca. Pozdrawiam, pa stasia

Kamień spadł mi z serca. Pozdrawiam, pa stasia

Adresy do moich wątków
- JolantaG
STASIENKO ,wszystko jest OK

Niestety nie znam nazwy tej białej ,ani nakrapianej lilijki .Znaczniki gdzieś się zapodziały,ach te moje koty .Cynthia pisze:Jolu, lilie i rozwary przepiękne![]()
Jolu czy znasz nazwę tej białej liliTeraz rozwinęła mi się bardzo podobna a razem z innmi (takimi kropkowanymi) ,kupiłam je pod jedną nazwą
........teraz z ciekawości dociekam czy Syberia to którakolwiek z nich