Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pieczarki jak uprawiać

Post »

to wychodzi na to ,może lepiej hodować boczniaki ,bo w uprawie boczniaka można obyć bez środków chemicznych i jest bardziej zdrowszy
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bez przesady , od czasu do czasu kupie sobie 2-3 kostki i przez cały czas uprawy nie muszę użyć niczego :)
Więc nie ma co przesadzać przy uprawie na swoje potrzeby :)
Boczniaki fajne , ale dla mnie za bardzo łykowate, ale to kwestia gustu i smaku :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Także dla siebie uprawiałem pieczarki,ale gdy pomagałem przy produkcji towarowej ,to za bardzo mi ich nie chce się jeść ,może to jest w każdej produkcji masowej,aby tanio i dużo,jak podawali że parówka może mieć 40%tłuszczu ,40% wody ,no co jeszcze?
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Witam, tak czytam Wasze posty i aż pozazdrościłam uprawy pieczarek, możecie mi doradzić jaki jest najlepszy czas na zakup grzybni??? czy jak teraz ją kupię to nie będzie za ciepło???
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06

Post »

witam madzik pozazdrościć to mi jeszcze nie ma czego reszcie osób to może tak, ja dopiero startuje. Jak wczesniej pisałem dopiero okrywę nałożyłem więc pewnie jeszcze z 10 dni i wtedy mama nadzieję, że będzie czego zazdrośćić :D co do pogody to tak jak u mnie pod wrocławiem 15 stopni to troszkę zimno tak wyczytałem koło 20 stopni to spoko nawet do 24 a jak upały to warto w jakiejś piwnicy kostki rzucić tam chłodniej. W domu w kuchni nie polecam jak ktos wczesniej pisał, że pod stołem i tylko czekać na pieczarki w niedzielę :) a jak będziesz szukała kostek to raczej polecam juz przerosnięte bo to krócej o jakieś ok 20 dni (ja tyle czekałem aż mi przerosnie) to powodzenia
adasko79
50p
50p

Post »

dzięki za rady z tymi środkami chemicznymi jeszcze się wstrzymam bo jak byłem w sklepie z takimi środkami to ceny oooo dość spore i na te moje 10 kostek to troszkę nie bardzo dz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

zwróć uwagę aby nie latały takie małe muszki ,bo one rozmnażają się w grzybni i wówczas grzyby będą robaczywe.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

co do temperatur to najważniejsze przy przerastaniu , aby temp koło 20 stopni była, później to i 15 może być i też dadzą rady (oczywiście cały czas piszemy o uprawie na śniadanie:) ) Jak jest gorąco to jak to mówią ugotują się :), a może być problem podczas dużych upałów obniżyć . W tym roku nam to chyba nie grozi hihihihi
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
madzik1388
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, teraz szukam odpowiedniej grzybni, taka będzie dobra???
http://www.allegro.pl/item1089076611_tw ... zarki.html
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

madzik, na pewno gdzieś w okolicy sprzedają gotowe podłoże z wsiana grzybnią, taki zakup jest prostszy, wygodniejszy, etc
mariolcia1966
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2010, o 08:16

pieczarki uprawa

Post »

witam mam pytanie odnośnie uprawy pieczarek ,kupiłam grzybnie i nie wiem zczym ją wymieszać moż mi ktoś poradzi co z tym zrobić
madzik1388
100p
100p

Post »

weteran z tym u mnie to raczej kiepsko, jak już jakiś sklep się trafi to bida tam że szok, a ceny powalające
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: pieczarki uprawa

Post »

Może to tutaj i tutaj pomoże.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

może w jakimś tam promieniu są producenci grzybni lub podłoża , może na necie można gdzieś znaleźć ?? warto poszukać
adasko79
50p
50p

Re: pieczarki uprawa

Post »

jak masz gotową grzybnie to jej nie mieszasz z niczym, ma juz w sobie wsianą grzybnie. pilnuj tylko aby temperatura była tak koło 20 stopni bo jak niżej to troszke dłużej bedzie przerasatać, jak bedzie już ładna biała (nie inna bo to grzyg a to źle) to musisz dać okrywę z ziemi z wysokim pH (chyba jakos tak koło 7 pH) no i tylko czekac na zbiory a ile masz tych kostek ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”