Storczyki Asiuli13

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu dziękuję Ci - na pewno pokażę :D :D
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu baardzo piekny haft - rowniez podziwiam za wytrwalosc :) A psiaczek przeslodki :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Asiu, masz talent :shock: :!: haft przepiękny, a spanielek... nic tylko miziać :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haft miodzio...zazdroszczę ręki "robótkowej". Piesio...przypomina mi moją poprzednią sunieczkę... ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ciekawy haft. Ja jak dotąd zrobiłam tylko 3 obrazki przez 3 lata, ponieważ nie mam do tego zapału, czasem zostawiam haft na kilka miesięcy a dopiero potem do niego wracam. Mój haft z Phalaenopsisem leżał prawie rok, zanim do niego wróciłam. Zbyt niecierpliwa jestem do tego, chciałabym mieć wszystko od razu. Ale twój jest piękny i do tego haftujesz go na kawałku materiału a nie na kanwie, ja bym tak nie umiała.
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p

Post »

moni;) dziękuję Ci :D Psisko to mój najpiękniejszy kwiat :D

Asiu ;:26 cieszę się że Ci się podoba :D

justus27 Tobie również dziękuję :D Spaniele to strasznie kochane psotniki :D

Storczykowa cierpliwość jest cnotą :wink: szczególnie w czasach w których żyjemy - nie zawsze możemy mieć to co chcemy, nie wszystko jest na wyciągnięcie ręki......

Tutaj kilka moich Storczyków po podlewaniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poza tym nie mam żadnej nowości :cry: muszę jednak myśleć rozsądnie.... ostatnio w mojej hurtowni było dużo nowych, jednak wszystkie miały takie kolory które już mam..... W Tesco nadal dużo pozostało.... wszystkie różowe, białe i fioletowe.... Myślę jednak że niebawem jakiegoś upoluję :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa cierpliwość jest cnotą szczególnie w czasach w których żyjemy - nie zawsze możemy mieć to co chcemy, nie wszystko jest na wyciągnięcie ręki......
Ja tak nie potrafię, chcę mieć wszystko od razu, a nie po kilku miesiącach. Obrazek farbami mogę namalować w jakieś pół godziny, a haft robię kilka miesięcy (ale nie systematycznie, ponieważ się łatwo zrażam). A dlaczego szczególnie w naszych czasach nie można mieć wszystkiego od razu? Przecież dawniej tym bardziej niczego nie było, nawet zwykłych rzeczy, nie mówiąc o storczykach, których nie było wcale w normalnych domach, a teraz można je kupić nawet w biedronce.

A twoje storczyki kwitną przepięknie. Na pewno masz kolorowo na parapetach.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Asiu, pięknie i kolorowo u Ciebie, jak w kwiaciarni :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p

Post »

Asiu dziękuję za miłe słowa :D :D cieszę się że Ci się podobają :D

Storczykowa jesteś jeszcze młoda i chodzisz do szkoły, więc zakładam, że nie pracujesz i nie masz na głowie wielu spraw z życia codziennego np: opłaty, rachunki, jedzenie itp. To zapewniają Ci rodzice. Przychodzi jednak czas, kiedy człowiek zaczyna żyć na własny rachunek i o to wszystko musi martwić się sam - musi tak gospodarować pieniędzmi, żeby wystarczyło mu na wszystko, co mu będzie w danym czasie potrzebne do życia. Jedni zarabiają lepiej, inni gorzej, ale w naszych polskich realiach nie każdy może sobie pozwolić od razu na to co chce. Nie każdy może wybudować dom w miesiąc czy dwa i tak samo jest z wszystkim innym. Widzisz - można jechać na storczykową wystawę i wydać na storczyki wszystkie oszczędności lub całą wypłatę, ale jaki to wtedy ma sens jeśli później człowiek nie ma za co zapłacić np. rachunku? Nie chcę Cię obrażać ponieważ każdy ma swoje zdanie na każdy temat, ale z takim podejściem do życia (że chcę wszystko już i teraz) nie będzie Ci łatwo w dorosłym życiu. No to się rozpisałam. Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję w imieniu Storczyków - szczególnie kolorowy mam parapet w kuchni :wink:
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Bajeczne kwitnienia.Lubię zdjęcia poszczególnych storczyków,ale takie grupowe zestawienia zachwycają różnorodnością kolorów.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p

Post »

Danusiu ciesze się z Twoich odwiedzin i tego, że Ci się podobają :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

wow jestem pod totalnym wrazeniem i urokiem twojej kolekcji ..ja nie moge ogladać bez emocji cudeńka
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p

Post »

Trzynastko witam Cię :D :D :D Ogromnie się cieszę :D
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p

Post »

Kochani powiedzcie mi jak opiekować się tymi Storczykami?? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, wszystkimi właściwie tak samo :)

Z tego co widzę to to z prawej łysawe to dendrobium nobile, to z lewej to dendrobium phalaenopsis, to mniejsze w środku to mi na jakąś cattleye wygląda. Z przodu - falek

Wszystkie traktuje się jak standardowe storczyki - czyli podlewanie gdy podłoże już przeschnie. Nobile ma nowy przyrost :D I D.P. też - ale jeszcze muszą urosnąć :D Nobile woli chłodniejsze miejsca !

Ja z dendrobiami kupionymi w sklepach mam złe doświadczenie jeżeli chodzi o podłoże. Wszystkie miały w środku takie drewienko, które bardzo długo trzymało wilgoć (żeby nie powiedzieć wodę) i korzenie gniły.
Dlatego ja na tym etapie kiedy rośliny póki co nie szykują się do kwitnienia przesadziłabym je. Podłoże dla dendrobium powinno być lekkie, ale drobniejsze niż dla ćmówek. U mnie to jest gotowa mieszanka, w której są drobinki kokosa, keramzyk, kora.

Cattleya woli grubsze podłoże - imho jak falki. sama kora (tak mam i mi rosną super teraz katlejki).

Ćmówka wymaga reanimacji - wyjmij z doniczki zobacz jak z korzeniami. Pokaż zdjęcia to będzie można powiedzieć więcej co zrobić.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”