Mój ogródek - cilla77

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No po prostu cudnie :) Ja ja lubię tu zaglądać - tyle fajnych roślin i niezłe zdjęcia! Super!
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedawno wróciłam z działeczki - napikowałam się dziś cyni, astrów, turków jak szalona! Nasiało się wiosną, nakupowało cudeniek ale teraz trzeba było coś z tym zrobic :wink: Mogłabym śmiało pójśc z ta ilością na stragany :wink:
Zrobiłam też troszkę nowych fotek i w końcu zobaczyłam co się kryje w gniazdku uwitym przez parę szpaków w mojej choince :D
Daisy zmartwiłas mnie tym Elmshornem bo kupowałam od Florpaku i wiem że to raczej firma ciesząca się dobra opinią. Ich Nina to Nina, Chopin to Chopin. :cry: Mój eElmshorn mierzył w kwietniu 15 cm kikutki a teraz to kawał krzaczka również z wiązkami pączków. Wg A Choduna Elmshorn ma intensywny zapach a Twój tez go nie ma?????????? Może ktoś jeszcze ma Elmshorna?

Obrazek

Obrazek
Nowy nabytek NN
Obrazek

Kilkuletnia róża NN - niestety kwitnie tylko raz
Obrazek

Obrazek

Hortensja Anabelle - w tym roku chyba znowu większa :shock: :wink:
Obrazek

Mówię na nią "Grzesiowa róża" - to różyczka pnąca od Grzegorza B - pięknie rośnie ale nie wiemy co to za jedna :wink: !
Obrazek

Lidlowy Diamond Imperial - hmmm ale wygląda na coś innego :lol:
Obrazek

Pęcherznice "Diabolo"posadzone w zeszłym roku rosną jak oszalałe!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Winogronko a u stóp Zawilce
Obrazek

Przekwitająca Sutters Gold - Haniu rzeczywiście warto ją miec :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oto dwie róże NN, które nie kwitły latami, porzucone przez mnie :cry: ale w tym roku.... :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gniazdo szpaków w choince
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, warto, warto mieć Sutter's :lol:
Złapałam się na ty, że oblądając Twoją, az się położyłam przed monitorem :lol: !
A on przecież nie przesyła zapachu :oops:

Hihihihihi, a Diamond Imperial, to odwrotność mojej
"Winchester Cathedral" z allegro :evil:

Obrazek

Ale może inny "Diament", mniej imperialny, Ci podpasuje ?
http://www.helpmefind.com/rose/roses.pH ... ARCH&tab=1
Grzegorz B

Post »

Kasiu działka znowu tętni życiem i pomyśleć, że nie tak dawno zimowa sceneria gościła. Ten czas gna jak szalony, wiosna u Ciebie wspaniała tego roku. Kompozycje kwiatowe urzekają doborem barw i formą. Wiesz ekstra prezentują się naparstnice w Twoich kompozycjach, ale jak sięgam pamięcią to stwierdzam, że wszystkie Twoje ogrodowe aranżacje wydają się tak przemyślane i dobrane, że tylko pokłon do ziemi się należy, za umiejętność łączenia piękna i karmienia nim chętnych, których na pewno nie zabraknie.
Kasiu widzę, że zaczełaś na poważnie przygodę z różami, masz już wspaniałą kolekcję wspaniałych róż, które zachwycają barwnym widokiem i pewnie zapachem, który możemy sobie tylko wyobrazić.
Pęcherznice już takie duże :shock: :shock: :shock: . Moja rośnie w ślimaczym tempie :( , pewnie dlatego, że jest posadzona pod drzewem, ale niestety musi sobie poradzić, bo musi tam pozostać.
Oczko wspaniałe, ta rozrośnięta funkia świetnie się spaja z całością, bardzo dobrze, że masz je w roślinach, wówczas zbiornik nabiera wyrazu. Mi bardziej odpowiadają oczka w takim "zielonym" stylu niż surowym kamienistym, choć nie ma co ukrywać, że też jest ładny, ale każdy ma swoje upodobania, które bardziej faworyzuje.
Kasiu cieszę się niezmiernie, że róża rośnie i jest już taka duża. Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. U mnie już od kilku dni zaczyna kwitnąć, prezentuje się fantastycznie.
Mam jeszcze dobrą wiadomość. Wszystkie dary serca od Ciebie się przyjeły :D i rosną. Rośliny to mocne bestie :wink:

Widoki ogólne są wspaniałe, jak z kolorowego czasopisma, piękne miejsce stworzyłaś/tworzysz, tylko gratulować i życzyć dalszych sukcesów.

Pozdrówki :wit
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Kasiu :)

Czy przypadkiem nie pomyliłaś krzaczków? Ta różowa NN wygląda właśnie jak Elmshorn :D

Na swojej stronie p. Adam pisze również, że Pink Grootendorst pachnie, a nie pachnie, nie tylko u mnie :?
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Daisy, to niska róża rabatowa na 100%. Elmshorny kupiłam (Florpak) dwie sztuki z gołymi gorzonkami. Rosną niesamowicie szybko, raczej mają matowe jaśniejsze liście. Ah nie daje mi spokoju i czuje się trochę oszukana :cry: A może te pierwsze kwiaty tak wyglądają?
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Kasiu a mój Warwick Castle też nie jest sobą, choć niby z firmy różanej:).
A z tymi zapachami to subiektywizm pełen, kiedy szukałam Pilgrima to czytałam na forach, ze to róża o cudownym zapachu. Co tam kto lubi, dla mnie cudowny nie jest owszem ciekawy, ale żeby tam zachwyt, a już opisy, że róża pachnie pieprzem i mięta tjaaa no tak :D
Edyta
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam pytanie ile lat hodujesz już tą Hortensję że ona ma takie :shock: rozmiary :?:
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Kasiu to jest zdjęcie kwiatów Elmshorn, mam ją 3 lata.

Obrazek to kwiaty mojego Elmshorna

A to ze strony Rosarium

Obrazek

Jak są w pełni rozwinięte to wyglądają tak samo. Mam nadzieję, że nie gniewasz się, ze wklejam tu zdjęcia :D
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio na forum bywam coraz rzadziej, nad czym ubolewam :cry: Niestety tak to czasem bywa, kiedy człowieka zawieruchy życiowe nachodzą i wszystko się zawala :wink: Ale co tam - jest weekend - uciekam jutro z miasta, od pracy - jadę na działkę - będę pracować czyli jednym słowem odpoczywać! :wink:

Haniu oj warto, warto miec też różę! A w moim ogrodzie nie jedna jeszcze taka niespodzianka :lol:

Grzesiu tak, czas pędzi jak szalony, nawet dobrze się człowiek wiosną nie nacieszył a tu lipiec za pasem! Bardzo przyjemnie mi czytać Twoje słowa - dziękuje za słowa uznania :D
Moje kompozycje w ogrodzie są zupełnie spontaniczne, tak naprawdę nie są zupełnie przemyslane. To raczej efekt corocznych doświadczeń, wysianych nowosci, wciskanych nabytków, przechodzonych miłości ogrodowych (hortensje-róże), które powodują że ogród co roku jest inny! A moje oczko - hmmm jestem z niego dumna - zrobiłam je zupełnie sama i co najważniejsze jest w nim życie - są żabki, robalki i ukochane lilie! O pęcherznice się nie martw - w pewnym momencie zaskoczą :wink: Różyczka ma się dobrze :D

Priam, moja hortensja Anabelle ma ok 7-8 lat i w tej chwili jest mojego wzrostu ok 170cm :D Jestem z niej bardzo dumna i myslę że tajemnica jej urody tkwi w corocznym jesiennym przycinaniu jej o połowę :D

Daisy dziękuje za pomoc z Elmshornem. Niestetety mam jednak inne cudeńko, które z 15 cm ma już metr, pusciło 2 kwiaty i rosnie dalej! Czas chyba rozwiąże tę zagadkę :wink:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj dowiedziałam się że jestem szczęśliwą posiadaczką róży Westerland - jednak te zakupy marketowe sa pełne niespodzianek!

Oto co z wiosennej wiązanki gołokorzennych 4 pędów wysrosło :D
Obrazek

Obrazek

NN cudeńko z Lidla - pięknie pachnie!
Obrazek

Obrazek

Rosa de Rehst
Obrazek

Chrysler Imperial - cudo z "lidlowych kikutków" :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja ogrodowa Blue Bird
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja Anabelle
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje lilie
Obrazek

Obrazek

Wkrótce zakwitną moje ulubione floksy!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charles Austin w towarzystwie lawendy i firletki
Obrazek

Fisherman Friends
Obrazek

Obrazek

Hortensja bukietowa Kyushu (drugi rok) przerobiona na drzewko :D
Obrazek

Róża miniaturka
Obrazek

Obrazek

Hortensja dębolistna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Graham Thomas i Nina Weibull
Obrazek

Obrazek

Niestety trawka po upałach wygląda kiepsko :cry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Kasiu, to ja jużniczego nie rozumiem.
Rosną Ci jak na drożdżach wilgociolubne hotrensje, nawet kosmata !,
a trawnik usycha?
Róże w pełni rozwoju tez lubią wodę...
a ta biała NN, to faktycznie cudo :P
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Cilla masz przepiękny ogród ,powiedz mi co to za kwiaty na piątym zdięciu ,kwitną na biało i różowo .Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ekstra ogród, wszystko masz porządnie odgrodzone, trawka ładnie sie prezentuje tak ze roślinki sa ładnie wyeksponowane :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Kasiu, na bieżąco oglądam i podziwiam nowe rośliny , zakwitające kolejno kwiaty i piękne krzewy u Ciebie. Hortensja drzewiasta to dla mnie absolutna faworytka, m. in. z uwagi na pokrój, ilość kwiatów i wielkość krzewu. Ile lat ją masz? Czy rośnie w pełnym słońcu? Jaka jest obecnie jej wysokość? Czy ją wiosną przycinasz? - Napisz mi , proszę .Niedawno kupiłam niewielki krzew" Anabelle" i chciałabym , by rósł tak pięknie , jak Twój. :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”