Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

To może parę moich (jeszcze nie wszystkie,bo duża część lilii,dopiero się szykuje do kwitnięcia)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu lilie rewelacja cudo wielkie brawa dla Ciebie ;:114 ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to, Grzesiu,dopiero początek.... :roll: :roll: :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu - lilie cudo . Zachwtcają swoją urodą .
CZy możesz zdradzić , część Twoich lilii rośnie chyba na balkonie . Jak je sadzisz i jak pielęgnujesz . Miło jest mieć coś pięknego za oknem zwłaszcza jak mieszka się w betonowcu , a ja niestety takie mam mieszkanko .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu,masz rację ,część lilii mam na balkonie.Jest to zabudowany,ale b.nieszczelny (celowo)balkon.Temperatura przy obecnych zimach oscyluje w granicach 0 stopni (w nocy ,oczywiście).Lilie mam posadzone w doniczkach o śr. około 10 cm (każda osobno),albo w większych po 2-3 szt,a maluchy są posadzone wszystkie razem w skrzynce.W tym roku taka u nas była zima,że nawet niczym nie zabezpieczałam doniczek przed przemarznięciem.Zresztą mam taki "luksus",że w razie poważnych mrozów mogłam w każdej chwili przenieść doniczki do zimnego,nieogrzewanego pomieszczenia.....

Podlewanie ....Ewuniu no cóż :oops: :oops: :oops: W zimie praktycznie wcale (uważam,że posadzienie w wilgotnej ziemi i praktycznie tylko spryskanie powinno im wystarczyć), - ewntualnie jak widziałam,że jest b.sucho to minimalnie podlewałam.Wiosną też raczej oszczędniej,bo myślę,że cebule lilii szybciej zgniją od nadmiary wody ,niż wyschną.

Teraz przy upałach podlewam obficie,ale dopiero jak podłoże wyschnie.Faktem jest,że na balkonie udawały mi się do tej pory tylko kaktusy,bo w lecie jest tu upał straszliwy po prostu .Mam adaptację strychu,więc nie tylko słońe w okna od 9 rano,ale jeszcze od dachu daje czadu....

Tak więc ,jak widzisz, do ich przezimowania i pielęgnacji nie przykładałam się zbyt ambitnie ,a efekty mam całkiem niezłe i jeszcze jedna szykuje się do kwitnięcia.Ale na balkonie to już ostatnia.Resztę mam w gruncie.....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu , serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedż . Jest to wspaniały pomysł żeby na balkonie mieć też ładnie i inaczej . Muszę sprawę przemyśleć i może posadzić . Lilie sadziłaś jesienią ?
Mam duże zaległości jeśli chodzi o lilie . Koniecznie muszę o nich poczytać , do tej pory dla mnie lilia to była lilia . Teraz są lilie azjatyckie , orientalne , trąbkowe , jakieś orientpety i hybrydowe - nawet nie wiem czy dobrze nazywam i czy czegoś nie pomyliłam . Dużo nauki przede mną . U mnie na razie zakwitły te dwie lilie . Czy są to azjatyckie , a może orientalne ?
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu,masz śliczne te lilie!Ja też nie jestem ekspertem w liliach,ale wiem,że azjatyckie nie pachną,w przeciwieństwie do orientalnych.Na oko ,Twoje lilie wyglądają mi na azjatyckie...

Swoje lilie na balkonie sadziłam jesienią,bo miały być właśnie o tej porze roku przeniesione z ogródka na wioskę,ale na razie tam nie dotarły.... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dzięki za miłe słowa o liliach . Te lilie rzeczywiście nie pachną .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu!
Ta Twoja żółta przypomina trochę lilię azjatycką Luxor ,ale oczywiście mogę się mylić.Mam taką,więc jak mi zakwitnie to Ci pokażę - porównamy.Trudno jest ustalić odmianę dokładnie,bo jest ich tyle,że głowa mała! :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji moich lilii. Kupiłam je jesienią ubiegłego roku, cebule były ogromne (ponad 30cm), wypuściły po 4-5 pędów. Kwiaty nie są duże, ok 8 cm, wysokość 150 cm. Martagon?

Obrazek Obrazek
Beata
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55

Post »

Zdecydowanie mieszańce martagon - i to jeszcze jakie ładne. Tylko pozazdrościć :wink:
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Dzięki za błyskawiczną pomoc :)
Beata
sabka2107
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2007, o 17:35

Post »

Moje lilie sadzone w tym roku
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WITAJCIE!!!
Dzisiaj zakwitły u mnie dwie następne lilie . Pozostałe oczekują aż te przekwitną .
Obrazek Obrazek
Obrazek
A ta szykuje się do pokazania swojej urody
Obrazek
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne lilie. A czy profilaktycznie opryskujecie lilie?
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”