Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Aga!!! Jak U Ciebie będzie już trawa pomiędzy tymi krętymi ścieżkami toooo. :shock: ....już widzę jak będzie to pieknie wyglądać :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A wracając do Hessayon'a - doszły mi dwa nowe, i chociażby dla tego:

Obrazek

warto było kupić. Wielce przydatna sztuczka! :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Aguś witaj..
Odpowiem Ci u Ciebie, że moje warzywka wysiałam 28 marca i dlatego są już takie podrośnięte :lol:
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

No Agape! Dzięki za relacje! :lol: Nie mogę napatrzeć się na pierwsze zdjęcie, jest takie delikatne jak biała sukieneczka w groszek - teraz to nie są modne wzory sukienek, które zresztą też nie są w modzie. A kiedyś bufki, kołnieżyki, paseczki, buteczki,torebeczki, kokardki...tak uroczyście, wiosennie, grzecznie...A czwarta fotka po prostu pachnie!
Można powiedzieć, że już ostatecznie rozplanowałaś ogródek i w sumie znalazłaś miejsce i na kwiaty, na warzywa i zioła a to wszystko wśród drzew owocowych! I zmieściłaś jeszcze taras! Oj, fajnie to wszystko zaplanowałaś, teraz zacznie się SADZENIE i SIANIE!Bez końca!
A może Przyjaciółka ujrzała w ogrodach nie hurtownię warzywno - owocową a coś, co można do woli modelować bez okropnych konsekwencji i ostatecznie poczuć się jak twórca własnej przestrzeni, tej zmiennej i widzialnej? Tak jak Ty to zrobiłaś. :lol:
Pozdrowienia majowe!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Aguś, no pięknie jest :D
A wybierz się na spacer, przytaszcz wielkiego korzenia z lasu i zakryj, co brzydkie.
Ja nie mam co zakrywać ani ładnego ani brzydkiego, ale korzeń chcę przytaszczyć :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rivendel pisze:Aguś, no pięknie jest :D
A wybierz się na spacer, przytaszcz wielkiego korzenia z lasu i zakryj, co brzydkie.
Ja nie mam co zakrywać ani ładnego ani brzydkiego, ale korzeń chcę przytaszczyć :D
to tak jak ja - fajnie będzie wygladał lerząc na korze i obsadzony czymś.

Konstrukcja z książek pomysłowa choć ja bym sie bała :?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie!
Dziękuję za rady! Na razie dokupiłam tylko wysokie dalie...Na dodatek żółte, których wcale nie planowałam mieć...

No, ale dziś mam wazniejsze sprawy...Jestem najjszczęśliwsza ogrodniczką pod słońce, i pod chmurami też, ponieważ:

- pamiętacie jak pisałam, że morela "dziabie" mnie wciąż gałęzią w oko? No więc już wiem co chciała mi pokazać, a ja głupia uwierzyłam sąsiadowi, który mówił, że ona od lat nie rodzi. A więc to nieprawda, morela ma owoce! Dopiero dziś to zauważyłam, i jakie już są wielkie!

Coś wspaniałego!

Obrazek
Obrazek

Poza tym wiśnia- nie sądziłam, że tak szybko po przekwitnięciu, kilka dni dosłownie, a już ma owoce! Myslałam, że to zajmuje około miesiąca, a nie kilka dni od zrzucenia płatków! Po prostu oniemiałam, że to już!

Obrazek

Więc też martwiłam się o to, że nie ma szumu owadów, ale prawie wszystkie kwiaty są zapylone, zobaczcie na owoce na zdjęciu...Nie wiem, kiedy, jak one "to" robią ;) Owoce są!

Poza tym, to było dostrzeżone już na odchodnym, gdy musiałam się wrócić, bo zapomniałam telefonu w kufajce...

A tak, zapowiadali deszcz, więc postanowiłam w końcu posiać trawę.
Obrazek

Obrazek

Na przemian: lało, kropiło, świeciło słońce (siałam) znów padał grad, słońce (siałam), wicher i słońce, więc podelewałam i grabiłam aby nie pozwiewało nasion..., an koniec była burza z piorunami, a potem bezchmurne niebo...Ale- trawa posiana. Nieco za gęsto, ale trudno...

Poza tym dwa zdjęcia pięknych prezentów od przemiłych sąsiadek, pod deszczu rośliny od razu dzielnie się przyjeły:
Obrazek
Obrazek

A poza tym,przecież jeszcze jedna sprawa- pod włókniną coś mi migneło, myślałam, że ślimak, a to...pierwsza piękność warzywniaka:

Obrazek

Mam pierwszą rzodkiwekę! HURa!

Poza tym pomidory rosną, ale te w torfowych doniczkach przesadziłam do obcietych butelek po wodzie i mleku, bo źle rosły... a także nadal w papierowych donicach cukinie, maki, kalarepy, lwie paszcze, i inne cuda i rączniki, które kiełkując wyglądają przy innych siewkach, jak wykluwające się z jajek dinozaury mięsożerne...aż mam ciarki.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No! I jeszcze piwonie takie groźne wrażenie robią :;230
Gratuluje rzodkiewki! Musze zajrzeć do swojej, czy nie jest za późno na przerywanie jej
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agniecha jesteś niesamowita,kurczę ja nadal nie mogę sie nadziwić że ty to wszystko sama,sama :lol: .I od razu sukces :!:
Trawka siana w odpowiedniej porze-akurat popadało,ochłodziło się trochę.
A wiesz-moja już wzeszła :D tyle że chodziłam wieczorami podlewać.
Myślę że teraz ruszy na dobre :D .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj AGNIESZKO, przydało by się ten Twój trawnik trochę ubić , zwałować. Zaczniesz po trawniku chodzić to tylko miejscami ubijesz ziemię, będzie wtedy nierówno i źle kosić. Poszukaj jakiegoś walca, albo beczkę plastikową z zakręcanym wierzchem ,do której nalać pełno wody,zakręcić wieko, przewrócić i tak wałować. W ostateczności z deseczki i klocka zrobić ubijak i ręcznie ubijać.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Uuuuuuuu! Ale rzodkiewa!Jak się rozpycha!Aż szkoda schrupać!To w sumie ile dni minęło od posiania?Wysiejesz kolejne rzodkiewki? No napisz jaki miała SMAK!!
A te morele to faktycznie niesamowite, tak szybko urosły?! :shock: Jest początek maja.Ciekawe jak długo będą dojrzewały - teraz to tylko słoneczko by się przydało!Z drzewami owocowymi to fajnie jest - samo rośnie, bez siania i pikowania!
Agape! ;:215 Ogrodniczy uścisk dłoni i gratulacje!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Aga ale u Ciebie się dzieje! Trawka wysiana, rzodkieweczki super, owoce na drzewach...No no... Ja z rzodkiewek też się cieszyłam...Fajna sprawa, takie swoje warzywka....
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mam dużo pracy w pracy, ale kilka dni temu byłam ostatni raz na działce....

Odkryłam nowe Okno Ogródka:

Obrazek

i pierwsza uwiecznioną chwilę relaksu... w ogródku- nawet sobie pospałam...

Obrazek

Ta zieleń to facelia, na jej miejscu będa pomidory...

Nie, no -Na pomidory czas zawsze się znajdzie! Oranio ! :wink:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ps. Tadeuszu - dziękuję za radę! tak zrobiłam- co prawda udeptałam stopami "tiptopkami" a nie wałem...Ale ziemia jest dość ubita by teraz po niej chodzić bez zapadania się stóp w miękkie miejsca. Po 3 dniach jeszcze też pospacerowałam po nasionach aby je ubić lepiej, jak ziemia nieco przeschła i nie lepiły się do butów a potem podlałam obficie.
Dzięki, to rzeczywiście było ważne, bo co by było gdyby dopiero nogi się zapadały, jakby już trawnik wyrósł...A tak jest dzięki temu ok.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nieudeptany przy wysiewaniu trawnik zapada się podczas pierwszego koszenia. Później już nie :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”