Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Altanka wygląda coraz ciekawiej, a ja mam pytanie o tę kratkę pod sufitem... czy ona tam jest jako uchylne okienko, czy to tak na stałe... i czy w takim razie coś będzie się po niej wspinało? :roll:

Co do tej irytacji... chyba wszyscy tak czasem mamy :wink:
Ja na przykład patrzę czasem z okna na ten mój ogródek i myślę sobie, że może powinnam wszystko zrobić inaczej?
Albo tak jak dziś - w jaskrawym słońcu gasną kolory i wszystko jest jakieś takie... nie takie :roll:
Albo sąsiad marudzi... :evil:

Ale za chwilę już kombinuję dalej, co by tu... :lol:

Roślinki rzeczywiście malutkie, ale jaka frajda będzie jak urosną :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ho ho!!!! Jaki wspaniały wątek :D

Dołączam więc do grona obserwatorów i kibiców, i łączę się w bólach porodowych narodzin ogrodu :wink: :lol:

Altanka przeszła metamorfozę (to naprawdę ta sama altanka? :shock: :wink: ) Możesz pogratulować tacie :D

Jeśli chodzi o kolory, to ja akurat lubię ciemne brązy, ale bez czerwieni, np. orzech. Ładnie kontrastują z zielenią :wink:

Widzę że roślinek przybywa, super!!
Po kawałku i będzie rewelacyjnie, a skarpa jest naprawdę urocza (zazdroszczę) :D
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Kolejny raz muszę pochwalić Twojego Tatę - altana wygląda świetnie. Zaszalałaś też z zakupami, Twój ogród wygląda coraz lepiej. Już teraz patrząc na pierwsze zdjęcia i stan obecny widać ogromne różnice. Tak trzymać, Madziu. :-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witam Wszystkich Serdecznie!

Beatko! Dziękuję za podpowiedzi o impregnacie. Dziś właśnie zabrałam się za malowanie altanki. Na razie powolutku mi to idzie, gdyż nie wszystkie deski zostały doszlifowane. Na razie udało mi się pomalować z dwóch stron dolny poziom. Najpierw kładę 2 warstwy bezbarwnego impregnatu. Potem nakładam kolor. Efekty - jak już będzie gotowe to powiem - jak na razie to nie wiem. Najpierw mi się podobało, na zdjęciach wychodzi inaczej.
Gosiu! Środkowa kratka jest podnoszona, bo można się za nią skryć, albo i nie w zależności od nastroju i pogody za oknem. Altana będzie miała charakter otwarty więc wszelki gość mile widziany. Nie będę w niej raczej trzymać nic cennego więc i nie mam po co zamykać. Być może nie będzie nawet wbudowanych drzwi. Jak na razie dumam jeszcze nad kolorami.
Chodzi o to na jaki kolor pomalować kratki na jaki listwy itd. Listwy to pójdą raczej na kolor dębu bielonego ze Śnieżki. szczebelki na tarasiku ??? Białe, naturalne, niebieskie ? A może wprowadzić trzeci kolor ?

Obrazek

Wzięłam się dziś za to malowanie i już mnie przestała reszta wkurzać, no może poza kolejką w urzędzie i tym że nic nie załatwiłam i straciłam czas. Czasem chyba tak musi być coś musi zirytować, żeby coś cieszyło.

Jolu, Dominiko, Basiu!! dziękuję za wszelkie pochwały dotyczące wyglądu altanki, szczególnie te dla taty. oczywiście wszystko przekazuję mu na bieżąco i on się bardzo z tego cieszy.

Dominiko! Witam Cię u mnie. Kibicuj i obserwuj, bo to potrzebne. szczególnie jak będę kopać. Jak na razie to będę znowu pryskać chyba. Ale jeszcze nie wiadomo jak będzie, bo na jutro znów burze zapowiadają.

Z zakupami zaszalałam rzeczywiście. Teraz nie wiem gdzie to posadzić, bo teren jeszcze nie przygotowany. Coś mi się wydaje, że będzie masę przesadzen po tych nasadzeniach...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Mam tak samo z kupowaniem. Najpierw kupuje, potem pukam sie w czolo, bo trzeba rosliny przetrzymywac w doniczkach, albo sadzic byle gdzie z zamiarem przesadzenia na docelowe miejsce po uporzadkowaniu terenu. No coz, nie moge sie oprzec po prostu :oops:

Zrezygnowalabym z trzeciego koloru altanki :wink: A na fotach fajnie wyglada, ciemny niebieski jak dla mnie lepszy :wink:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Witaj Dominiko fajnie, że zaglądasz. Kolor altany wygląda trochę inaczej niż to sobie wyobrażałam i dlatego te chwile zwątpienia. A na zdjęciu to trochę sino wygląda. Pocieszam się tym, ze pójdzie jeszcze jedna warstwa, może coś udoskonalę. Niebieski jest trochę ciemny więc tym dębem bielonym trochę go rozjaśnię. Myślę, że to zestawianie nie będzie złe. Muszę się tylko trzymać koncepcji. Chyba powinnam wziąć kartkę i kredki i rozplanować sobie co gdzie posadzić.
Dziś było tak gorąco, że prawie się topiłam jak lody śmietankowe i większość czasu włóczyłam się po dzialce patrząc jak inni ciężko pracują. Dopiero pod koniec dnia zrobilo się bardziej rześko, bo spadł lekki deszczyk. Okazało się, że pod moją aronią rosną małe krzewy, które można przesadzić do mojej szkółki przechowalni. Tym sposobem uzyskalam kilka małych ligustrow, z które mogę wykorzystać na żywopłot i małego jałowca.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Cześć Magdo :lol:
altanka super, widać postęp prac. Ja też bym zrezygnowała z trzeciego koloru, moze się zrobic mały misz-masz. Natomiast Florexpolu, to Ci serdecznie zazdroszczę :lol:
Pozdrawiam serdecznie :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Witaj Gosiu! co racja to racja ten trzeci kolor to nie jest raczej dobry pomysł. Dziś altanka dostała nową kratkę z przodu i okiennice od świerka z tyłu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Zaczęło się też kopanie działki pod trawnik. Wykopywanie karp zbliża się ku końcowi i sama zaczynam odczuwać, że coś się ruszyło...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Magda, ani się obejrzysz, a będziesz miała cacuszko :D
Altanka pięknieje z dnia na dzień, wkrótce trawniczek... a potem sadzić... i sadzić... i sadzić - czyli to, co tygrysy lubią najbardziej :lol:

Mi ta altanka w brązach się podoba... :roll:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Ale piękności kupione. A co to za sosny :?: :roll:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dzięki Krzysiu! Jestem bardzo zadowolona, bo ceny naprawdę korzystne. Większość nabytków po 5 zł. Clematisy "Purpurea Plena Elegants", "Proteus" i "Comtesse de Bouchaud", azalie "Golden Sunset", "Cannons Double", magnolia "George H. Kern."
Jeśli chodzi o sosny to są to sosny wejmutki. Nie wiem czy to wielkie rośnie, czy to miniaturka, ale na razie wyglądają ślicznie i są maleńkie.

Dziś odwiedziłam "Zieloną Wyspę" takie centrum ogrodnicze na wylotówce na Kraśnik. Muszę przyznać, ze trochę rozczarowana jestem - drogo, roślinki nie podlane, część poschnięta, brak asortymentu i niezbyt kompetentna obsługa. Ale pomimo tego mam nowe nabytki. Hosta i iglaczek.

Obrazek

Hosta niestety nieoznaczona, za to w jednej doniczce rosło ich 9 więc po przesadzeniu do większej doniczki mam ich 9. Iglaczek po dłuższych poszukiwaniach okazał się odmianą płożącą - jałowiec łuskowaty Holger.

Poza tym dziś znowu było impregnowanie altany. Deski piją impregnat bezbarwny jak smoki. Miało wystarczyć 3 litrowe wiaderko. dokupiłam jeszcze wiaderko 5 litrowe i nie wiadomo czy nie zabraknie... A to moja altanka od jeszcze innej strony.

Obrazek

Poza tym kupiłam jeszcze trawę o nazwie "Sahara" ( w tym sklepie co razem oglądałyśmy wczoraj Nigello ). Nadaje się na skarpy i nasłonecznione tereny. Co ważne ma mało rajgrasu i jest szlachetna. I będziemy siać... Ale to jeszcze pomalutku...
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

altanka prezentuje się świetnie, i nasadzanie ciekawe ale będzie ślicznie :D :D :D
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

A wejmutka to ładna sosna jest. Rosną u mnie w parku już takie dorodne duże okazy. Nie wiem
ile metrów mają :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: No a szyszki są ciekawe takie lekko skręcone. Bardzo charakterystyczne :D
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

O, to u mnie ostatnio było podobne rozczarowanie. Poszłam do jednego ze starszych ogrodników, a tam pełne chwastów, niepodlewane, suche, brzydkie i DROGIE rośliny. Wstyd. :-\
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Altanka b, ładna, ale najbardziej zazdroszczę Ci tego spadku terenu. Można zastosować ciekawe rozwiązania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”