Szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei) - pielęgnacja i problemy w uprawie, reanimacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Podlewanie raz na jakiś czas...
Dlaczego po zakupie nie poczytałeś choćby w jednym miejscu w necie jak prawidłowo pielęgnować taką palmę?
To jest palma nie kaktus, potrzebuje wody do życia, spróbuj sam pić trochę wody raz na jakiś czas, ciekawe jak długo w ten sposób pożyjesz...
Ona umiera, a dlaczego? Wskutek nieprawidłowej pielęgnacji.
Sorry, że tak napisałem ale jak ja zacząłem uprawiać jakiekolwiek rośliny, to już przed zakupem poczytałem o ich uprawie.
Powinieneś podlewać obficie, a nie małą ilością wody wokół pnia. Kolejne podlanie, jak wierzchnia warstwa ziemi zacznie lekko przesychać.
Druga sprawa, stanowisko - w jakiej odległości od okna? Palmy powinny mieć stanowisko tuż przy nim, gdyż dalej natężenie światła drastycznie spada.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Raiven
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2018, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Palma była podlewana obficie - to nie jest do końca tak jak myślisz.
Podlewaliśmy palmę raz na jakiś czas ale bardzo obficie - do tego stopnia że myśleliśmy że ją po prostu przelaliśmy i stąd sucha ziemia na zdjęciu bo staraliśmy się nie przesadzać z wodą.
Palma stoi około 1,5 metra od okna.

Czy palma mogła się tak zachować na skutek zbyt obfitego podlewania?
Czy raczej jest tak jak Ty mówisz i jest to skutek zbyt małej ilości wody?

Pytanie , ile należy wlać wody żeby uznać że "obficie" podlaliśmy roślinę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miernikiem obfitego podlania jest wypłynięcie wody na podstawek. Teoretycznie można delikatnie wyciągnąć z doniczki i sprawdzić korzenie. Co ile dni na samym początku była podlewana?
1,5 metra to za daleko od okna dla tej palmy. W zasadzie w sezonie powinna stać nawet na zewnątrz w lekko zacienionym stanowisku, a w okresie jesienno-zimowym zapewnić chłodne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Raiven
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Palma jest w doniczce zamkniętej tj. bez dziurek u podstawy dzięki którym woda mogłaby się wydostać.
Palma była podlewana raz na tydzień - to czego się obawiam to to czy na pewno była dostatecznie mocno nawadniana.

W tym wypadku musiałbym poznać mniej więcej ilość wody którą należy wlać - bo nie wiem czy ma być to pół litra, litr czy więcej.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to została ewidentnie przelana i doszło najprawdopodobniej do uszkodzenia korzeni - nigdy nie sadzimy do doniczki bez odpływu :!: Nigdy też nie podlewamy cyklicznie co do dnia.
Jakbyś poczytał wcześniej to byś o tym wiedział, a tak no cóż jeśli nie wyląduje na śmietniku to będzie cud...
Oczywiście czeka Ciebie bezwarunkowe przesadzenie do właściwej doniczki z odpływem - dla palm są dedykowane wysokie tzw. palmówki do kupienia np. w LM (mogą być w dziale ogród). Oczywiście nie do samej ziemi - kolejny błąd, tylko to mieszanki ziemi i żwirku, żeby do korzeni docierało powietrze.
I kup jakąkolwiek książkę o uprawie palm.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Raiven
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy uda się odratować tą palmę jeśli przesadzimy do prawidłowej doniczki z odpływem i zrobimy prawidłowy drenaż?
Po czym mogę poznać że palma jest "na śmietnik"?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy uda się?
Nie ma żadnych gwarancji, dotyczy to każdej przelanej rośliny, a zwłaszcza palm. Palmy potrafią bardzo długo się regenerować, kilka miesięcy, rok,...
Na śmietnik będzie się nadawać wtedy albo gdy korzenie będą w znacznym stopniu uszkodzone, albo gdy w przeciągu kilku miesięcy, roku nie podejmie wzrostu, a będzie tracić po kolei wszystkie liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Peubel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2018, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,

Przesyłam kilka zdjęć mojej palmy. Nowe liście cały czas rosną, są zielone i ładne natomiast te starsze są zżółknięte, a niektóre całkowicie spalone.

Czy usunąć takie liście, w jaki sposób? Czy obciąć tylko końcówki?

Czy może wiece czemu kłodzina od 2 lat nie rośnie, podczas gdy palma wypuszcza kilka nowych liści rocznie?

dzięki wielkie za pomoc

http://i67.tinypic.com/10xcx1z.jpg

http://i65.tinypic.com/9gdcgy.jpg

Za duże zdjęcia, zamieniłem na linki/mod. N.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasadą jest, że dopóki liście nie zżółkną nie usuwamy.
Co do wzrostu kłodziny, wszystko uzależnione jest od warunków uprawy oraz cech indywidualnych danego egzemplarza. Nie wszystkie też palmy znacząco przyrastają w krótkim okresie czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Peubel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2018, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W jaki sposób ucinamy liście?

Całego kilka cm od kłodziny?

Czy te liście nadają się do usunięcia czy poczekać aż całe zeschną?

http://i68.tinypic.com/tagg9i.jpg

z góry dziękuje

Za duże zdjęcia, drugi raz zamieniam na link/mod. N.
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Mój szorstkowiec zimowany od kilku sezonów w gruncie. Pień wolno, lecz sukcesywnie się powiększa.

Obrazek

Obrazek
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 paź 2015, o 13:13

Palmowa reanimacja

Post »

Cześć

Dostałem ostatnio dosyć sporą palmę niestety w opłakanym stanie. Wydaje mi się, że jest to Trachycarpus fortunei, a za jej zły stan obwiniam podłoże w jak była trzymana. Gdy wyciągnąłem ją z doniczki, korzenie miała zwięźle obklejone gliną. Poważnie, nie było ani kawałka ziemi tylko cała bryła korzeniowa była szczelnie wkomponowana w glinę. Uruchomiłem więc wodę i zacząłem odrywać glinę po kawałku płucząc korzenie wodą. Gdy już się z tym uporałem, wsadziłem roślinę do nowej doniczki z ziemią dla palm i warstwą drenażu z keramzytu. Na czubku widać nowy zielony liść więc mam nadzieję, że uda mi się ją odratować, a ten wątek chcę potraktować jako kalendarium moich zmagań.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Re: Palmowa reanimacja

Post »

Ale piękny okaz tej palmy masz ! Mam nadzieję że uda Ci się odratować ! I fajny pomysł z tym wątkiem
Awatar użytkownika
MartisM
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Re: Szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei) - pielęgnacja i problemy w uprawie, reanimacja

Post »

Moja palma prawie rok po zdjęciu kilka postów temu. Po tegorocznej zimie zero strat :) Nawet jej nie okryłam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
palma1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2019, o 21:53
Kontakt:

Re: Szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei) - pielęgnacja i problemy w uprawie, reanimacja

Post »

Witam,

A to moje palmy po zimowisku. Rosną w kastrach 90 litrowych. Podsypałem im granulowanego obornika bydlęcego. Porządnie podlałem i czekam na to co w tym sezonie pokażą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”