Mój ogródek - chatte - cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, nie wiem jeszcze , na razie nie sprecyzowałam planów, ale niewykluczone, że latem trochę go "rozciągnę" i obniżę - żeby woda nie spływała, tylko trochę wsiąkała w ziemię (myslałam, że odrobinę siądzie, ale nie siadł :roll: ). Poza tym zastanawiam sie, czy nie wymienić częściowo ziemi, bo może ta jest skażona grzybem? Na razie myslę, ale u mnie od myslenia do czynów droga krótka, więc wszystko mozliwe :lol:

Jollluś, podobają Ci sie te różowe? Mam ich dość dużo, ale wszystkie takie same :(

Grażynko, wczoraj u mnie padało, ale bardzo krótko. Za krótko. Ziemia zmokła na 2cm.
Dziś zebrała sie wielgachna chmura i zanosiło sie na porzadną burzę, ale ... z dużej chmury mały deszcz :? Dwa razy huknęło, chwile popadało i już po wszystkim. To co było na odkrytej przestrzeni dostało trochę wody, ale pod drzewami i krzewami właściwie bez zmian.
U mnie tak zawsze ;:201

Bożenko, współczuję Ci tego czyszczenia. Ja tylko pryskam, a dziś po deszczu zebrałam kilka ślimaków, które pasły sie na moich floksach :twisted:
Właściwie byłabym zadowolona z tego skalniaczka, gdyby wszystkie rosliny były zdrowe ...

Agatko, ja go nie chcę przekomponowywać, tylko obniżyc i rozszerzyć :D
Koty jak wiadomo, chadzają własnymi drogami, więc rzeczywiście z nimi nigdy nic nie wiadomo ;)
Irysy też mam, chociaż nie jestem ich wielką wielbicielką. Miałam syberyjskie i żółte i chciałam na nich poprzestać, ale jakoś tak wyszło, że mam też trochę bródkowych i jeszcze dwa inne rodzje.
Czy Smoki lubią irysy? ...:D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu te różowe są śliczne ;:109 zresztą wszystkie są piękne
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

[quote="chatte"]Ewo, nie wiem jeszcze , na razie nie sprecyzowałam planów, ale niewykluczone, że latem trochę go "rozciągnę" i obniżę - żeby woda nie spływała, tylko trochę wsiąkała w ziemię (myslałam, że odrobinę siądzie, ale nie siadł :roll: ). Poza tym zastanawiam się, czy nie wymienić częściowo ziemi, bo może ta jest skażona grzybem? Na razie myslę, ale u mnie od myslenia do czynów droga krótka, więc wszystko mozliwe :lol:

Chatte-Już widzę Cię w akcji,czyli zmienisz tylko trochę,jeśli masz grzybowe podejrzenia to pewnie ziemię wymienisz, ale czy to nie będzie takie dodawanie sobie roboty?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś czytam o planowanych zmianach w skalniaku, :D mnie też to czeka, :roll: mój mniejszy skalniak ma zbyt ciężką, nieprzepuszczalną ziemię i roślinki słabo na nim rosną, i niestety, przy mojej liście chciejstw, okazuje się zbyt mały 8) już lewizje w doniczkach czekają na wysadzenie :wink: :lol: A na większym skalniaku nie wcisnę :lol: Niestety z rozpoczęciem prac muszę czekać na dowóz kamieni, a kiedy to będzie , nie mam pojęcia :roll: A aż mnie podpieka, tak bym chciała go przerabiać, mimo, że innej roboty pełno :roll: :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś ledwo powstało jedno oczko już myślisz go przenosić.
Teraz znów skalniak chcesz przerabiać.
Dziewczyno jesteś niesamowita - skąd u Ciebie tyle siły ? :shock:
Cały ogród przesadzić chciałaś a ja widzę, że nie tylko ogród ale stale jedno zamienia się z drugim.
Straciłam już orientację, gdzie co i z czym rośnie.
Dobrze, że drzew nie chcesz przesadzać........ :;230 :shock:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Mikołaju, Mikołaju, jak to jest,
Że działasz w maju?
My - na pocztę,
A tam - prezent
( Liść tu robi , jako brezent ).
Zieloności - zasadzone
Ale fotkę, dam na stronę !

Obrazek

Obrazek
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Izka smoki preferują "krówki" :lol: czyli róze jak wiesz, ale mam trochę tych pieknych kolekcjonerskich kosaćców :? .....amerykańskie chyba we wszystkich mozliwych kolorach :D niestety nie kopuluja [przepraszam za dosłownosc]z syberyjskimi :( które zdecydowanie wyróznam za ich atrakcyjnosc[kwiaty,liscie] przez cały sezon........syberyjskie mam i to sporo duzych kęp ale tylko fioletowe i nie ukrywam ze białe czy zółte byłyby pozadane :roll:

ale ale.........jak KOTY po burzy? :x .......u smoków była panika , burza skreciła na południe i tylko2 wyładowania były grozne....... prało żabami okropnie.rynny nie nadazały :shock: az boje sie myslec co działo sie za górą na Słowacji?!

wszystkie kwiaty na drzewach owocowych zmyło.....no i mam duze straty wsród rabatowych maluchów :evil: z balkonowych i doniczkowych chyba tez nic nie bedzie :?........na pagórach niestety wszystko ekstremalne

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Izuś przepiekna fotka z motylem na tle mini skalniaka, super :D
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Izuś jak Cię będzie kręgosłup bolał.. tfu tfu na psa urok, to ja cię na rękach będę nosiła...

a co taką chudzinę nie uniosę????
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Chatte-Już widzę Cię w akcji,czyli zmienisz tylko trochę,jeśli masz grzybowe podejrzenia to pewnie ziemię wymienisz, ale czy to nie będzie takie dodawanie sobie roboty?
Pewnie tak, ale chyba już mam taką naturę, że zawsze sobie roboty dodaję :lol:
Może na razie nie będę zmieniać ziemi, bo to wiązałoby się z wysadzaniem roslin, czyli praktycznie byłaby to budowa skalniaka od nowa. Chocbym chciała, to nie zdążę, bo mam przecież oczko do zrobienia.
Rozszerzę go więc trochę i złagodzę spady - to i tak bedzie duzo pracy ;) :lol:

Aguś, u mnie na razie tak radykalnych zmian nie będzie :D
Też bym chciała czekać na "dowóz kamieni", ale nie ma skąd :( U nas to towar deficytowy ...
Stąd m.in mój skalniaczek jest malutki :D A Ty masz aż dwa :shock:

Grażynko, cały to nie, ale pół ogrodu przesadziłam! ;:1
Drzewa też przesadzałam :;230 tylko jeszcze małe ;)
Siły to ja bym miała, tylko ręce qrczę mi szwankują :( Mam nadzieję, że to jakoś zwalczę, bo nie mam czasu na chorowanie :D

Hanuś, już? :shock:
;:91

Agatko, koty nie wielbią irysów, ale podobnie jak smoki mają słabość do syberyjskich, których posiadają dwa kolory: niebieski i szafirowy (chociaż ten niebieski może uchodzić za jasny szafir).
Zółte, to po prostu kosaciec żółty Iris pseudacorus :D One rosną dziko i z takiego stanowiska przywędrowały do mojego ogródka :D Jeżeli Smok jest zainteresowany , to zaden problem - one rozrastaja się dużo za szybko, jak na koci gust ;)
Po burzy? Jakiej burzy? ;)
Dwa razy huknęło, popadało pół godziny i po wszystkim! A bez nadal usycha z pragnienia :(
Współczuje strat po ulewie, mnie grożą inne : wskutek suszy ...

Cmokasy wyzynne :D

Taro, dziękuję! Sama byłam zdziwiona, ze mi sie tak udało tego motylka uchwycić :D

Izuś, a za co Ty mnie na rękach chcesz nosić? :roll:

A uniosłabyś? :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Izo za podanie nazw. Lubię porządek w notatkach :) Ten kuklik ma już nowe listki więc chyba mu dobrze. Dąbrówce też choć, może lepiej jej będzie w półcieniu niż na skalniaku :?: A zatrwian jednak żyje tylko przy tej suszy ciężko mu było. Za to mikołajek radzi sobie świetnie, choć zgubił wszystkie liście :)
Motyl i gąsienica fantastyczne :!: U mnie koperek i marchew same się rozsiewają wszędzie więc może zostawić dla motylka :) :?: Na razie to ja żadnych motyli tutaj nie widziałem :cry:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, może masz rację, z tą dąbrówką :? Mam też taką zwykłą i ona świetnie znosi suszę (oczywiscie bez przesady ;) ) stąd pomyslałam, ze ta też nie będzie potrzebować dużo wody, ale chyba nie miałam racji ...
Mikołajek jest trochę jak chwast ;), ale zatrwian mnie zadziwił! Nie dawałam mu wielkich szans. Widać masz zielone ręce ;) :D
Im więcej różnych kwiatów, tym więcej pojawia się motyli. Poczekaj trochę, będziesz miał masę motyli! :D
Odkąd posadziłamn astry, co roku zlatują się do nich pawiki. Widac lubią astry :D
Paź Królowej odwiedził mnie po raz pierwszy, ale mam nadzieję, nie ostatni :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak zniknie Ci marchewka albo koperek to na pewno wróci. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, mój koperwek i marchewka ledwo widoczne, po kilka mm maję :lol:
A motylka przyłapałam na sciekle różowym floksie ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

"Zielone ręce" ;:1 Ale cieszę się, że udało mi się reanimować te rośliny podczas suszy. Zatrwiany tatarskie szykują się do kwitnienia.
Mikołajek w starym ogrodzie raz zakwitł i padł więc poddałem się. Ale tu mam nadzieję, że będzie lepiej rósł, bo jest bardziej przepuszczalna gleba a on to lubi. Rośnie przecież na wydmach :)
Pawiki zdaje się żerują na pokrzywach więc może spodobają im się moje i zadomowi się jakiś :?: Mnóstwo tych pokrzyw się nasiało i teraz je ciągle pielę :evil:
Liczę, że jak zakwitnie jeżówka i może budleja (jak się przyjmie), to motyle przylecą :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”