Powiem szczerze że nie wiem rośnie u mnie młoda roślina ok 50-60 cm rocznie , pózniej roślina rośnie znacznie wolniej . W Hollandii widziałem 10 letnie rośliny miały ok. 2m. wysokości.
Pozdrawiam Janusz
Jeszcze jedno to że, u Gleditsii triacanthos Goffy jeszcze nie widziałem kolców(tak jakby ich nie miala). Z innych odmian mam jeszcze Bujotii (pendula), Rubylace i Sunburst.
Pozdrawiam Janusz
Wielka szkoda, bo nie widziałam jeszcze nigdy żadnej z tych odmian o których piszesz.
Zostało mi tylko zatem poszperać w necie.
Choć to nie to samo co obejrzeć je u kogoś w ogrodzie.
To jeszcze maleństwo - ma jakieś 1,5m. Nie rośnie w formie regularnego drzewka - ma tendencje do nieregularnych rozgałęzień. Specjalnie wsadziłam ją koło Berberysu 'Atropurpurea', aby był piękny kontrast.
aniawoj pisze:To jeszcze maleństwo - ma jakieś 1,5m. Nie rośnie w formie regularnego drzewka - ma tendencje do nieregularnych rozgałęzień. Specjalnie wsadziłam ją koło Berberysu 'Atropurpurea', aby był piękny kontrast.
Ania ja tez lubię takie kontrasty.
Ja osobiście kombinuję posadzić(jestem w trakcie sadzenia) berberys i bukszpan.W środku berberys wysoki czerwonorubinowy a dalej naokoło zielony niższy bukszpan.Może coś z tego wyjdzie
No przecież już miałem robić zdjęcie w jednym ogrodzie a tu prosze odpowiedz co to za drzewo.
Bardzo fajnie się prezentuje w ogrodzie. Kolory listków od ciemnozielonego po jasnozielone. Z daleka wygląda podobnie do metasekwoi (taką małą forme krzewu widziałęm) tylko ma te fajne odcienie zieleni.
Nie nie po prostu taka forma drzewka jest że przypominało mi metasekwoje ale to są tylko moje skojarzenia po zobaczeniu dwóch podobnych do siebie form drzewek, i te drobne listki z daleka wyglądają podobnie jak z bliska u metasekwoi igiełki.
Ale to jest zdecydowanie to drzewko bo ostatnio je widziałem z bliska.