W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu, ja na szczęście jeszcze tak dużo tych cebulkowych nie mam. Nastawiona byłam na kupowanie krzewów ozdobnych i roślin bylinowych. Cebulki kupowałam tak przy okazji. Może uda mi się je opanować :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

No to ja się muszę przyznać i sprostować - metoda ze sznureczkami i z cięciem kubków własna, ale ta z paseczkami aluminiowymi nie moja i już tu na forum była prezentowana. Ja ją tylko przypomniałem i z powodzeniem stosuję, czego i Wam życzę :)
Często się zdarza, że dostaję coś bez podania odmiany (np. moje ulubione narcyzy). Wtedy na takim paseczku piszę po prostu, kto mi dał roślinę i rok posadzenia. Resztę mam w zeszycie, żeby się nie pogubić. Właśnie aktualizuję swoją bazę roślin posadzonych w ub. sezonie. I po to przydaje się zima, żeby uporządkować, co trzeba w papierkach, albo porobić plany i zakupy :)
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko! pomysłów dużo trzeba przyznać ale ja też nigdy nie pamiętam gdzie i jaką wsadzę cebulkę ,wiem tylko że wciąz dosadzam i nawet nie wiem czy coś mi zjadła nornica ,ale pomyślę o tych pomysłach na wiosnę ;:12
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, metoda ze sznureczkami i z cięciem kubków mnie bardziej przekonuje. Paseczków aluminiowych trochę się boję, żeby nie przeciąć sobie ręki, bo ze mnie taka szybka i roztrzepana :oops:

Jacku, same dobre rady nam tu serwujesz, zaznaczanie na takich paseczkach co, kiedy i od kogo się posadziło - bardzo fajny pomysł !!!

Zosiu, jak zastosujemy proponowane przez Jacka metod, to będziemy już wiedziały gdzie, co posadziłyśmy i będziemy miały porządek w ogródku :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Halinko . Jest mi bardzo miło dzielić się swoim doświadczeniem :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku wiem jak to jest jak wszyscy pytają a nie można powiedzieć bo nie zna się odpowiedzi na pytanie ja od wieku kwiatów pozostawiałam sobie etykiety. Teraz to już za późno żeby opisywać bo za dużo ich mam.
Genia
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, a ja kupując w ogóle nie zwracałam uwagi na etykiety. Teraz, kupuję roślinkę pilnuję, żeby była z etykietką.
Często zdarzało mi się kupować podwójnie lub potrójnie tę samą roślinkę, bo byłam przekonana, że jej nie ma.
Kupując nie myślałam gdzie to posadzę, a potem w nocy nie mogłam spać, główkowałam, gdzie by to upchać. :oops: Teraz, wcześniej przygotowuję miejsce na nowy zakup. Wygląda na to, że dokonuję już rozsądnych zakupów :lol:
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Halina Kwak pisze:Geniu, a ja kupując w ogóle nie zwracałam uwagi na etykiety. Teraz, kupuję roślinkę pilnuję, żeby była z etykietką.
Często zdarzało mi się kupować podwójnie lub potrójnie tę samą roślinkę, bo byłam przekonana, że jej nie ma.
Kupując nie myślałam gdzie to posadzę, a potem w nocy nie mogłam spać, główkowałam, gdzie by to upchać. :oops: Teraz, wcześniej przygotowuję miejsce na nowy zakup. Wygląda na to, że dokonuję już rozsądnych zakupów :lol:
Hanuś
Tak powinno być tak jak twierdzisz, ale najczęściej jest tak,
że jak chcemy - to kupujemy bo nam się podoba i już.
Rozsądek nie zawsze jest górą.
Ja wiem co chcę najczęściej, lecz nie zawsze sadzę roślinkę tam gdzie ją wcześniej planowałam posadzić w wyobraźni.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Halinka - ja jestem na etapie kupowania na żywioł,
Mąż przy kasie, zakupy dokonane...a ja w drodze do wyjścia jeszcze coś złapię hi hi hi :)
Różni nas jednak to, że ja mam jeszcze sporo miejsca.
Jednak statam się skupiać na drzewach, krzakach i krzaczkach, reszta to tak właśnie "przy okazji"
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To widzę, że z Was i tak lepsze planistki ode mnie :) Ja oznaczam, to co już mam, ale kupuję często coś z ogromnej i nieograniczonej listy chciejstw, a czasem - z fajnej promocji i wtedy to są zupełnie nieplanowane zakupy ale radość duża. W nowym ogrodzie mam gdzie to wszystko sadzić, ale w "starym" to trzeba było coś wyrwać albo przesadzić.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Halinko mi się często też zdarzało, kupować taką samą roślinkę co już miałam :?
podobnie jak Ty przed zasypianiem widziałam tylko kwiaty i swoje plany ogrodowe :;230
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto, niestety, rozsądek nie zawsze idzie w parze z rozumem, zwłaszcza jak się jest "zakręconym ogrodowo", a widzi się jakąś ogrodową śliczność :lol: Znam ten ból :D

Edytko, szczęściara z Ciebie, że masz jeszcze dużo miejsca do sadzenia. Z bulinami i cebulowymi, to nie ma większego problemu, gorzej z drzewami ozdobnymi, które wymagają "przestrzeni życiowej". I tu u mnie zaczyna się problem, bo nie ma gdzie tego upchnąć, a tyle jeszcze "chciejstw" :lol:

Jacku, ja też idę do agrosadu, żeby kupić coś z zaplanowanych roślinek, a wychodzę z czymś, co mnie oczarowało i było nie planowane :lol:
Co zrobić, jak to już taka nasza natura :D

Jolu, ostatnio mam przed oczami Twoją szałwię ozdobną, hihihi ;-) Czy ta Twoja szałwia różowa i fioletowa, to ta sama szałwia :?: i czy to roślinka wieloletnia :?:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

no to Halinko mamy o czym pamiętac na wiosnę ,dlaczego ona się tak opożnia ;:12
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Halinko ja Ci odpowiem przed Jolą :oops: to szałwia powabna -trójkolorowa-jednoroczna, ale cudowna, wysiewa się sama z nasion corocznie.
Ja też się już nie mogę doczekać wiosny
;:145
A potem jak już przyjdzie, będziemy narzekać -ile to mamy pracy z nastaniem wiosny w ogrodzie :;230
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judytko, dziękuję ślicznie. Zachorowałam na nią i Jola obiecała wysłać nasionka ;:33
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”