Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Canna - Paciorecznik

Post »

Ojej moje są przykryte ziemią, jak poznać że zaczynają gnić - biały nalot na pewno, ale gdzie się najpierw pojawia..?
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Moja żółta kanna posadzona na wiosnę nie zakwitła - mam tę małą kannę w domu w doniczce bo zaczęła mi puszczać liście już po wykopaniu i stwierdziłam, że może przezimuje rosnąc - problem w tym, że na nowym liściu pojawiły się brązowe plamy, które przysychają. Co to może być? Popryskać na grzyba?
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam podobny problem ale u mnie jeszcze nie rosną (jeszcze nie wykopałem bo czytałem ze najlepiej zostawić w ziemi aż nie będzie ok.5 st. na dworze w nocy), a jedyne miejsce gdzie mogę przechować ma +15-19 stopni zimą .... i co zrobić jak puszczą pędy ????
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MagdaMisia pisze:Moja żółta kanna posadzona na wiosnę nie zakwitła - mam tę małą kannę w domu w doniczce bo zaczęła mi puszczać liście już po wykopaniu i stwierdziłam, że może przezimuje rosnąc - problem w tym, że na nowym liściu pojawiły się brązowe plamy, które przysychają. Co to może być? Popryskać na grzyba?
ciekawe czy jak wypuszczą pędy mozna je obciąć wiosną ???!!! :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Mnie się wydaje że kanny źle zniosą czas do wiosny , jakby nie było to pół roku , są roślinami które potrzebują dużą ilość słońca ;:3 ;:3 ,w zimie nie pociągną. Osobiście zrezygnowałbym całkowicie z podlewania , poczekał aż zaschną wykopał z ziemi i poczekał do wiosny - powinny zacząć wtedy wegetację.
Nawet jeśli będą przechowywane w troszkę wyższej temperaturze , ale bez wody powinny dotrwać .
Jest to tylko moje zdanie ...na mój mały misiowy rozumek ;:7
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja mam poważny problem. Zauważułam na powierzchni ziemi, którą są przysypane Canny, zbierającą się miejscowo białą pleśń, która jest umiejscowiona w okolicy wystających części roślin. Czy to już koniec z moimi Cannami ...? Co mam zrobić?
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Lorrie tak od razu nie będzie koniec. Rozłóż karpy luźno, podsusz je i będzie wszystko w porządku.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak długo je tak trzymać bez ziemi?
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Ja trzymam cały czas bez ziemi.

Pozdrawiam.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja w zasadzie też trzymam bez ziemi. Mam w kartonach przysypane nieco trocinami, ale pamiętam kiedyś miałam "na sucho" w skrzynkach i zimowały bez zarzutu. Myślę, że najbardzie szkodzi cannom mróz, a suchość dużo pózniej. Ale zależy to od gatunku. Te zwykłe czerwone, najpopularniejsze mają mięsiste kłącza i tam mają spory zapas wody. Inne gatunki, zauważylam, maja kłącza delikatniejsze i może one potrzebują lepszych warunków?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MagdaMisia pisze:Moja żółta kanna posadzona na wiosnę nie zakwitła - mam tę małą kannę w domu w doniczce bo zaczęła mi puszczać liście już po wykopaniu i stwierdziłam, że może przezimuje rosnąc - problem w tym, że na nowym liściu pojawiły się brązowe plamy, które przysychają. Co to może być? Popryskać na grzyba?
Nie wiem, czy to dobry pomysł :roll: Mało światła jest zimą, a cykl życia przewiduje zimowy odpoczynek... Ja wszystkie bez skrupułów poobcinałam i do kartonów, do komórki!
Miłka
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba obetnę jej liście i wyniosę do piwnicy (temp. ok. 15oC). Z tego co pamiętam to kanny w naturze rosną przez cały okrągły rok bez wykopywania ;)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że u nas nie mogą :? Trochę za krótki dzień mamy, chłodnawo zimą :( Ale chyba przez lata przyzwyczaiły się, że są wykopywane i ida spać ;:19
Miłka
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja chyba je z tej ziemi wyciągnę, choć boję się że mi wyschną za bardzo do maja ...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lorrie do marca - pod koniec marca możesz je zacząć podpędzać w doniczkach :) Za bardzo się boisz o wszystko kochanie :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”