Oaza spokoju Hanki - 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusia
Dziękuję za mile słowa.JPII przywędrował do mnie z Belgii w zeszłym roku jako podarek.Chopina też mam dwa krzaki i jeden trzylatek jest piękny a drugi pięciolatek jakiś niewydarzony,słabo się krzewi,choruje i na mączniaka i czarną plamistość ,chyba go wyciepnę,bo doszłam do wniosku,że może ma słabą podkładkę na której był zaszczepiony albo z chorej plantacji i nic z niego porządnego nie wyrośnie.Każdy jest z innej hodowli.JPII widziałam gdzieś w rosarium i nie pamiętam gdzie ale poszukam to Ci dam namiary.Wydaje mi się,że u Baranowskich
Elżbietka
Z nasion mam tylko lilie tygrysie,reszta z cebul kupowana gdzie popadnie,ale muszę Ci powiedzieć,że najzdrowsze i mocne lilie wyrosły mi od Kryszkiewicza i Pajdy.Kupiłam wiosną u Benka na all ,cebule były ładne ale mało wyszło,podejrzewam,że w niewłaściwej temperaturze w chłodni były przechowywane.Moje postanowienie jeśli chodzi o cebule to tylko z dwóch źródeł będę kupowała -od Kryszkiewicza i Pajdy.Może drożej jest u nich ale towar pierwszego sortu i co kupisz to to wyrośnie.
Eluś pokazywałam moją jukę,która nie chciała mi kwitnąć.Z litości tylko nie poszła na kompostownik ale za karę posadziłam ją pod murem warsztatu,przydeptywana przez moich chłopaków jak układali drewno i co? W tym roku kwitnie ale nie ma jak się pokazać,bo zasłaniają ją lilie.
Może i swoją musisz ukarać
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich Moich Gości
Dziś pokażę Wam moje lilie turbanowe,które zaczynają dopiero sezon rozkwitu.Przepraszam za jakość zdjęć ale u mnie od wczoraj plaga komarów.Nie dały mi zrobić porządnie zdjęcia,atakują całą chmarą-horror Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moja jedyna hortensja,która jest u mnie już trzeci rok i dopiero pierwszy raz kwitnie ale teraz dzięki Elżbietce wiem,że to moja wina,bo nie należycie o nią dbałam Obrazek
I jeszcze lilie,które ostatnio rozkwitły i takie tam inne ujęcia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Haniu nie mogłam oczu oderwać od twoich lilii, same cuda, przedostatnie dwie fotki szczególnie mnie zainteresowały, piękności.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haniu nie wiem, co piękniejsze - lilie, czy róże? JP II przecudny, będę szukała u sprzedawców.
Kochanie, jak przeżyłaś wczorajszą noc? Ja leżałam z głową pod kołdrą z postanowieniem, że jak nie przestaną walić pioruny, żadna siła nie zmusi mnie do wyjścia do pracy. Na szczęście przestało. Ja jestem z tych, w których tkwi jakiś atawistyczny lęk przed burzą.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko rzeczywiście wczorajsza noc u nas była okropna.Ja nie boję się burzy ale myślałam tylko co rano zobaczę na ogrodzie.Nad ranem jak rąbnęło w transformator przed Wolą to u mnie w domu zrobiło się jasno.No i wtedy poczułam strach.Było po spaniu od godz piątej.Do pracy jeżdżę na dziewiątą,
Spokojnej nocki,chociaż znów wiatr się wzmaga i od wschodu coś za czarno na niebie
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Rzeczywiście Haneczko ta pogoda do kitu ,,no ale cóż my maluczcy ..... :cry:
Bardzo ładne lilie wręcz jestem zachwycona
masz jednak rękę do nich :P
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Hania pięknie kwitną lilie .Postanowiłam sobie że na jesień dokupię parę odmian bo mam bardzo mało.
A ta piękność jak się nazywa?
Obrazek
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich
Bogusiu obiecałam Ci dziś liliowce i nic z tego.Cały dzień u mnie leje i nie wiem czy je deszcz załatwił,czy nie rozkwitły .Jest na dziś tylko tyle ale pąków jest dużo więc jeszcze Bogusiu pokażę.Obrazek Obrazek
Lilie też są częściowo uszkodzone przez deszcz ale i tak cieszą.Nigdy nie mogę uchwycić koloru Landini wychodzi mi buraczek a ona jest prawie czarna Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
i ogólne spojrzenie na ogród,chociaż nie wygląda ciekawie.Kwiaty róż napęczniałe od deszczu,pochylone do ziemi,lub przedwcześnie obite z płatków ale wiem już,że jeden dzień słoneczka i wszystko wróci tylko gdzie to słońce Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabelka ta jest od Pajdy ale nie powiem Ci jak się nazywa,bo moje wnuki z zamówienia do Pajdy zrobiły sobie samoloty i tym sposobem zniszczyły mi katalog z odmianami.Na PW podam Ci link do niego
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Byłam Haneczko i widziałam liliowce...... ale są ładne mimo pogody
Haneczko pogadamy jak się trochę u mnie uspokoi :P
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Haniu widzę, że lilie trzymają się lepiej niż róże. Mamy tropikalne ulewy i do tego jeszcze wiatr. Może chociaż sobota będzie ładna, bo już aż się nie chce wyglądać przez okno.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla porównania wstawiam Chopina i Jana Pawła II
Są bardzo podobne do siebie jeśli rozważa się budowę kwiatu ale już kolorem ,liśćmi i budową krzewu zdecydowanie się różnią.
Chopin Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A teraz Jan Paweł II Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obie już po pierwszym kwitnieniu,zobaczę jak będą wyglądały w powtórce,bo już szykują się do powtórki-mają ładne pączki
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Hania jak dla mnie to te róże wyglądają bardzo podobnie ale są śliczne.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

No piękne te białe... i Chopin i JPII...
Powiedz Haniu jak długo trzymają kwiaty?
Jak zachowuja się po deszczu?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich moich Gości
Iza Liska trudno mi ocenić,która róża dłużej kwitnie.To lato jest wyjątkowe ale wydaje mi się,że Chopin jest bardziej wytrzymały na deszcz i wiatr.Zaczął kwitnienie 19 czerwca ,posadzony jest na przeciągu a dziś jeszcze jest taki Obrazek
JPII ma lepsze stanowisko w zaciszu i nie jest całkowicie narażony na deszcz.Kwitnienie zaczął 28 czerwca i dzisiaj jest taki Obrazek
U nas dziś wyjątkowo nie padało ale i nie jest ciepło.Kwiaty wymęczone przez wiatr i deszcz nie prezentują się ładnie,wydaje mi się,że lilie nie są tak wybarwione jakby powinny być.Ale na pogodę nic nie poradzimy.Parę ujęć z dzisiejszego dnia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”