Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230 pisze:Anpio, Marek ma rację! Jeżeli to jest już miejsce stałe to jest zdecydowanie za gęsto. W rządku pomidorki co 40 cm i rozstaw między rządkami min. 80cm.
Kiedyś Erazm zamieścił na forum obrazek rozsady pomidora w szklarni
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d47 ... e6b6a.html, z której wynika, że między krzaczkami ma być 50 cm a miedzy rzędami 40. W tym roku pierwszy raz będę sadziła pomidorki w szklarni i chciałam się zastosować do tego obrazka ale teraz to juz całkiem zgłupiałam
:oops:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Moim zdaniem najwygodniej jest gdy pomidory rosną 50 na 50. Jeżeli 50 na 40 to po dwóch rzędach powinna być szersza ścieżka np. 80cm. Rozrysuj sobie jak by to pasowało. Zwykle decyduje szerokość pomieszczenia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rybko, z własnego doświadczenia wiem, że w gruncie, pod folią, jak i w szklarni do każdego pomidora trzeba mieć dostęp, usuwanie wilków, zapylanie, opryski , podwiązywanie itd. Zależy też na ile pędów prowadzony jest krzak, jeśli na jeden, to można pokusić się o mniejsze odstępy. Jeżeli się ma długie ręce to można zrobić tak jak pisze Lotta; co dwa rzędy- odstęp. Przeciskając się między nimi, kilka razy uszkodziłam krzaczki, no i rzecz najważniejsza; pomidor pod osłonami musi mieć solidne wietrzenie. I jeśli masz szklarenkę czy tunel, to najlepiej na kratkowanym papierze sobie to wszystko naszkicować.
Przekonałam się, że lepiej posadzić np 20 krzaczków i prowadzić na 2 pędy niż 30 krzaczków i prowadzić na jeden pęd. Mniej sztuk do podlania, swobodniejszy do nich dostęp i jest więcej pomidorów z jednej rośliny.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szklarenka jest malutka 2.5 długa i 1,8 szeroka. Rozrysowałam to sobie na papierze wg tamtego rysunku i wyszło mi, że zmieści się 18 szt ( po 9 na każdej stronie plus pół metra na środku )........i rzeczywiście wydało mi się za ciasno. Pomidorki planuję prowadzić na 2 pędy. Jak byście kochane kobietki rozplanowały ten <wielki areał>? W szklarence chcę posadzić pomidor ( na 2 pędy) i paprykę. No i właśnie....w jakich odstępach sadzić paprykę?
pozdrawiam Beata
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witajcie

moje pomidrki cherry i koralik są już dawno popikowane i teraz w nowych większych kubkach są spore,
chce je posadzic w donicach po swiętach to zrobię, moje pytanie - czytam coś o ogłowianiu itp....co to jest :oops: :oops: czy mam górę odcinac?
w temacie pomidorowym zupełnie się nie znam..
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Moja szklarnia ma 12 m długości i 6 m szerokości w szklarni mieści się około 140 krzaków pomidorów i około 50 papryk. Podstawowe odległości rozstawu pomidorów to 60 cm na 50 cm, ścieżka główna ma szerokość 1 metra( pomiędzy sadzonkami) a ścieżki boczne mają po 75 centymetrów ( również pomiędzy posadzonymi sadzonkami. Załączam szkic moich nasadzeń w szklarni z ubiegłego roku, w tym roku planuję drobne przesunięcia, by w tym samym miejscu nie rosły sadzonki co w ubiegłym roku, ale bez zmiany odległości pomiędzy sadzonkami. Wszystkie pomidory prowadzę na dwa pędy.

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybko, rzeczywiście mała ta szklarenka, myślę, że na Twoje domowe potrzeby wystarczy. Wejście (tylko jedno) do szklarenki jest z tego węższego boku tak? Jeżeli tak, to wzdłuż tego drugiego weższego boku - naprzeciwko drzwi możesz na całej jego szerokości posadzić 2 rządki papryki(około 10sz), a po bokach po 8 szt pomidorów x 2 = 16 szt. Zrobiłam taki podręczny szkic, będzie ciasnawo! Ale rybko, ja nigdy nie uprawiałam papryczki i nie wiem w jakim rozstawie powinna rosnąć, na szkicu jest tak 30cm x 40 cm. Trzeba to jednak zweryfikować. Mogę Ci zeskanować i przesłac e-mailem na skrzynkę ten szkic- możesz podać na PW adres skrzynki, jeśli oczywiście chcesz.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Geniu, na Ciebie zawsze można liczyć.
Adres mailowy wysłałam Ci na PW
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess, koralik jest samokonczący sie, i się go nie ogławia, sam kończy swój wzrost.
Rybko, poszło już, nie wystrasz się moich bazgrołów, no i musisz co nieco zweryfikować, bo będzie naprawdę ciasno.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gieniu
dziękuję za odpowiedz, rozumiem koktajlówka cherry też?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ta odmiana nazywa się "cherry", czy to jest w ogóle pomidor drobnoowocowy typu "cherry"?
Zobaczysz jak bedzie rosła. Na działce miałam baardzo wysoką odmianę drobnoowocową, ale żółtą, ją własnie musiałam we wrześniu ogłowić, bo rosła jak szalona (dorósł do 2 metrów- a może to jakiś wybryk natury był?)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://images.marketplaceadvisor.channe ... ntree1.jpg
fajnie by było miec takie drzewko pomidorowe!
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

gienia1230 a czy miałaś kiedyś ten pomidor drobnoowocowy typu chery, czy jest on samokończący się i jakie są jego owoce, jak gęsto można je posadzić?u mnie ma bardziej spełnić rolę dekoracyjną niż konsumpcyjną .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na działce miałyśmy (z siostrą) do tej pory 3 odmiany drobnoowocowych; pierwszy Koralik (samokończący się), drugi też niski - samokończący się, troszkę inny od Koralika i trzecia odmiana drobnoowocowa , żółta, baaardzo wysoka. Tych dwóch ostatnich nazwy odmian nie znam - otrzymane od sąsiadki w ramach wymiany. Te drobnoowocowe podobno z powodzeniem można uprawiać w donicach na balkonie, już na tym forum w którymś z wątków o tym czytałam.
W tym roku będę mieć inne koktajlówki; Black Cherry i Sprite, będę porównywać. Sadzę je tak samo jak i inne i przyznam Ci się, że mnie denerwują, bo pokładają się na ziemii. O wiele lepiej ich chyba wsadzić do doniczek, przynajmniej gałązki będą zwisać i nie będą się brudzić.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

No właśnie ,ja tez 2 lata temu je miałam i była to odmiana bardzo płożąca się , nie pamietam jednak jaka to odmiana była bo kupowałam gotowe sadzonki a w tym roku myślałam o wysadzeniu w pojemnikach.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”