Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.1
Jodła górska (Abies lasiocarpa) 'Green Globe'

Jodła górska (Abies lasiocarpa) "Compacta"

Świerk kłujący (Picea pungens) "Waldbrunn"

Sosna czarna (Pinus nigra) 'Spielberg'

Cis pośredni (Taxus x media) "Krakus"

Jodła górska (Abies lasiocarpa) "Compacta"

Świerk kłujący (Picea pungens) "Waldbrunn"

Sosna czarna (Pinus nigra) 'Spielberg'

Cis pośredni (Taxus x media) "Krakus"

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Świerk kłujący (Picea pungens) "Bronisze"

Świerk kłujący (Picea pungens) Lombartsi (inaczej Lucky Strike), niestety jeszcze bez szyszek.

Sosna górska (Pinus mugo) "Kleiner Prinz" (Prince)

Sosna górska (Pinus mugo) "Kuck's Minimops"

Sosna drobnokwiatowa (Pinus parviflora) 'Tempelhof'

Świerk kłujący (Picea pungens) Lombartsi (inaczej Lucky Strike), niestety jeszcze bez szyszek.

Sosna górska (Pinus mugo) "Kleiner Prinz" (Prince)

Sosna górska (Pinus mugo) "Kuck's Minimops"

Sosna drobnokwiatowa (Pinus parviflora) 'Tempelhof'

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Właśnie też obawiałam się mrozów,dlatego zostawiłam go w donicy ale na razie nie widać na nim przemrożenia.Doniczkę tylko osloniłam agrowłkniną i postawilam przy domu.Wisną wsadzę do gruntu.Taki sam rośnie(2m.)ok.Człuchowa przy stacji paliw i dobrze sobie wygląda!
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Pawle jest sporo odmian wrażliwych na nasze zimy,ale...jak Komuś wpadnie w oko coś szczególnego ,jakaś nowa oryginalna odmiana iglaka, czy rośliny liściastej to trzeba nad nią troszkę popracować.Ja osobiście niemalże u podnóża Tatr widziałam PIĘKNE prawie 10- letnie klony palmowe.Roślinę delikatną musimy przez pierwsze 2-3 lata traktować szczególnie troskliwie;stworzyć jej optymalne warunki ,aby była silna i zdrowa i oczywiście na zimę okrywać.W następnych latach powinna radzić sobie sama ,no chyba ,że ...nadejdą SROGIE MROZY.Z 'matką naturą' trudno się wygrywa ,jednak uważam ,że bez walki niema frajdy
Pozdrawiam Marzena

Pozdrawiam Marzena
Głowocis haringtona (japoński) na Dolnym Śląsku rośnie bez żadnych kłopotów i zachodów. Spokojnie wytrzymuje na osłoniętych stanowiskach -25C. W mojej lokalizacji jest to drzewko powszechnie dostępne, można kupić naprawdę duże egzemplarze (900PLN/gęsty krzew o wysokości z doniczką 2m). Rośnie powoli wartość ozdobna podobna do cisa. Raczej ciekawostka szkoda, że obecna w co drugim ogródku.
Poniżej głowocis (otoczony ramką) na kwietnej rabatce:

Kilka iglaków z otchłani twardego dysku (na Dolnym Śląsku rzadko spotykane)
Abies nordmanniana "Goden Spreader" - od razu wzbudziła podziw domowników:

Pseudolarix amabilis w otoczeniu kryptomerii, modrzewia jap. "Diane", nakrapianego cyprysika nutkajskiego oraz kilku innych dosyć pospolitych iglaków, opleciony winnikiem zmiennym

pozdrawiam
tomek
Poniżej głowocis (otoczony ramką) na kwietnej rabatce:

Kilka iglaków z otchłani twardego dysku (na Dolnym Śląsku rzadko spotykane)
Abies nordmanniana "Goden Spreader" - od razu wzbudziła podziw domowników:

Pseudolarix amabilis w otoczeniu kryptomerii, modrzewia jap. "Diane", nakrapianego cyprysika nutkajskiego oraz kilku innych dosyć pospolitych iglaków, opleciony winnikiem zmiennym

pozdrawiam
tomek
darob66, rispetto
Zgadzam się, ale jeśli w końcu po latach przyjdzie zima -30 stopni i obiekt Twojej miłości wymarźnie to serce się kraje
W zeszłym roku podjąłem kolejną próbę zaszczepienia w naszym klimacie prusznika i kilku odmian hebe. Raz było -19,5 i widzę, że hebe trochę przymarzło (ale nie całe, a prusznika aż boję się rozpakować ze słomianego chochoła
Zgadzam się, ale jeśli w końcu po latach przyjdzie zima -30 stopni i obiekt Twojej miłości wymarźnie to serce się kraje

W zeszłym roku podjąłem kolejną próbę zaszczepienia w naszym klimacie prusznika i kilku odmian hebe. Raz było -19,5 i widzę, że hebe trochę przymarzło (ale nie całe, a prusznika aż boję się rozpakować ze słomianego chochoła

Młode, ciekawe szczepy jodły koreańskiej, których nie zamieszczałem jeszcze na stronie mojego ogrodu.
Abies koreana "Houtmayer"

Abies koreana "Blauer Eskimo"

Abies koreana "Silberperl"

Abies koreana "Petite"

Abies koreana "Houtmayer"

Abies koreana "Blauer Eskimo"

Abies koreana "Silberperl"

Abies koreana "Petite"

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Pozdrawiam. Romek.