Piękne siewki,aż miło patrzeć.Jedwabne,miały w rodowodzie orienpeta,może ujawni się
w tym pokoleniu.A ta mała,zdarzają się takie. Może nadrobi w przyszłym sezonie,może padnie.
Właśnie w różnorodności radość.
Dziękuję Panie Mirku. Starałam się by jak najszybciej urosły i zaczęły cieszyć nasze oczy swoją różnorodnością .
Niestety przy przesadzaniu niektóre jedwabne straciły wszystkie liście .
Nie wiedziałam jednak, że są aż tak kruche
Tak jaqk z trąbkowymi czy azjatyckimi. Nawet dość szybko zakwita,około trzech lat od wysiewu.
Wstrzymaj sie do końca stycznia,jak wzejdą za wcześnie,kłopot z przechowaniem do wiosny,
o tej porze mało światła.Radzę wstrzymanie,a sam nie mogę wytrzymać. Sieję tylko po 5 nasionek
do małej doniczki,jak zaczynają wychodzić prawdziwe liście,rozsadzam do wiekszych doniczek.
Jedna,ale jaka piękna.Fantastyczny brushmark,to ta ciemna plama. W tym roku dopiero
pokaże całą swoja urodę. No to masz już własny dobry materiał do zbierania nasion.
Ta biała z ciemnym środkiem,to może być Nettys Pride,pomarańczowy brushmark, to Loreto.
Bez gwarancji,tyle jest teraz podobnych odmian.
Twoja lilia powinna być zachętą dla wszystkich liliarzy, do samodzielnego wysiewu nasion.
Cieszę się ,że zostałam doceniona przez jednego z najbardziej znanych i szanowanych liliarzy na tym forum .
Dodam jeszcze ,że posiadasz największą wiedzę o tych roślinach. Gdyby nie Twoja wiedza , nigdy nie mogła bym się pochwalić swoją krzyżówką.
A tak poza tym masz rację ,że jedna z lilii to Nettys Pride. Pomarańczową dostałam od znajomej i wydaje mi się ,że jest to jedna ze starszych odmian.
cóż, jedni hodują cebule a inni własne odmiany najważniejsze, że się wszyscy dobrze bawią Wszystkim składam życzenia sukcesów w uprawie w tym nowym roku
pozdrawiam - Mirka Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Mirku! Co mam zrobić z krzyżówką lilii amerykańskiej i lilii pardalinum? Zostawiłam je jesienią w piwnicy w doniczkach, a teraz zastanawiam się czy trzeba je wychłodzić przed sezonem.
Obecnie mają zielone liście i wystawiłam je na dwór.
mirzan pisze:Osoby zainteresowane uprawą lilii z nasion,mogą zajrzeć do działu ofert.
wczoraj po powrocie z pracy w skrzynce czekała koperta z nasionami, niezwłocznie posiałam ( hmmm ... posadziłam ... nasiona podkiełkowane się sadzi czy sieje ? ) a dzisiaj rano czekała mnie niespodzianka