Storczyki Joasi
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
na dnie wazonu może być woda, by Vanda miała większą wilgotność. ze 2 razy w tygodniu powinnaś ją moczyć w wiaderku z wodą. samo spryskiwanie korzeni to za mało. przy moczeniu zanurz w wodzie tylko korzenie, uważaj, by nie zamoczyć liści. jak woda dostanie się między liście i zostanie tam, Vanda może zgnić.
Dziekuje Dusiu,jutro ja podleje bo lubie podlewac moje kwiaty jak mi sie nikt po domu nie placze
zastanawiam sie jeszcze kiedy powinnam dodac troche nawozu do wody na pewno nie teraz to wiem bo na pewno byla u hodowcy potraktowana nawozem wiec mysle ze dopiero w przyszlym tygodniu dodam minimalna dawke a teraz jej bedzie musiala wystarczyc sama woda.

- Storczykowa
ok ;) a w jaki sposób będziesz ją nawadniać? dobrym sposobem jest moczenie korzeni - wkładasz Vandę na pare godzin do wiaderka (najlepiej robić to rano lub w południe, by wyschła do wieczora), potem odstawiasz do szklanego wazonu i ona sobie tam obcieka... jeśli chcesz kiedyś nawozić, to wtedy trochę możesz wlać do wody, ale nie dawaj nawozu przy każdym moczeniu. ja nie nawożę nigdy, bo nie mam jak.
- Storczykowa
nie są takie złe te korzenie. moje też nie są całkiem srebrne, tylko takie szarawe, po moczeniu zielone. Phalaenopsisy mają srebrne korzenie.
a co do nawożenia, ja nie nawoże, bo 1 mi padła. to było niecałe 3 lata temu, wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze Vandy trzeba moczyć i nawadniałam moją przez spryskiwanie korzeni. czasem dodawałam nawozu do storczyków, ale jej zaszkodził... i nie tylko jej. innym storczykom też.
a jak będziecie moczyć Vandy? w czym je zanurzacie (tzn. w wiadrze, w misce czy w czym)???
a co do nawożenia, ja nie nawoże, bo 1 mi padła. to było niecałe 3 lata temu, wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze Vandy trzeba moczyć i nawadniałam moją przez spryskiwanie korzeni. czasem dodawałam nawozu do storczyków, ale jej zaszkodził... i nie tylko jej. innym storczykom też.
a jak będziecie moczyć Vandy? w czym je zanurzacie (tzn. w wiadrze, w misce czy w czym)???
- Storczykowa
to weź takie dość spore, a korzenie (te cieńkie) możesz wsadzić tak, by się wygięły (tzn. że te cieńkie się nie połamią, jak je zwiniesz). ale z grubszymi to już trzeba ostrożniej, bo są mniej elastyczne i łatwo się mogą złamać. moje Vandy mają korzenie krótkie, ale grube, do wiadra się zmieszczą. Tylko z tążółtą jest problem, bo jej korzenie rosną w bok zamiast w dół i do tego są bardzo grube.
- Storczykowa