Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
Jedna z siewek kawy mi klapła. Chyba nic z niej już nie będzie, ma miękką łodyżkę w przeciwieństwie do pozostałych 
----------------------------
Musiałam tą sieweczkę wyrzucić. Druga niestety też widzę, że tak chyli się. Chyba nie jest wstanie utrzymać taka łodyżka tak ciężkich nasion. O ile, samo czekanie i kiełkowanie było w miarę, o tyle teraz ciężko jest utrzymać te siewki przy życiu. Chyba je zalałam, tak jak wtedy tą palmę kokosową
Wystarczy, że raz podleję kwiatek i już pada. Smutno będzie, jak zaczną mi one wszystkie klapnąć.

----------------------------
Musiałam tą sieweczkę wyrzucić. Druga niestety też widzę, że tak chyli się. Chyba nie jest wstanie utrzymać taka łodyżka tak ciężkich nasion. O ile, samo czekanie i kiełkowanie było w miarę, o tyle teraz ciężko jest utrzymać te siewki przy życiu. Chyba je zalałam, tak jak wtedy tą palmę kokosową

-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja sie pochwale z 5 nasion bananowca trzy mi wyrosly i jestem mega szczesliwa

Oczami wyobrazni juz widze jak sa duze
..o ile nie klapna..
O d razu mam pytanko,kiedy je przeniesc do wiekszej donicy?I jak sie z nimi teraz obchodzic?

Oczami wyobrazni juz widze jak sa duze

O d razu mam pytanko,kiedy je przeniesc do wiekszej donicy?I jak sie z nimi teraz obchodzic?

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
Jeżeli te kubeczki są przezroczyste to za 1-2 tygodnie zobaczysz na spodzie siatkę białych korzeni.
Gdy będzie ich już całkiem sporo możesz przesadzić do większego pojemnika.
Nie ma co czekać, aż wypełnią cały spód, gdyż wtedy plączą się między sobą, wrastają w siebie i nie jest to korzystne.
Co to za gatunek bananowca ?
Ładne siewki, niestety nie mogę powiększyć zdjęcia.
Gdy będzie ich już całkiem sporo możesz przesadzić do większego pojemnika.
Nie ma co czekać, aż wypełnią cały spód, gdyż wtedy plączą się między sobą, wrastają w siebie i nie jest to korzystne.
Co to za gatunek bananowca ?
Ładne siewki, niestety nie mogę powiększyć zdjęcia.
-
- 200p
Powiekszylam ,jak cos to zrobie nowa fote.Tak ,pojemniczki sa przeswitujace

a tak wygladaly 31 sierpnia

To zolty chinski bananowiec,kiedys ogladalam program o ogrodach i zachwalali ze moim klimacie bedzie rosl bez problemu .
Dziekuje za rady
,pozniej lepiej wsadzic do gruntu czy zostawic w duzej donicy?(hehe zakladam ze je wychowam 8)
), mialam plan trzymac w duzych donicach jako ozdoba patio.
na razie trzymam w mojej " szklarni"przykuchennej jest tam cieplo ze wzgledu na ilosc szyb a dodatkowo zrobilam na poczatku szklarenki z torebek foliowych
wyrosly w przeciagu dwudziestu paru dni.Czekam na pozostale dwa pojemniczki a jak nie wyrosna to trudno sie mowi
.

a tak wygladaly 31 sierpnia

To zolty chinski bananowiec,kiedys ogladalam program o ogrodach i zachwalali ze moim klimacie bedzie rosl bez problemu .
Dziekuje za rady

na razie trzymam w mojej " szklarni"przykuchennej jest tam cieplo ze wzgledu na ilosc szyb a dodatkowo zrobilam na poczatku szklarenki z torebek foliowych

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
-
- 200p
Znam nazwe -Musella lasiocarpa
tak wyglada dorosly osobnik

a ze sadza w grunt to wiem bo mam nawet foteczke z zimy

a tu galeria bananowcow(mam nadzieje ze moge wrzucic linka z googla)
http://images.google.pl/images?hl=pl&so ... e&resnum=4
moze nie będę ryzykowac zawsze moge wstawic do domu na zime.Ale sobie gatunek wybralam....
To nic czekamy do wiosny zatem i będę aktualizowac co sie z nimi dzieje.
Dzięki wielkie!!!
tak wyglada dorosly osobnik

a ze sadza w grunt to wiem bo mam nawet foteczke z zimy

a tu galeria bananowcow(mam nadzieje ze moge wrzucic linka z googla)
http://images.google.pl/images?hl=pl&so ... e&resnum=4
moze nie będę ryzykowac zawsze moge wstawic do domu na zime.Ale sobie gatunek wybralam....
To nic czekamy do wiosny zatem i będę aktualizowac co sie z nimi dzieje.
Dzięki wielkie!!!
? Sokrates
? Sokrates