Podlewanie kaktusów i sukulentów
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podlewanie kaktusów i sukulentów
Możesz odczekać z podlaniem jeden lub dwa dni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A jeśli mam kaktusa już większego w doniczce ponad 5,5 średnicy to gdy dno doniczki przeschnie odczekać połowę dni w sensie jak po 16 dniach wyschnie o po 8 go podlać?
Bo kaktusów nie powinno się podlewać za często ,więc tak mi się wydaje.Małe to tak ,ale te wielkoludy trochę tej wody w sobie pewnie mają a nie chce im zaszkodzić.
Bo kaktusów nie powinno się podlewać za często ,więc tak mi się wydaje.Małe to tak ,ale te wielkoludy trochę tej wody w sobie pewnie mają a nie chce im zaszkodzić.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nie dzielmy włosa na czworo. Jak podłoże wyschnie to należy ponownie podlać. Tej reguły należy przestrzegać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Zasada jest prosta: jak ci się wydaje, że już musisz podlać, to odczekaj jeszcze 3 dni i wtedy podlej.
Naprawdę działa, bez względu na wielkośc doniczki
Naprawdę działa, bez względu na wielkośc doniczki

- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Jak tkankami ?????? Bo nie ogarniamMajorek pisze:Znaczy jeżeli kaktus (czy sukulent, a nawet tyczy się to innych roślin liściastych) ma zdrowy system korzeniowy, powinien bez problemu, jeżeli jest taka potrzeba wypić wodę w całości z podstawki. Pamiętajmy jednak, że duża cześć kaktusów pobiera wodę zarówno korzeniami jak i tkankami i podlewanie z góry do ziemi jest korzystniejsze, oraz bardziej naturalne.

No i zagapiłem się i napisałem odp na posta kolegi z 1 strony tego wątku.

Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Masz rację ,ale z tego by wyszło ,że 2 razy w miesiącu a w innej porze roku też się trzymać tej zasady? poza zimą?blabla pisze:Nie dzielmy włosa na czworo. Jak podłoże wyschnie to należy ponownie podlać. Tej reguły należy przestrzegać.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Od wybudzenia wiosną, aż do jesieni (mniej więcej do końca września) podlewasz tak samo. Jedynie w upały nie powinno się podlewać, bo mogą się ugotować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W upały powinno się czekać do wieczora gdy spadnie temperatura powietrza i podłoża (oraz najlepiej podlać ciepłą wodą). W takich warunkach ziemia potrafi wysychać na wiór co 1-2 dni.
- peter86
- 500p
A można podlać tak że roślina jest prawie cała lub cała pod wodą?? I trzymać ją tak przez 2-3 dni ?? 

Pozdrawiam Grzesiek
- norbert76
Chyba żartujesz, kaktusy można podlewać od spodu, ale trzymasz tak max ok. kilkanaście minut - najlepiej żeby woda sięgała do górnej krawędzi doniczki.
Można też podlewać na podstawkę, kaktusy wtedy pociągną z niej wodę i ilość wtedy będzie optymalna.
Ja podlewam zarówno na podstawkę i jednocześnie trochę od góry, wtedy mam pewność, że cały system korzeniowy pobrał wodę.
Można też podlewać na podstawkę, kaktusy wtedy pociągną z niej wodę i ilość wtedy będzie optymalna.
Ja podlewam zarówno na podstawkę i jednocześnie trochę od góry, wtedy mam pewność, że cały system korzeniowy pobrał wodę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
W naprawdę wielkie upały kaktus i tak nie pociągnie wody, więc spokojnie można się wstrzymać.phantom pisze:W upały powinno się czekać do wieczora gdy spadnie temperatura powietrza i podłoża (oraz najlepiej podlać ciepłą wodą). W takich warunkach ziemia potrafi wysychać na wiór co 1-2 dni.
Poza tym są takie gatunki, którym powinno się zaserwować suszę śródsezonową czyli taki letni odpoczynek.
Tytuł tego wątku powinien być podzielony, ponieważ trzeba wiedzieć, że wszystkie kaktusy to sukulenty, jednak nie wszystkie sukulenty to kaktusy i podlewanie ich różni się diametralnie. Kaktusów nie mam, więc nie będę powielać teorii jaką można znaleźć w necie. Co tyczy się jednak sukulentów podlewamy je tak, aby utrzymać turgor w liściach tzn. dużo częściej niż kaktusy. Nie można sugerować się wypowiedziami na forum, bo każdy ma inne warunki, inną temperaturę i różnej wielkości doniczki, tak więc każdy sam niestety musi sobie wypracować sposób podlewania - metodą prób i błędów.
Pozdrawiam:)
- norbert76
phantom pisze:W upały powinno się czekać do wieczora gdy spadnie temperatura powietrza i podłoża (oraz najlepiej podlać ciepłą wodą). W takich warunkach ziemia potrafi wysychać na wiór co 1-2 dni.
W upały, kaktusy przechodzą letni okres spoczynku, np. górskie kaktusy południowo-amerykańskie w ogóle przestają rosnąć i podlewanie w tym okresie może im zaszkodzić.
Poza tym akurat okres suszy kaktusom nie szkodzi i są w stanie spokojnie wytrzymać bez wody dłuższy okres czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- peter86
- 500p
norbert76 pisze:Chyba żartujesz, kaktusy można podlewać od spodu, ale trzymasz tak max ok. kilkanaście minut - najlepiej żeby woda sięgała do górnej krawędzi doniczki.
W naturze kaktusy nie są podlewane od spodu.

Pozdrawiam Grzesiek
-
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 09:08
A ja Wam napiszę tak:
moje kaktusy (od "chilijczyków po kanadyjczyków")od maja do września trzymam pod chmurką. Podlewane są zazwyczaj jedynie przez deszcz (rzadko je podlewam). Jak pada 2 godziny jest ok., jak pada tydzień też ok. Rośliny wszystkie się mają dobrze i nie wypadają, żadne choroby grzybowe się nie czepiają. Częściej chorowały, gdy stały w szklarni i je sam podlewałem. Cały sekret tkwi w dobrym drenażu/przepuszczalności substratu.
moje kaktusy (od "chilijczyków po kanadyjczyków")od maja do września trzymam pod chmurką. Podlewane są zazwyczaj jedynie przez deszcz (rzadko je podlewam). Jak pada 2 godziny jest ok., jak pada tydzień też ok. Rośliny wszystkie się mają dobrze i nie wypadają, żadne choroby grzybowe się nie czepiają. Częściej chorowały, gdy stały w szklarni i je sam podlewałem. Cały sekret tkwi w dobrym drenażu/przepuszczalności substratu.
Andrzej