Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Jacek P.... pisze: Rącznik trochę chudy, ale nie miałem czasu się nim zająć
Obrazek
Jacku a jak zajmuje się rącznikiem?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam!
Z zadowoleniem przeczytałam,że u Ciebie wszystko OK i strat nie poniosłeś. Teraz ja czekam z niepokojem na rozwój wydarzeń,bo ponoć te koszmarne burze i wichury idą na północ.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

acidantera pisze:straszne szkody .. domy powalone dachy mają i okropnie połamane drzewa... sstraszne .. stojęi patrze przez okno.. straszne
Bardzo Ci współczuję tych zniszczeń. Trzymaj się ciepło i nie upadaj na duchu! jesteśmy z Tobą!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam Danusiu i Izo za troskę. Mam nadzieję, że i u Was nie ma poważnych zniszczeń, tak jak czytam - u Acidantery. To okropne. Każdy z nas kocha ten swój kawałek ziemi, więc nikomu nie życzę czegoś podobnego. Mi połamało w ub. tygodniu kilka gałęzi, ale to nic w porównaniu ze stratami, jakich doświadczył niejeden Forumowicz tego lata. Wszystkim bardzo współczuję i przesyłam słowa otuchy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lisko! Rączniki są żarłoczne więc dobrze je posadzić w kompoście i nawozić często. Wtedy robią się olbrzymie. Lubią też dobrze przekopaną ziemię. Miałem dwa lata temu trzy kolory rączników i wyglądało to ślicznie!
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku acidantera nie ma zniszczeń :)

Pytałam o rącznika bo sama mam 3 i w dużych donicach nawet fajnie rosną:)
Niestety niczym nie zasilam ... może powinnam ?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Witaj Jacku, ja pierwszy raz w Twoim ogrodzie, ale tyle tych ogrodów do zwiedzenia, że nie wiadomo gdzie pospacerować . :shock:
Ach, jak zazdroszę Ci takiej przestrzeni do obsadzenia!

Przeczytałam twój wątek od deski do deski i pomyślałam, że chyba dzisiaj jakieś siły nadprzyrodzone mnie tu sprowadziły: właśnie dzisiaj zachwycałam się szarłatką amerykańską w OB w Warszawie, podziwiałam kwitnąca fuksję magellanica, a nad swoją delospermą też się zastanawiałam, czy przezimuje w gruncie. A gdzieś tam jeszcze mi przemknęło, że lubisz czytać Chmielewską. No bratnia dusza, po prostu :wink:

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No ja też witam serdecznie. Cieszę się że ogródek nie ucierpiał po burzy. Bo te ulewy i tornada co pokazują jest straszne.
U mnie w piątek poprzewracało na balkonie wszystko i grad poniszczył mi hibiskusy ale będzie dobrze, odrosną :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę Zuziu, że mnie odwiedziłaś! Tak, ogródków do zwiedzania na Forum jest całe mnóstwo więc tym bardziej się cieszę, że wybrałaś mój. Mi ciągle brakuje czasu na internet, a chciałbym przynajmniej udać się z rewizytą do odwiedzających mnie. Niestety nie zawsze mi się to udaje i chciałem przy okazji przeprosić za to niektóre osoby.
Szkarłatka jest niesamowita. Kiedyś myślałem, że mi padła, bo łodyga zgniła. Jakież było moje zdumienie, gdy odkryłem pod ziemią bardzo gruby korzeń palowy! Coś jakby chrzan tyle że pomarańczowy. Odtąd wiem, że nawet jeśli szkarłatka nie ma super warunków, to pod ziemią wygląda okazale i można ją przenieść w lepsze warunki. U mojego znajomego dorasta chyba do 2m! U mnie ma zaledwie metr, ale i tak się z niej cieszę. Będę eksperymentował z rozmnożeniem jej, ale może ktoś wie, jak to zrobić? Nasionka są liche więc ten sposób odpada. Czy można pociąć korzeń?
Tak, w OB w Wa-wie są piękne rośliny i wizyty tam zawsze potem odchoruję.
A moja przestrzeń? Sam jestem z niej zadowolony i przeczytałem niedawno chyba w wątku Izy (Tu-ja) o zaletach dzikich zakątków - zawsze pozostaje coś tajemniczego, coś przed nami do zrobienia, uporządkowania (a może zostawienia dzikiego?). I tak jak, ktoś mnie prosił na pierwszej stronie mojego wątku - trochę naturalnych (dzikich) kątków zostawię.
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam nie tylko wirtualnie, bo mieszkamy blisko siebie :!: :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spieszę, żeby naprawić swój błąd - ostatni post był odpowiedzią dla Ani, tylko jakoś tak opacznie przeczytałem Zanna i wyszło mi Zuzanna :oops: Przepraszam Cię Aniu!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Jacku acidantera nie ma zniszczeń :)

Pytałam o rącznika bo sama mam 3 i w dużych donicach nawet fajnie rosną:)
Niestety niczym nie zasilam ... może powinnam ?
Lisko! Szpaler rączników w ubiegłego roku dla Ciebie (oczywiście stary ogród)

Obrazek

Robiły wrażenie, tworząc zgrabny żywopłot i przerastając młode iglaki pomiędzy nimi. Każda roślina dostała po dwie łyżki azofoski w sezonie. A te posadzone na rabatach z daliami były jeszcze większe, bo tam było sporo kompostu. U moich rodziców glina, więc kompost jest niezbędny.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze:No ja też witam serdecznie. Cieszę się że ogródek nie ucierpiał po burzy. Bo te ulewy i tornada co pokazują jest straszne.
U mnie w piątek poprzewracało na balkonie wszystko i grad poniszczył mi hibiskusy ale będzie dobrze, odrosną :)
Bardzo Ci współczuję Krzysiu. Już się dowiadywałem od rodziców, jak to wyglądało na G.Śląsku.
Każda strata boli. Na pocieszenie przesyłam Ci moją alstroemerię. Ona też zginęła w ub. roku, tyle że sprawcą była nornica (dwa lata pielęgnacji poszło na marne :( ) Głowa do góry! Nasze rośliny, kolekcje i tak będą coraz ładniejsze :!:

Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Nic nie szkodzi za zmianę imienia, Zuzanna też mi się podoba :lol:
wyczytałam, że szkarłatkę można rozmnażać tylko z nasion
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=594
Szkoda, że ona taka duża, chętnie bym ją sobie posadziła... a owoce ma piękne niesłychanie Obrazek

Zapraszam też do mnie, mam dużo ciekawych bylin do oddania w dobre ręce!

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek P.... pisze:
Lisko! Szpaler rączników w ubiegłego roku dla Ciebie (oczywiście stary ogród)

.
wow ale Twoje sa inne. Moje mają nasiona w czerwonych kolczastych kulkach a Twoje w zielonych :)
ale i te i te śliczne :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!
Przekopuję się przez chaszcze i wreszcie dziś udało mi się zrobić ścieżkę wzdłuż tych długaśnych rabat, jakie zaplanowałem. Byłem z siebie dumny, choć ręce mam poparzone od pokrzyw i brudne od mlecznego soku glistnika. Ale muszę zdążyć przed jesienią, bo kwiaty czekają.
A teraz parę zdjęć z mojej poszerzonej rabaty obsypanej korą:

Za butem rośnie jeżówka purpurowa; tymczasowo, bo ona lubi więcej słońca niż tu dociera
Obrazek

fibigia - na razie malutka, ale już wypuszcza młode listki
Obrazek

majówka amerykańska - myślałem, że z niej nic nie będzie, ale okazało sie, że rozbudowywała system korzeniowy więc się ucieszyłem, że udało mi się ją ukorzenić. Jest ona spokrewniona z naszą konwalią
Obrazek

Hubka zasłoniła niezbyt ładną doniczkę. Ten żywotnik jest z nasion ze starego ogródka
Obrazek

I jeszcze fotki z półcienistej rabatki, na której coraz mniej cienia po ostatnich burzach, które połamały gałęzie wierzb. Na pierwszym zdjęciu koluria kuklikowa (rosła ładnie, ale teraz przestała) i nowa dalia 'Snowflake' sadzona miesiąc temu (z radością patrzę, że ma pączki!)
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”