Polecam moje rozwiązanie, czasem amator własnych boczniaków może mieć problem z pozyskaniem pieńków. Ja mieszkam we własnym domu dopiero 8 lat, nie mam więc drzew przeznaczonych do likwidacji, może za 10-15 lat.
Polecam: wycieczkę do marketu budowlanego, zakup brykietu kominkowego typu kostka RUF z trocin liściastych (najczęściej jest on produkowany z buka). Wycieczka nr2 - market spożywczy w celu pozyskania dużego, mocnego kartonu (np. po warzywach).
Po powrocie do domu wyścielamy karton dużym wokiem polietylenowym, luźno układamy zakupione kostki brykietu wewnątrz, polewamy 8l przegotowanej i wystudzonej wody. Trocin nie trzeba pasteryzować, bo w procesie produkcji brykietu zostały już doskonale wyjałowione wysoką temperaturą. Trzeba uważać, brykiet błyskawicznie puchnie i wypełnia karton, czasem może go nawet odkształcić. Uzyskujemy 18 kilogramową dużą kostkę, gotową do zaszczepienia grzybnią. Dobierając karton - musi być jak najmocniejszy. Koszt zakupu brykietu - 8 - 10 zł za 10kg zgrzewkę.