Kolekcje Floriana cz.3
Re: Kolekcje Floriana cz.3
Proszę podpowiedzcie czy dalie wsadzone do doniczek można postawić w nieogrzewanej foli ,nie zmarzną ,a może jeszcze okrywać na noc folią czy kartonem .
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Olu! Większość roślin kwitnących o tej porze jest przygotowana na niewielkie spadki temperatur i wręcz powiedziałbym - lubi to. Ale kluczowe słowo to "niewielkie". Jednak jak temperatura spada do -10st. to i one są w kłopocie. Co roku jednak prędzej czy później wiosenny przymrozek przychodzi i szybko o tym zapomina i przyroda i ja też
Trzeba też wyciągać wnioski i zastanowić się czy warto sadzić rośliny najbardziej narażone na przymrozki np. wczesne magnolie. Albo umieć je zabezpieczyć.
A takie pierwiosnki są nie do zdarcia - zaczęły kwitnąć już w styczniu!!!

Polino, sam mam nieogrzewaną szklarnię i nie zaryzykowałbym wstawiać już do niej dalii. Pierwsza sprawa to ryzyko przymrozków, a druga - dalie będą czekały aż ziemia się ogrzeje. Teoretycznie w tunelu w ciągu dnia ziemia się nagrzewa ale potem nocą znów będzie zimna i tak w kółko. Dla mnie bezpieczny termin na folię to połowa kwietnia. Kiedyś sadziłem już do gruntu w tym czasie ale teraz jestem bardziej rozważny.

A takie pierwiosnki są nie do zdarcia - zaczęły kwitnąć już w styczniu!!!

Polino, sam mam nieogrzewaną szklarnię i nie zaryzykowałbym wstawiać już do niej dalii. Pierwsza sprawa to ryzyko przymrozków, a druga - dalie będą czekały aż ziemia się ogrzeje. Teoretycznie w tunelu w ciągu dnia ziemia się nagrzewa ale potem nocą znów będzie zimna i tak w kółko. Dla mnie bezpieczny termin na folię to połowa kwietnia. Kiedyś sadziłem już do gruntu w tym czasie ale teraz jestem bardziej rozważny.

Dzięki .Postawię doniczkę w sieni gdzie jest umiarkowanie ciepło i widno
- Florian Silesia
Polino, tak będzie bezpieczniej. Ja ciągle odkrywam rośliny, które ucierpiały na skutek przymrozków. Na przykład podmarzły pąki akebii i piwonii drzewiastej. Więc tegoroczna wiosna ze sporymi stratami. Z drugiej jednak strony spowolniło to przekwitanie narcyzów i rozwój tulipanów. Czekam też, co pokaże magnolia w znacznym stopniu podmrożona.
Narcyzom przymrozki zupełnie nie przeszkadzają:

Narcyzom przymrozki zupełnie nie przeszkadzają:

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Piękne słoneczne barwy
U mnie dopiero pierwszy żonkil zakwitł, ale i tulipanki już mam
Prymula wymiata 

- Florian Silesia
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florianie
Piękne śnieżniki i ''żonkile''.
Cudny łan tulipanów.
Zauważyłam ,że narcyzy dużo pąków mają w tym roku
Cieszynianka cieszy
Tej wiosny mnie zaskoczyła moja bo szybciej wyszła.
Piękne śnieżniki i ''żonkile''.

Cudny łan tulipanów.
Zauważyłam ,że narcyzy dużo pąków mają w tym roku

Cieszynianka cieszy

- Florian Silesia
Agnieszko, mnie też cieszynianka zaskoczyła - rozsiała się po raz pierwszy
Straciłem dużą kępkę 3 lata temu ale teraz mam ją w trzech miejscach.
Natomiast łan tulipanów gotowy docięcia. Więc w tym tygodniu będą żniwa tulipanowe

Ostaną się tylko pojedyncze odmianowe, które też już ładnie kwitną:

Trwa też cięcie szafirków ale to taka drobnica, że nie da się tego nazwać żniwami
Ale wzięcie mają, bo w pęczku szafirki wyglądają jak jakiś wielki kamień szlachetny! A że są bardzo plenne - jest co ciąć.

Natomiast łan tulipanów gotowy docięcia. Więc w tym tygodniu będą żniwa tulipanowe

Ostaną się tylko pojedyncze odmianowe, które też już ładnie kwitną:

Trwa też cięcie szafirków ale to taka drobnica, że nie da się tego nazwać żniwami

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Florian, pięknie dziękuję za pączusie. Okazy cudnej urody, a gratisy to mega niespodzianka.
.
Tulipanowe żniwa to czysta przyjemność. Cuda.

Tulipanowe żniwa to czysta przyjemność. Cuda.
- pelagia72
Florek
Cudne pierwsze tulipanki
Szafirki wszelakie też bardzo lubię ,nie dziwię się ,że mają wzięcie bukieciki.
A miałam Ciebie zapytać o coś w temacie daliowym.
Czy to normalne ,że w karpie co roku jakieś fragmenty /pojedyncze bulwki/ zamierają
Chyba u wszystkich tak mam ,że jak karpę otrzepuję ze starej ziemi na wiosnę to się wykruszają kawałki.
Nie dzielę za często dalii - przyznaję się bez bicia

Cudne pierwsze tulipanki

Szafirki wszelakie też bardzo lubię ,nie dziwię się ,że mają wzięcie bukieciki.
A miałam Ciebie zapytać o coś w temacie daliowym.
Czy to normalne ,że w karpie co roku jakieś fragmenty /pojedyncze bulwki/ zamierają

Chyba u wszystkich tak mam ,że jak karpę otrzepuję ze starej ziemi na wiosnę to się wykruszają kawałki.
Nie dzielę za często dalii - przyznaję się bez bicia

- Florian Silesia
Małgosiu, cieszę się, że paczka doszła. Niech dalie ładnie rosną i pięknie kwitną!
Tak, na tulipany czekam z niecierpliwością, bo to pierwsze "żniwa" w sezonie. Wcześniej są tzw. "żonkile" ale tych mam duuużo mniej. Zatem dziś pierwsze cięcie

Oprócz kwiatów ciętych mam sentyment do niektórych maluszków:
adonis vernalis

Agnieszko, karpy dalii starzeją się; najstarsze bulwy obumierają a na ich miejsce wyrastają nowe. Czasem możemy tego nie zauważyć ale bywa tak, że duża karpa wykopana jesienią wiosną jest cała spróchniała. Dalie trzeba odmładzać; raz przez podział a dwa przez sadzonki zielne. U mnie już prawie 400 sadzonek zrobionych w tym roku. Zimna wiosna na coś się przydaje - mam więcej czasu na robienie sadzonek
Tak, bukieciki szafirków wyglądają uroczo:

Kokorycz pusta w wersji albinos nie zawiodła, a co ważniejsze - rozsiewa się dalej na biało

Tak, na tulipany czekam z niecierpliwością, bo to pierwsze "żniwa" w sezonie. Wcześniej są tzw. "żonkile" ale tych mam duuużo mniej. Zatem dziś pierwsze cięcie

Oprócz kwiatów ciętych mam sentyment do niektórych maluszków:
adonis vernalis

Agnieszko, karpy dalii starzeją się; najstarsze bulwy obumierają a na ich miejsce wyrastają nowe. Czasem możemy tego nie zauważyć ale bywa tak, że duża karpa wykopana jesienią wiosną jest cała spróchniała. Dalie trzeba odmładzać; raz przez podział a dwa przez sadzonki zielne. U mnie już prawie 400 sadzonek zrobionych w tym roku. Zimna wiosna na coś się przydaje - mam więcej czasu na robienie sadzonek

Tak, bukieciki szafirków wyglądają uroczo:

Kokorycz pusta w wersji albinos nie zawiodła, a co ważniejsze - rozsiewa się dalej na biało

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Szafirki w bukiecie piękne
Kokorycze nawet w trawie potrafią się wysiać 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi na tulipany u ciebie Florianie
Może dlatego, że zapatrzony byłem na dalie i kosaćce
Bukieciki szafirków rewelacyjne
Może dlatego, że zapatrzony byłem na dalie i kosaćce

Bukieciki szafirków rewelacyjne

- Florian Silesia
Wola50831 dziękuję. Zapraszam częściej.
Jasnoty plamiste zadziwiają mnie swym uporem; usunąłem je z rabat, to znalazły sobie miejsce w różnych szczelinach i kątach.

Bufo-Bufo, dziękuję. Teraz czas szafirków i podziwiam niebieskie kępki w ogrodach. Są bardzo łatwe w uprawie, sieją się chętnie więc jest ich naprawdę dużo. Podobnie kokorycz; dziś obfociłem paprociolistną, która wyrasta z różnych szczelin:

Dzięki Andrzeju. Rzeczywiście kosaćce czy dalie to u mnie rośliny kolekcjonerskie i zgodnie z nazwą wątku, eksponuję je przede wszystkim. Ale tulipany też u mnie są, głównie na kwiat cięty i kilka botanicznych:

Jasnoty plamiste zadziwiają mnie swym uporem; usunąłem je z rabat, to znalazły sobie miejsce w różnych szczelinach i kątach.

Bufo-Bufo, dziękuję. Teraz czas szafirków i podziwiam niebieskie kępki w ogrodach. Są bardzo łatwe w uprawie, sieją się chętnie więc jest ich naprawdę dużo. Podobnie kokorycz; dziś obfociłem paprociolistną, która wyrasta z różnych szczelin:

Dzięki Andrzeju. Rzeczywiście kosaćce czy dalie to u mnie rośliny kolekcjonerskie i zgodnie z nazwą wątku, eksponuję je przede wszystkim. Ale tulipany też u mnie są, głównie na kwiat cięty i kilka botanicznych:

- pelagia72
Florianie
Absolutnie przecudny bukiet ściętych tulipanów
Fajnie kombinujesz z żarnowcem.
Najbardziej lubię w tej fazie kwitnięcia.
Szafirki w bukiecikach też urocze.
Prawda z daliami u mnie jest taka ,że co roku wyjmuję z pudeł i sadzę a potem ponownie chowam
Oczywiście sprawdzam korzenie ,osypuję starą ziemię.

Absolutnie przecudny bukiet ściętych tulipanów

Fajnie kombinujesz z żarnowcem.
Najbardziej lubię w tej fazie kwitnięcia.

Szafirki w bukiecikach też urocze.
Prawda z daliami u mnie jest taka ,że co roku wyjmuję z pudeł i sadzę a potem ponownie chowam

Oczywiście sprawdzam korzenie ,osypuję starą ziemię.