Kukurydza cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Próbowaliście uprawiać kukurydzę cukrową z własnych nasion?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Piaty rok posiałam tę samą kukurydzę, której pochodzenie to kolba nieznanej odmiany otrzymana od siostry - w kolejnych latach siałam już z własnej kolby.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
No to pierwsze dwa wysiewy w ziemi
(40 ha) jeszcze 80, i czekamy do sierpnia na zbiory. Co do zapylania się roślinek-wysiewam zawsze jednorazowo 3 gatunki o rożnym terminie dojrzewania, w miejscu gdzie graniczą ze sobą różnica w wysokości roślinek , wielkości ziarniaków widoczna jest gołym okiem. Sąsiedztwo pastewnej, odradzam jeśli sami chcemy jeść ta kukurydze, no chyba ze ktoś lubi smak maki ziemniaczanej. Ja w takich przypadkach nie zbieram przynajmniej 6 pierwszych rzędów.

brak polskich znaków
-
- 1000p
Wsiałeś 40 hektarów kukurydzy cukrowej?
- majs
Tak dokładnie 40 hektarów kukurydzy słodkiej, docelowo będzie 120 hektarów. Teraz tydzień przerwy na sprzątanie w truskawkach i kolejne 20 ha kukurydzy.
brak polskich znaków
-
- 1000p
to masz wiecej kukurydzy niż reszta na tym forum wszystkich upraw. Pełny szacun.
z serii "miałem kukurydzę": (a to dopiero początek, bo we Wrocławiu dalej sypie):

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Kukurydza pekająca na popcorn.
Witam, mam zamiar wysiać w tym roku kukurydzę pękającą na popcorn, więc mam parę pytań. Czy ktoś już próbował takiej uprawy i z jakimi rezultatami?.Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi
Re: Kukurydza pekająca na popcorn.
dwa lata temu, kupiłem nasiona płomyk, ale coś mi je zjadło, wkurzyłem się i gdzieś w drugiej połowie maja wysiałem, taką przeznaczoną na popcorn, co jest bardziej opłacalne. Gdzieś w październiku miałem z kilkanaście małych, dosyć dobrze wypełnionych kolb potem należało je wysuszyć. Z tego co pamiętam, to chyba po jakimś czasie, jak wysuszyły się, to dało się z nich zrobić popcorn, ale chyba trochę mniejszy, niż z tych nasion ze sklepu. W tym roku, właśnie wczoraj wysiałem tą kukurydzę. A i radzę nie uprawić jej równolegle z odmianami cukrowymi, bo jest duże ryzyko powstania jakiś niedobrych krzyżówek.
- majs
Ja mam tylko stracha i oby tak zostało
Posiej następna już chyba nie będzie mrozów. .
Posiej następna już chyba nie będzie mrozów. .
brak polskich znaków
tak się zastanawiam, bo obok, w połowie zeszłego tygodnia, też posiałem kukurydzę, czy jej ten śnieg i mróz nie zaszkodzi???
-
- 100p
Dzięki harlej1 za rady. Ale rozumiem że dało się z niej zrobić popcorn po wysuszeniu?
z tego co pamiętam, to tak, ale musisz dosyć długo suszyć, ja na strychu mam tą z przed dwóch lat, to jutro spróbuję, czy po takim czasie coś z niej będzie, jeżeli się uda, to strzelę fotkę, żebyś było wiadomo, czego się spodziewać...
-
- 100p
harlej1, ja planuję ją suszyć nad piecem kuchennym, tylko boje się że ją przesuszę. Gdzie suszyłeś kukurydzę, na strychu, czy nad piecem?