Bób cz.4
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 sty 2021, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób cz.4
Puk puk.
Tak sobie czytam ten wątek i aż mnie zdziwienie bierze że zastanawiam się co ze mną lub z moimi nasionami jest nie tak.
wysiałam wprost do gruntu na poczśtku lutego ok 1kg nasion ...chyba bingo teraz nie sprawdzę . Roślinki długo startowały w marcu pod koniec urosły ok 5cm potem przyszła lekka zima , pandemia zdalne nauczanie nie wychodziłam do ogrodu sprawdzać. Jak w maju przyszłam bób był już do kolan i z kwiatkami. pełny mszycy i mrówek ale z nimi poradziłam sobie super po prostu prysznic i spłukiwałam je ...wystarczyło. Bób miejscami urósł do100-120cm gruby ładny aż ciemno zielony. czekałam kiedy będę mogła sie, najeść
1 zbiór to były 2 czubate taczki, siedziałam i obierałam ...i prawie płakałam. wszystkie były z robalami takimi jak w czereśniach grube białe larwy.
Jak ich uniknąć? czy tylko chemiczny oprysk? Jak tak to jaki?
Tak sobie czytam ten wątek i aż mnie zdziwienie bierze że zastanawiam się co ze mną lub z moimi nasionami jest nie tak.
wysiałam wprost do gruntu na poczśtku lutego ok 1kg nasion ...chyba bingo teraz nie sprawdzę . Roślinki długo startowały w marcu pod koniec urosły ok 5cm potem przyszła lekka zima , pandemia zdalne nauczanie nie wychodziłam do ogrodu sprawdzać. Jak w maju przyszłam bób był już do kolan i z kwiatkami. pełny mszycy i mrówek ale z nimi poradziłam sobie super po prostu prysznic i spłukiwałam je ...wystarczyło. Bób miejscami urósł do100-120cm gruby ładny aż ciemno zielony. czekałam kiedy będę mogła sie, najeść
1 zbiór to były 2 czubate taczki, siedziałam i obierałam ...i prawie płakałam. wszystkie były z robalami takimi jak w czereśniach grube białe larwy.
Jak ich uniknąć? czy tylko chemiczny oprysk? Jak tak to jaki?
Regulamin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Strąkowiec bobowy, opryski chemiczne to jedyne pewne rozwiązanie. W internecie są podane dawki i preparaty przeznaczone na tego szkodnika
Jeszcze zapytam przy okazji, jaką powierzchnię zajęło wysianie tego 1 kg nasion?

Jeszcze zapytam przy okazji, jaką powierzchnię zajęło wysianie tego 1 kg nasion?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Siałam bardzo gęsto ,może co 2cm przerwy w rządkach a między nimi odległość to ja wiem długość 13cm tak mniej więcej 10-15cm max. Rosły dobrze nie wymagały podparcia . a jak jakiś złamał się\bo ja czy zwierzaki połamały to dobijały od korzenia ładnie.
Jaka powierzchnia. 5m na 5m? Jakoś tak nie sprawdzałam ale nie więcej raczej trochę mniej. w tym roku też tak gęsto posieje, tylko może nie luty a marzec kwiecień, i będe pryskała .
kiedy mam pryskać jak kwitnie ? czyli jak 1 kwiat znajde czy jak bób będzie kwitł już na całego i pełno bedzie zapylaczy? (oczywiście wiem że pryska się jak ich nie ma )
Jaka powierzchnia. 5m na 5m? Jakoś tak nie sprawdzałam ale nie więcej raczej trochę mniej. w tym roku też tak gęsto posieje, tylko może nie luty a marzec kwiecień, i będe pryskała .
kiedy mam pryskać jak kwitnie ? czyli jak 1 kwiat znajde czy jak bób będzie kwitł już na całego i pełno bedzie zapylaczy? (oczywiście wiem że pryska się jak ich nie ma )
Regulamin
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Zdecydowanie za gęsto...
To wręcz ścisk
To wręcz ścisk
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Też tak sądziłam ale rosły lepiej niż te co kiedyś siałam wg wytycznych z opakowania.
Regulamin
-
To jest o wiele za gęsto. Ja nawet już nie sieje po 3 nasionka gniazdowo, bo zauważyłem, że jedna roślina lepiej się rozkrzewia. U mnie w rzędzie jest około 20 cm między roślinami.
Co do oprysków to trzeba przeczytać dany środek, kiedy i jak stosować.
Co do oprysków to trzeba przeczytać dany środek, kiedy i jak stosować.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Ja takie sianie potraktowałam jako eksperyment. Dość juz miałam tego że siałam jak na opakowaniu i pokładały mi się
Regulamin
-
Jeśli u mnie się pokładają, to rozpinam sznurki między rzędami. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Mi ktoś doradził siej częściej a zobaczysz (u mnie gleba gliniasta stabilna jak przyschnie to predzej łodyga się połamie niż polegnie)
Zrobiłam to na zasadzie uda się to fajnie nie to zaoram, ...jedyne co mnie zastanawia tp te robale czy to że tak gesto były to pomogło czy zaszkodziło/ jak siałam mniej a geściej to i mniej strąków było a i zbierało sie ma\le a nie duże i może dla tego ?
A tak sie cieszyłam ze ekologiczny bób bedzie że z maszyca sobie poradzilam a tu jak zawsze g
Pisownia! Regulamin § 3.2 /K
Zrobiłam to na zasadzie uda się to fajnie nie to zaoram, ...jedyne co mnie zastanawia tp te robale czy to że tak gesto były to pomogło czy zaszkodziło/ jak siałam mniej a geściej to i mniej strąków było a i zbierało sie ma\le a nie duże i może dla tego ?
A tak sie cieszyłam ze ekologiczny bób bedzie że z maszyca sobie poradzilam a tu jak zawsze g
Pisownia! Regulamin § 3.2 /K
Regulamin
-
Bób jest chyba wiatropylny ale u mnie masa pszczół i trzmieli lata i zapyla.
Jak sadziłem ciasno to się bardzo wyciągał w górę A im wyższy tym bardziej podatny na złamanie np podczas silnego wiatru.
A i w ciasnocie zapylacze nie lubią latać
Jak sadziłem ciasno to się bardzo wyciągał w górę A im wyższy tym bardziej podatny na złamanie np podczas silnego wiatru.
A i w ciasnocie zapylacze nie lubią latać
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
U mnie sprawdza się metoda siania/sadzenia z większym odstępem co dwa rządki, lepsze doświetlenie, nigdy się nie pokładał, nie musiałam podwiązywać, przy zbiorach swobodniej się przemieszczać.
Sieję nasiona/lub sadzę rozsadę w rządku co ~ 20cm.
A dzisiaj wykorzystując zamrożone zapasy, pierożki z bobowym farszem
Sieję nasiona/lub sadzę rozsadę w rządku co ~ 20cm.
A dzisiaj wykorzystując zamrożone zapasy, pierożki z bobowym farszem

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
A ta fotka to z kiedy...
Holandia to nie Polska ale październik...
Jakoś tego nie widzę ale powodzenia życzę.
Holandia to nie Polska ale październik...
Jakoś tego nie widzę ale powodzenia życzę.